Avertismentul unui celebru analist economic: „Pentru mulţi dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu“

Avertismentul unui celebru analist economic: „Pentru mulţi dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu“
FOTO - caracter ilustrativ (Mediafax Foto / Ovidiu Iordachi)
Publicat: 07/05/2022, 22:21
Actualizat: 07/05/2022, 22:23

Pe fondul scumpirii gazelor naturale şi a energiei electrice, dar și a creșterii preţurilor produselor alimentare, un analist cunoscut economic lansează un avertisment dur: „Pentru mulţi români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu“, spune Adrian Negrescu.

El a vorbit, într-un interviu pentru Ziare.com, despre o posibilă criză alimentară, despre dependenţa faţă de gazele ruseşti, dar şi despre cum va trebui relansată economia.

Negrescu avertizează că tot mai mulţi români vor ajunge în situaţia în care nu vor mai avea bani pentru mâncare, iar scăderea consumului va angrena în lanţ alte efecte dezastruoase, din cauza faptului că lumea nu îşi va mai permite să cumpere hrană.

„Criza alimentară, în România, va însemna o criză a puterii de cumpărare. Nu vor lipsi produsele de pe raft, asta este singur, însă pentru mulţi dintre români, vizita la hipermarket va fi ca la muzeu. Vor admira produsele, dar nu şi le vor permite. În următoarele luni, pe fondul scumpirilor, vom asista la o scădere sensibilă a vânzărilor în volum, pe fondul deprecierii puterii de cumpărare”, a explicat Adrian Negrescu.

Potrivit sursei citate, el a afirmat că problema gazelor e una sensibilă inclusiv pentru România.

„Da, în lunile de vară nu avem nevoie atât de mult de gaz de import, pentru că consumul este în scădere, dar în perspectiva iernii, va fi o reală problemă. Noi importăm în medie cam 20% din necesarul de gaze, prin două firme aflate în relaţie direct cu Gazprom. Dacă ruşii vor opri robinetul, va fi o problemă pentru că nu văd, cel puţin în acest moment, nicio sursă garantată care să înlocuiască gazul rusesc. Da, autorităţile ne dau asigurări că se vor găsi soluţii, dar să le vedem puse în aplicare. Altfel, la iarnă, când necesarul de import creşte până la 40%, vom ajunge la raţionalizarea consumului mai ales pentru firme. Exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă o soluţie pentru viitor, pentru că necesită investiţii masive. Încă suntem la început. Nici nu avem încă aprobată modificarea legii offshore”, adăugat el.

Adrian Negrescu și Anca Bidian, invitați ai emisiunii GÂNDUL FINANCIAR
Analistul economic Adrian Negrescu (d) / FOTO: Gândul

În opinia celebrului analist economic, până când România va ajunge să exploateze noile zăcăminte din Marea Neagră, singura şansă ar fi să se aducă gaze din Bulgaria.

„Până să extragem gazele din mare, singura soluţie viabilă este să creştem producţia internă şi să căutăm rute alternative de import, aşa cum fac bulgarii. Probabil vom ajunge să aducem gaze din Bulgaria, pe noua conductă pe care vecinii noştri o construiesc pe relaţia cu Grecia. În loc să luăm măsuri pentru susţinerea investiţiilor, pentru reducerea poverii fiscale şi stoparea creşterilor de preţuri la energie şi gaze, noi ne păcălim singuri cu vouchere de 4 lei/zi pentru săraci şi discounturi de 50 de bani, pentru transportatori, la acciza la carburanţi”, afirmă Adrian Negrescu.

În ceea ce priveşte măsurile care ar trebui luate, el consideră că este nevoie în primul rând de stoparea creşterii preţurilor la energie.

„Trebuie măsuri dure, dar necesare pentru a relansa economia, pentru stoparea creşterilor de preţuri la energie, în condiţiile în care acestea s-au dublat faţă de anul trecut. Reducerea TVA la facturile la energie şi gaze, reducerea taxelor pe salarii sunt doar două dintre soluţiile pe care alte ţări le-au pus în aplicare în aceste condiţii de criză. Noi, în prezent, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare în momentul în care ne-am aliniat preţurile la energie şi gaze din producţia internă la preţurile externe”, a afirmat Negrescu.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult