Avertisment de la Apele Române: Patru râuri au depășit nivelurile maxime istorice

Publicat: 19/05/2021, 09:17

Precipitațiile abundente din ultimele 24 de ore au dus la creșteri rapide de niveluri pe râurile Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie, depășindu-se nivelurile istorice, a avertizat miercuri Administrația Națională „Apele Române” (ANAR).

Pe parcursul zilei de marți, 18 mai 2021, la stația hidrometrică Beiuș, pe Crișul Negru, s-a depășit cu 60 de centimetri nivelul istoric măsurat în anul 2000.

Totodată, la stația Pietroasa Boga, pe Boga s-a depășit cu 18 centimetri nivelul istoric din anul 1995.

ANAR avertizează că nivelurile maxime istorice au mai fost depășite și la stația hidrometrică Pietroasa Galbenă, pe râul Galbena, cu 43 cm, față de nivelul măsurat în anul 2015, precum și la Pocola, pe Valea Roșie, cu 28 centimetri peste nivelul istoric din 1980.

Hidrologii și hidrometrii ANAR, la datorie

Pe tot parcursul avertizării, hidrologii şi hidrometrii din cadrul ANAR, zona Crişuri, se află în teren şi fac măsurători, observaţii şi monitorizări în regim special.

„Informaţiile ajung prompt prin dispecerat la toate instituţiile responsabile în caz de inundaţii”, spun reprezentanţii ANAR.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis marţi seara o nouă avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Crişul Negru – sector aval confluenţă cu râul Holod – amonte S.H. Zerind (sector îndiguit), din judeţele Bihor şi Arad. În aceste zone au fost prognozate creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte.

Avertizarea hidrologilor a intrat în vigoare marţi, la ora 23:00, şi este valabilă până miercuri, la ora 12:00.

Avertizare cod roșu de inundații în Bihor și Cluj. Risc de viituri și în județul Alba

Marți, hidrologii au emis o avertizare cod roșu de inundații pentru județele Bihor și Cluj, unde există risc de viituri pe râurile Iad, Drăgan și Crișul Negru.

Debitul mai multor râuri a crescut rapid iar gospodării și drumuri au fost acoperite de apă. În Bihor, o familie cu patru copii a fost evacuată preventiv, deoarece casa lor se află foarte aproape de Crişul Pietros.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase