Avertismentul ONU: Omenirea se confruntă cu o „spirală de autodistrugere”. Ce este de făcut

Avertismentul ONU: Omenirea se confruntă cu o „spirală de autodistrugere”. Ce este de făcut
Sursă foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/04/2022, 10:02

Acţiunea omului asupra climei contribuie la creșterea din ce în ce mai accelarată a numărului de dezastre la nivel mondial, a avertizat, marţi, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), făcând în acealași timp un nou apel la oprirea acestei „spirale de autodistrugere” cu care se confruntă omenirea.

Oficiul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază, într-un nou raport analizat de AFP, că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor.

Potrivit raportului, în fiecare an din ultimele două decenii, s-au produs între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare, iar costurile acestora s-au ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an în ultimul deceniu, relatează AFP; potrivit Agerpres.

Este vorba de episoade de secetă, temperaturi extreme, inundaţii, iar numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an, respectiv sau 1,5 pe zi, până în 2030, față de 400 în 2015, punând în pericol milioane de vieţi.

„Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, la evenimentul de prezentare a raportului.

„Trebuie să transformăm complacerea noastră colectivă în acţiune”

Reprezentantul ONU a făcut apel cu această ocazie la comunitatea internaţională să decupleze umanitatea de la această „spirală de autodistrugere”. El a subliniat că „trebuie să transformăm complacerea noastră colectivă în acţiune. Împreună putem încetini ritmul dezastrelor ce pot fi prevenite”.

Autorii raportului deplâng că lumea are o percepţie greşită privind riscurile asociate dezastrelor naturale şi o atribuie unei „subestimări” a riscurilor şi sentimentelor de optimism şi de „invincibilitate”.

Amploarea şi intensitatea dezastrelor sunt în creştere, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa sau au fost afectate de dezastre în ultimii cinci ani fiind mai mare decât în cei cinci ani precedenţi, arată raportul citat.

Dezastrele au un impact diferit în funcție de nivelul de dezvoltare, astfel, asupra ţărilor în curs de dezvoltare, care pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, faţă de 0,1 până la 0,3% în ţările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific.

Începând din 1980, doar 40% din pierderile cauzate de dezastre au fost asigurate. În țările în curs de dezvoltare, ratele de acoperire a asigurărilor sunt adesea sub 10% – uneori chiar aproape de zero, ceea ce agravează consecinţele pe termen lung ale acestor catastrofe.

„Dezastrele pot fi evitate, însă doar dacă ţările investesc timpul şi resursele necesare pentru înţelegerea şi reducerea riscurilor”, a declarat Mami Mizutori, reprezentantă specială a secretarului general pentru reducerea riscurilor de dezastre.

„Ignorând în mod deliberat riscurile şi neintegrându-le în procesul decizional, lumea îşi finanţează propria distrugere”, a conchis Mami Mizutori.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase