Avertisment îngrijorător pentru clienții ENEL și E.ON cu centrale termice. Vor fi facturi uriașe în în această iarnă. Iată cum puteți face economie

Avertisment îngrijorător pentru clienții ENEL și E.ON cu centrale termice. Vor fi facturi uriașe în în această iarnă. Iată cum puteți face economie
Avertisment îngrijorător pentru clienții ENEL și E.ON cu centrale termice. Vor fi facturi uriașe în în această iarnă.
Publicat: 27/11/2023, 09:11

Românii care dețin centrale termice de apartament și au contracte cu ENEL sau E.ON sunt avertizați că, în această iarnă, se pot confrunta cu facturi uriașe de ordinul a mii de lei la energie electrică.

Motivul acestei posibile creșteri constă în consumul sporit al centralelor termice în perioada rece. Ambii furnizori, însă, oferă sfaturi și soluții pentru a reduce costurile lunare.

Clienților li se recomandă să opteze pentru centrale termice prin condensare, care sunt considerate mai eficiente energetic. E.ON România subliniază că aceste centrale nu doar încălzesc locuințele, dar o fac și eficient din punct de vedere energetic, contribuind la reducerea costurilor de încălzire și a emisiilor de dioxid de carbon.

„În această perioadă a anului, ne gândim mai mult ca oricând la confortul termic din casele noastre. Știi ce poate face o diferență semnificativă? Centrala termică în condensare! Aceste centrale recuperează căldura din gazele de ardere, reducând astfel consumul de combustibil și economisind bani pe termen lung.

Împreună cu un termostat de ambient setat la 22-23 de grade și o temperatură de 40 de grade pentru apa caldă menajeră, veți beneficia de un nivel ridicat de confort termic, cu costuri reduse și emisii mai mici de CO2”, transmite E.ON România.

Experții atrag atenția asupra unei greșeli frecvente făcute de utilizatorii de centrale termice: setarea temperaturii prea înaltă. Prin ajustarea corespunzătoare a centralei, la 50-55 de grade, și a unui termostat ambiental la 22-23 de grade, costurile pot fi reduse semnificativ, iar facturile lunare vor deveni mai prietenoase cu buzunarul consumatorilor, potrivit Fanatik.ro.

Recomandări pentru setarea temperaturii în dormitor și baie în timpul iernii

Specialiștii în eficiența energetică de la EPG oferă sfaturi privind setarea temperaturii ideale în dormitor și baie pe timpul iernii, pentru a asigura confort termic și a reduce consumul de energie.

Temperatura ideală în dormitor: 18ᵒC-19ᵒC

Pentru a obține un confort optim în dormitor pe timp de iarnă și a gestiona eficient consumul de energie, specialiștii recomandă:

  1. Setarea termostatului la 18ᵒC timp de 10 ore: Această opțiune aduce o economie de aproximativ 15%, în comparație cu menținerea constante a temperaturii la 22ᵒC în perioada în care nu sunteți acasă pe parcursul zilei.
  2. Menținerea temperaturii la 18ᵒC timp de 10 ore, apoi setarea termostatului la 19ᵒC în timpul nopții (8 ore): Prin adoptarea acestui obicei, economia de energie poate atinge aproape 40% din consumul generat de centrală.

Temperatura ideală în baie: 21ᵒC – 22ᵒC

Pentru a asigura confortul necesar în baie în timpul sezonului rece, specialiștii recomandă menținerea temperaturii între 21ᵒC și 22ᵒC.

Aceste reguli simple de ajustare a termostatului nu numai că contribuie la eficientizarea consumului de energie, ci și la menținerea unui mediu ambiental plăcut în locuință, adaptat necesităților specifice ale fiecărei încăperi, potrivit enel.ro.

Alte modalități de economisire pentru facturi mai mici

Dacă ai reușit să optimizezi consumul centralei termice, există și alte modalități care te vor ajuta să plătești mai puțin.

• Ferestrele trebuie etanșate. Dacă ai pierderi de căldură, centrala va trebui să funcționeze în plus și astfel va consuma mai mult.

• Izolarea termică a locuinței. O casă sau un apartament izolat termic va păstra temperatura pentru o perioadă mai îndelungată, astfel că vei reduce consumul de gaze.

• Scade temperature cu un grad. Deși abia vei sesiza diferența, la finalul lunii vei vedea cu ochii tăi diferența în costul facturii.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Xi Jinping pregătește un turneu în Europa. Ce țări va vizita președintele Chinei?