VIDEO | Barna: Vaccinarea este singură șansă de a reduce efectele valului patru al pandemiei

Publicat: 29/07/2021, 23:55
Actualizat: 30/07/2021, 01:09

Vicepremierul Dan Barna a subliniat importantă respectării măsurilor de protecție și implicit a vaccinării, întrucât este tot mai evident că prezența tulpinei Delta afectează tot mai multe persoane, iar efectele severe se văd cu proponderență la persoanele nevaccinate, în timp ce persoanele vaccinate care se infectează totuși cu COVID-19, fac forme foarte ușoare de boală, iar riscul de spitalizare este minim.

„Nu e o chestiune de restricţii pentru nevaccinaţi. Este o chestiune foarte simplă – şi o să continuu să fiu pe poziţia pe care o am de o perioadă – am sperat cu toţii că valul patru nu va mai veni, că am scăpat de pandemie. Uitându-ne la ce se întâmplă acum la ţările din jur (…) s-a constatat că 97% din cei infectăţi cu virusul Delta sunt persoane nevaccinate. Iar din cei 3% care, vaccinaţi fiind, au contractat totuşi virusul au avut simptome foarte uşoare, aproape neglijabile şi nu au pus niciun fel de presiune pe sistemul de sănătate. De aici, concluzia este una singură: ori înţelegem cât de important e să ne vaccinăm – şi aici e dreptul fiecărui cetăţean să decidă, spun asta foarte clar, că am văzut că este interpretat în diverse feluri –  (..) alternativă sunt aceste măsuri de prevenţie”, a declarat Dan Barna, joi seară, la Digi 24.

Barna consideră că restricționare în zonele neesențiale pentru persoanele nevaccinate ar putea fi o măsură de prevenție.

„E mult mai logic să faci un program de acces în aceste zone neesenţiale, nu vorbim de zone esenţiale, unde clar toată lumea trebuie să poată să meargă, dar în zone neesenţiale mai degrabă faci un program de acces limitat astfel încât să nu ai buluc de populaţie, cum se întâmplă în week-end într-un astfel de spaţiu şi să-ţi crească incidenţa astfel încât să trebuiască să luăm măsuri de prevenţie mult mai dure”, a argumentat  Barna.

Liderul USR PLSU punctează că atât măsurile de protecție cât și vaccinarea sunt singurele variante care pot prevenii un val patru al pandemiei cu efecte devastatoare pentru nevacciati. Acesta a atras atenția celor care consideră că li se încalcă drepturile că nu există un drept al omului în a-i infectă pe ceilalți.

„E o chestiune de opţiune a comunităţii, pentru că nu există un drept al omului în a-i infectă pe ceilalţi, pentru că aici deseori se verbalizează: dom-le, e dreptul meu să fac orice. Este dreptul tău să faci orice, în măsura în care nu afectezi sănătatea comunităţii. De asta spun: astfel de măsuri de prevenţie şi de protecţie exact a celor nevaccinaţi, pentru că ei sunt vulnerabili, (…) singură variantă este această a vaccinării”, a subliniat Dan Barna.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase