Banca Mondială lansează un avertisment: E prea scump pentru guverne să ajute pe toată lumea cu plata facturilor la energie

Banca Mondială lansează un avertisment: E prea scump pentru guverne să ajute pe toată lumea cu plata facturilor la energie
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/10/2022, 14:51

Banca Mondială atrage atenția că este prea scump pentru guverne să ajute pe toată lumea cu facturile în creștere la energie.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, susține că schemele de sprijin din perioada pandemiei de COVID-19 nu au fost suficient de bine direcționate către cei mai vulnerabili și că datoriile înregistrate de statele lumii nu vor fi achitate decât în zeci de ani.

Malpass a declarat pentru BBC că aceeași politică a fost adoptată pentru a ajuta oamenii să facă față creșterii facturilor la energie.

„Guvernele spun că vor avea grijă de toată lumea, dar acest lucru este prea scump. Astfel de măsuri împing datoria globală la niveluri record, iar persoanele aflate în partea de jos a scalei de venituri sunt cele mai afectate”, a spus oficialul.

În timpul pandemiei, guvernele au împrumutat miliarde de dolari pentru a depăși problemele. Sumele au fost folosite pentru scheme de menținere a locurilor de muncă, concedii, beneficii și granturi pentru afacerile care au fost forțate să se închidă.

Malpass spune că există o teorie economică acceptată conform căreia ar trebui să existe o plasă de siguranță socială, o anumită protecție pentru oameni în timpul unei crize. Subvențiile ar trebui să fie temporare și să îi vizeze pe cei care au cea mai mare nevoie de ele, spune el.

Cu toate acestea, președintele Băncii Mondiale spune că multe dintre subvențiile acordate în pandemie nu au fost țintite.

„Au mers la toată lumea… și acum apar consecințele. Vor trece ani și chiar zeci de ani până când acea datorie va fi plătită”, a adăugat el.

Institutul de Finanțe Internaționale raportează că datoria globală a depășit 305 mii de miliarde de dolari la începutul anului și este de așteptat să crească în continuare.

Măsurile ar urma să ducă la creșterea inflației

Războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor la energie. În toată Europa, guvernele au introdus subvenții pentru energie pentru a ajuta gospodăriile să își achite facturile.

Criza energetică vine într-un moment în care guvernele au acumulat deja datorii foarte mari, iar Malpass se declară îngrijorat de faptul că noile subvenții vor duce la o creștere și mai mare a inflației.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca inflația la nivel mondial să ajungă la un vârf de 9,5% în acest an și estimează că aceasta nu va începe să scadă până în 2024. Potrivit FMI, această situație determină țările cu venituri mici să nu își achite datoriile și împinge un număr mare de oameni în sărăcie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Secretul rușinos din trecutul lui Florin Piersic. O colegă l-a dat de gol acum, la...
FOTO. Gimnasta și-a dezvăluit marele secret! Imagini incendiare cu tânăra: e și frumoasă, dar și...
O femeie și-a dus băiatul de 9 ani la medic. A rămas șocată când a...
De ce și cum îți dai seama că duci lipsă de calciu. Semnele care apar...
"Tot a luat, frigiderul, maşina de spălat nouă! Tot". Localnici din Gorj, în lacrimi după...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Vizita la RAR: Ce a făcut un șofer pentru a trece inspecția
Calendar ortodox 2 iunie 2023. Ce sărbătoare este vineri? Este dezlegare la pește!
Cine este Bianca, tânăra în vârstă de 17 ani care a fost ucisă de cel...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Elon Musk este din nou cea mai bogată persoană din lume / Luna mai una...
Așa o face fericită Radu Siffredi pe Oana Matache, când cred că nu îi vede...
ADEVĂRATA călătorie spre CENTRUL PĂMÂNTULU! China, ÎNGROZITĂ de ce a găsit!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
ADEVĂRUL în cazul Caracal! S-A AFLAT ce a făcut DINCĂ cu Luiza Melencu și Alexandra...
Scandal uriaș în plină grevă. Un profesor a fost bătut de soțul directoarei pentru că...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii....