Bani pentru aeroporturi și pentru decontarea chiriilor în mall-uri, pe agenda Guvernului

Redactor:
Madalina Prundea
Bani pentru aeroporturi și pentru decontarea chiriilor în mall-uri, pe agenda Guvernului
Aeroportul Internațional Cluj-Napoca ar urma să primească un ajutor de peste 8,5 milioane de lei pentru pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID-19

Acordarea a peste 22 de milioane de lei pentru cinci aeroporturi și 160 de milioane de lei pentru acoperirea a jumătate din chiria agenților economici din marile centre comerciale sunt două dintre proiectele de ordonanță de urgență aflate pe ordinea de zi a sedinței Guvernului de joi, probabil ultima înaintea alegerilor locale de duminică, 27 septembrie.

Agenda ședinței de joi a Executivului include numeroase proiecte de ordonanțe de urgență și hotărâri care vizează măsuri bugetare, acordarea unui sprijin financiar sau de instituire a unei scheme de ajutor pentru categorii de entități afectate de pandemia de COVID-19, dar și pentru pregătirea cadrului pentru proiecte cu finanțare externă.

Cum se împart banii între cele cinci aeroporturi

Conform agendei Guvernului, în proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru susținerea activităţii unor aeroporturi regionale, în contextul crizei economice generată de pandemia COVID – 19, Guvernul reglementează cadrul pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat care are ca obiectiv acordarea unui sprijin financiar pentru susținerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, aflate în subordinea unor județe, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada martie-iunie 2020, ca urmare a pandemiei COVID19 și cauzate direct de această pandemie. Un memorandum în acest sens a fost adoptat de Executiv în a doua parte a lunii august.

Conform notei de fundamentare a proiectului, este vorba de un bugetul maxim de 22.284.000 de lei, suma solicitată de Asociaţia Aeroporturilor din România, care ar urma să fie împărțit între cinci aeroporturi din țară aflate în această categorie de trafic, respectiv:

  • Cluj – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj: 8.537.000 de lei
  • Iaşi – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Iași: 6.002.000 lei
  • Sibiu – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu: 3.966.000 lei
  • Dolj – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Craiova: 630.000 lei
  • Bacău – Regia Autonomă Aeroportul Internațional George Enescu Bacău: 3.149.00 lei

Conform notei de fundamentare numai pentru Aeroportul Sibiu, impactul bugetar (direct, indirect şi indus) în PIB-ul României la nivelul anului 2019 este estimat, conform Airoport Council International – Europene şi Inter VISTAS – Economic Impact of European Airports – A critical Catalyst to Economic Growth, la 37,39 mil. euro şi 2.113 locuri de muncă. Pe fondul scăderii de trafic generate de pandemia COVID -19 în anul curent, impactul prezentat anterior ar înregistra o regresie cumulată de -24,59 mil. Euro şi -1.389 locuri de muncă.

Ordonanța de urgneță ar uma să intre în vigoare la data comunicării deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, și schema de ajutor de stat se aprobă prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării Deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 4,8 mil. lei (circa 1 mil. euro) pentru compensarea Aeroportului Timișoara pentru pagubele cauzate de suspendarea zborurilor ca urmare a pandemiei de COVID-19 în perioada 16 martie -16 iunie 2020.

Schemă de ajutor pentru plata chiriilor în mall-uri

Un alt proiect privind instituirea unui ajutor de stat, care ar urma să fie de asemenea avizat de Comisie, este proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru întreprinderi a caror activitate comercială a fost intreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență și a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

Conform notei de fundamentare, „România, ca şi celelalte state membre ale UE, a fost afectată de criza economică generată de pandemia de SARS-CoV-2. Criza economică afectează activitatea întreprinderilor, acestea confruntându-se cu un deficit brusc de lichidități sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților. Astfel, s-a creat o situație excepțională, care trebuie tratată prin măsuri specifice de către România şi care trebuie abordată, de asemenea, cu celeritate și prin adoptarea de măsuri specifice. Ca urmare a crizei, tot mai multe companii care altfel ar fi viabile se vor confrunta cu probleme de solvabilitate, iar fondurile proprii nu vor fi suficiente. Acest lucru este în parte legat de faptul că sprijinul de lichiditate ia în mod obișnuit forma împrumuturilor, ceea ce poate slăbi și mai mult bilanțurile întreprinderilor, deoarece multe companii au asistat la o creștere constantă a capitalului împrumutat în ultimii ani.

„În aceste condiții, a fost identificată nevoia de grant pentru plata unui procent din chiriile datorate pentru întreprinderile din centrele comerciale care au avut activitatea întreruptă total pentru o perioadă de cel puțin două luni conform Ordonanțelor militare din cauza pandemiei SARS-CoV-2; Având în vedere cele prezentate, faptul ca prezentul act normativ asigura temeiul juridic pentru acordarea granturilor care permit întreprinderilor afectate să nu intre în stare de insolvență, faliment sau lichidare și să nu trimită angajații în somaj, numărul mare de întreprinderi afectate și impactul implicit asupra economiei și asupra ocupării forței de muncă, considerăm necesară adoptarea de urgență a măsurilor de sprijin pentru capitalul de lucru și investițional propus în prezenta OUG”, se arată în document.

Bugetul alocat pentru acordarea ajutorului de stat în cadrul Schemei este în valoare totală de 160.000.000 lei, iar numărul estimat de beneficiari este de maxim 3.000.

Cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, respectiv criterii de eligibilitate stabilite pe baza prezentei ordonanțe de urgență și a procedurii de implementare ce va fi elaborată și aprobată de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri (MEEMA) în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Ajutorul de stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.

Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în actualul proiect al ordonanței de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Ce s-a ales de ea… Maria l-a părăsit pe Mihai Neşu în 2012 pentru că...
Simona Halep a primit cea mai dură lecție de la Sorana Cîrstea! Motivul pentru care...
Monica Pop a luat foc când a auzit ASTA: Doamne ferește! Ce s-a aflat despre...
Reuters: Un document neoficial al UE ar propune redesenarea graniţelor din zona balcanică
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
În Italia au fost descoperite 16 persoane cu super-imunitate la Covid-19. Explicațiile specialiștilor
A rămas însărcinată la Survivor România?! Fanilor nu le-a venit să creadă când au văzut-o...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Gata, s-a făcut anunțul oficial despre războiul între Rusia și Ucraina! Ce pregătesc americanii
Horoscop 17 aprilie 2021. Zodia care își rezolvă multe probleme astăzi
Moment de infarct la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un bărbat într-o boxă cumpărată cu...
ULTIMA ORĂ! O moarte fulgerătoare. Din păcate, medicii nu au mai avut ce face. Ştirea...
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea uneia dintre cele mai puternice femei de afaceri din România. Ea a creat împreună...
Inchide