Cum a ajuns un bărbat din Suceava DATOR vândut la bancă, după ce a făcut o „investiție” la o societate energetică / Acum are de plătit 37.800 de lei

Cum a ajuns un bărbat din Suceava DATOR vândut la bancă, după ce a făcut o „investiție” la o societate energetică / Acum are de plătit 37.800 de lei
Publicat: 18/12/2023, 15:11

Un bărbat din Suceava s-a trezit cu un credit de 37.800 de lei, după ce a făcut o „investiție online” la o societate energetică. În realitate, a căzut victimă unor escroci cărora le-a permis să îi acceseze telefonul, printr-o aplicație de control la distanță.

În cursul săptămânii trecute, un bărbat din Vadu Moldovei a semnalat la Poliția municipiului Fălticeni că, începând cu data de 7 septembrie, a fost înșelat de cu privire la o investiție către o societate energetică.

El a căzut, de fapt, victima unor escroci care acționează online. A văzut un anunț pe Facebook în legătură cu investiții în acțiuni Romgaz, în care depui 1.250 de lei și primești suma multiplicată de câteva ori, într-o lună de zile. În realitatea, compania nu are niciun fel de campanie de genul acesta și totul este o mare țeapă.

Bărbatul a depus cei 1.250 lei, apoi încă 2.500 de lei prin bancomatul de monede virtuale, așa cum i s-a cerut, pentru a retrage apoi câștigul așteptat. I-au mai cerut și alte sume de bani, doar că respectivul a tot repetat că nu mai are deloc economii, conform publicației Monitorul de Suceava.

Escrocul a făcut un credit în numele victimei

Pe 11 decembrie, așa-zisul reprezentant al societății energetice i-a solicitat bărbatului din Vadu Moldovei să facă mai multe acțiuni, respectiv să și fotografieze cartea de identitate, să facă o poză de tip selfie și alte operațiuni. În tot acest timp, prin intermediul aplicației AnyDesk, escrocul a efectuat acțiuni în telefonul persoanei vătămate.

Mai exact, având la dispoziție toate datele, „piratul online” a solicitat un credit online băncii la care victima are cont, în funcție de veniturile sale. Banca a aprobat în aceeași zi un credit în valoare de 37.800 de lei.

Tot în aceeași zi, din contul păgubitului a fost retrasă întreaga sumă, de către cel care îi controla telefonul de la distanță, conform sursei citate.

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de „înșelăciune”, „acces ilegal la un sistem informatic” și „efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos”.

Sfaturile Poliției

Prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele de socializare referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități, oamenii sunt atrași să investească în escrocherii.

Se promit câștiguri imediate foarte mari prin „cumpărarea de acțiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei „direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.

Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.

„Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă!”, avertizează Poliția.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului