VIDEO | Barna: Este o zi neagră pentru calea ferată și este clară nevoia de investiții în infrastructură feroviară

Publicat: 29/07/2021, 22:23
Actualizat: 30/07/2021, 00:21

Vicepremierul Dan Barna, a făcut precizări în legătură cu incidentul feroviar în care un tren în care se aflau mai mulți copii, a rămas blocat mai mult de opt ore și a explicat și situația care a dus la accidentul feroviar de la Fetești.

Barna a explicat că situația a fost cauzată de furtuna de miercuri seară, în care mai mulți copaci au căzut pe calea ferată și a subliniat încă o dată importantă investițiilor în segmentul feroviar.

„Este o zi neagră pentru calea ferată și toată desfășurarea evenimentelor trebuie privită în contextul în care  a fost aproape opt ore oprită toată circulația în zona feroviară București, datorită furtunii de aseară, în acest context fiind oprită circulația a fost oprit și acest tren, după care pe parcursul zilei, în zona Olteniei s-a stricat din nou locomotivă și a venit a treia locomotivă și cu siguranță în câteva ore va ajunge. Dincolo de aceste discuții este clar ce nevoie disperată are infrastructură feroviară nevoie de investiții”, a declarat Dan Barna.

Liderul USR PLUS a punctat că accidentul de pe calea ferată de la Fetești a fost din cauza mecanicului de locomotivă care se află sub influență băuturilor alcoolice.

„La fetești a fost o culpă umană, mecanicul a fost beat, a decuplat înțeleg sistemele de siguranță și s-a produs acest accident, din fericire nu a murit nimeni”, a precizat liderul USR PLUS.

Vicepremierul anunță că din această seară se va relua circulația trenurilor pe ruta Fetești-Constanța.

„Este de remarcat efortul supraomenesc de a reface infrastructura feroviară care a fost aproape complet distrusă, toată ziua s-a lucrat la foc continuu. În această seară se va deschide calea electrificată pe această rută atât de solicitată în această perioadă, Fetești-Constanța”, a mai completat Barna.

Barna vine în sprijinul directorului CFR, Ovidiu Vizante, care astăzi a făcut o serie de declarații controversate care au adus mai multe critici, inclusiv premierul Florin Cîțu a declarat că „dacă lucra la Guvern, era deja plecat acasă”.

„Aici sunt două aspecte, este clar că afirmația făcută a fost una nefericită, dar omul era acolo de cu seară de când a pornit furtună și a tulburat circulația feroviară, asta este și explicația întârzierii acestor trenuri, au căzut arbori, au fost mai multe evenimente de genul acesta care a blocat circulația, a fost acolo toată noaptea iar a două zi a fost acel interviu în care s-a exprimat total nefericit . Oamenii trebuie judecați prin ceea ce fac , nu printr-o declarație neinspirată și nefericită. Îl vom evalua la șase luni și un an de zile și vom vedea. La genul asta de evenimente este greu să estimezi dacă se vor termină în două ore sau mai mult”, a afirmat vicepremierul, joi seară.

Mecanicul trenului de marfă care a lovit o garnitură staţionată, la Feteşti, a fost reţinut pentru 24 de ore, el fiind urmărit penal pentru neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă. Anchetatorii au stabilit că el nu respectase timpul de odihnă, nici restricţia de viteză impusă în zonă şi nici semnalul roşu de oprire. Totodată, el avea o concentraţie de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase