Avem oameni fără apărare? Avem nevoie de mai multe case de cazare, rețeta Casei Dumitra. Supliciul din Casa Cora, conform DIICOT

Avem oameni fără apărare? Avem nevoie de mai multe case de cazare, rețeta Casei Dumitra. Supliciul din Casa Cora, conform DIICOT
Peste 600 de persoane din centre sociale, relocate după controale. Căminele pentru vârstnici, adevărate pepiniere de făcut bani
Publicat: 10/07/2023, 21:35
Actualizat: 10/07/2023, 22:24

Afacere de familie. Soțul Ovidiu Dumitra, fost polițist, trebuia să găsească locuri de cazare, soția sa, clienți. Acum pensionar, Ovidiu Dumitra, soțul Cristinei Dumitra, liderul uneia dintre grupările infracționale care dețineau unele dintre centrele pentru persoane vulnerabile, era implicat în găsirea de imobile pentru deschiderea de noi centre pentru bătrâni sau persoane cu dizabilități, conform referatului DIICOT cu propunerile de arestare a 24 de suspecți în dosarul ”azilele groazei”. În Casa Cora, deținută de cei doi, oamenii erau bătuți, înfometați și ținuți în condiții crunte, fiindu-le retrași banii direct din fondurile pentru „îngrijirea bâtrânilor”. Afacerea a început în 2013, de când membrii familiei Dumitra au înființat cinci firme în acest scop.

Grupul infracțional organizat condus de Cristina Dumitra a folosit o metodă similară celei folosite de gruparea condusă de Ștefan Godei. De altfel, și scopul urmărit de Cristina Dumitra și de apropiații acesteia este unul identic – acela de a obține sume de bani cât mai mari de pe seama persoanelor vulnerabile.

Soții Dumitra voiau să extindă rețeaua de azile

Ovidiu Dumitra este soțul liderului grupului infracțional, Cristina Maria Dumitra și persoana care în virtutea relației de căsătorie se bucură de încrederea acesteia, notează procurorii în referatul trimis instanței. Ovidiu Dumitra a fost administratorul SC House Grandma Anastasia`s SRL până în aprilie 2023, postură din care a sprijinit orice demers și a participat la luarea deciziilor liderului grupării.

Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov), Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei amplasamente din Ilfov.

Posibilă lipsă de îngrijire, posibile violențe, precum și posibile nereguli în autorizare și funcționare, toate au fost transmise, pe măsură ce au fost conștientizate, de vecinii oripilați și deranjați tuturor autorităților care aveau competență în rezolvarea acestor probleme, afirmă Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București.

Case pentru toți!

„Dumitra Ovidiu este implicat în identificarea de locații noi pretabile a servi pentru deschiderea unor centre de îngrijire a persoanelor vârstnice sau adulte cu dizabilități sens în care vizionează mai multe imobile și transmite concluziile celor constatate către Dumitra Cristina Maria. Din discuțiile interceptate a reieșit că atât Dumitra Ovidiu, cât și soția acestuia sunt interesați să extindă rețeaua de centre de îngrijire pe care o controlează cu toate că, așa cum rezultă fără echivoc, nu au personalul și logistica necesară administrării căminului pe care îl au în prezent, practic aceștia fiind total dezinteresați în a asigura servicii și condiții normale de trai pentru beneficiarii pe care îi au în grijă, singurul scop al acestora fiind de a realiza sume de bani cât mai mari pe seama beneficiarilor (proveniți în special din familii sau din sistemul de protecție socială).

Realizarea acestor profituri este posibilă prin cheltuirea unor sume cât mai reduse prin mai multe modalități, cum ar fi reducerea costurilor pentru mâncare, produse de igienă etc. sau neasigurarea serviciilor medicale de specialitate, ori a unor condiții de cazare decente”, explică procurorii în referatul cu propunerile de arestare.

Patru acuzați au fost arestați preventiv pentru ororile din ”azilele groazei”

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu sau puși sub control judiciar:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • Fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii