Avertizare meteo de vânt puternic în toată țara până joi

Avertizare meteo de vânt puternic în toată țara până joi
(FOTO - ilustrativ)
Publicat: 29/12/2020, 11:37

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți o informare de vânt puternic valabilă pe tot teritoriul țării.

Această informare este valabilă în perioada 29 decembrie, ora 10:00 – 31 decembrie, ora 12:00, potrivit site-ului agenției de presă Agerpres.

Astfel, în intervalul menţionat, la munte vor fi perioade în care vântul va avea intensificări, mai ales în Carpaţii Meridionali, cu viteze de 60 – 70 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor depăşi 90 km/h spulberând zăpada.

Meteorologii avertizează că vor fi, temporar, intensificări ale vântului şi în restul teritoriului, dar pe arii restrânse şi cu viteze mai mici.

Cod galben de vânt în patru județe din România

Meteorologii au emis marți dimineața mai multe avertizări Cod galben de vânt puternic, valabile în mai multe zone din județele Tulcea, Constanța, Sibiu și Maramureș.

Potrivit ANM, sunt vizate zonele de litoral ale județelor Constanța și Tulcea, precum și localitățile Tulcea, Babadag, Sarichioi, Baia, Valea Nucarilor, Frecăței, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Chilia Veche, Mahmudia, Mihai Bravu, Nufăru, Beștepe, Maliuc, Pardina, Ceatalchioi din județul Tulcea.

Avertizarea este în vigoare până la ora 9.00, informează Mediafax. În aceste zone se vor semnala local și temporar intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 55-60 km/h.

O altă avertizare, în vigoare tot până la ora 9.00, vizează zona joasă a județului Maramureș, unde rafalele de vânt vor ajunge la 65-80 km/h.

În localitățile Sibiu, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Boița din județul Sibiu este în vigoare până la ora 11.00 o avertizare Cod galben de intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55-75 km/h.

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, specialiştii anunţând o vreme deosebit de caldă până pe data de 8 ianuarie. Va ploua mult, cu precădere în perioada 29- 31 decembrie.

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, va predomina o vreme deosebit de caldă pentru acest moment al anului. Astfel, în perioadele cele mai calde (28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie), media temperaturilor maxime va fi de 9…12 grade, iar a minimelor de 5…8 grade. În restul timpului, vor fi valori de 6…8 grade ziua şi 0…2 grade noaptea, mediat regional. O scădere a temperaturilor, spre valori mai apropiate de cele climatologic specifice, este estimată pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni; vor fi mai ales ploi, temporar mai însemnate cantitativ, în special în perioada 29- 31 decembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase