Belarusul introduce pedeapsa cu moartea pentru tentativă de „terorism”. Cine sunt activiștii vizați

Belarusul introduce pedeapsa cu moartea pentru tentativă de „terorism”. Cine sunt activiștii vizați
Aleksandr Lukaşenko
Publicat: 18/05/2022, 12:08
Actualizat: 18/05/2022, 12:15

Belarusul a introdus pedeapsa cu moartea pentru tentativă de „terorism”, informează miercuri Ria Novosti. Astfel, mulți activiști de opoziție riscă să fie executați, în țara ex-sovietică.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, este singura țară din Europa care încă mai execută oameni, în ciuda apelului pentru renunțarea la pedeapsa capitală.

„Președintele bielorus Alexander Lukashenko a semnat legea privind posibilitatea ca pedeapsa capitală să fie aplicată și în cazul actelor de terorism”, a anunțat agenția de știri rusă RIA Novosti, citând un portal guvernamental de informații juridice.

Legea va fi aplicată la 10 zile după publicarea oficială.

Miercuri, tribunalul din Grodno a început audierile cu ușile închise în cazul a 12 activiști acuzați că plănuiau „acte de terorism”, a anunțat grupul pentru drepturile omului Vyasna din Belarus.

Printre aceștia se numără și activistul veteran Nikolai Avtukhovich, care a stat deja șapte ani în închisoare.

Bărbatul de 59 de ani riscă să fie acuzat inclusiv de trădare.

Activiștii sunt acuzați că au incendiat casa și mașina unui polițist, în octombrie 2020 și au incendiat mașina altui polițist, în noiembrie 2020, în contextul protestelor istorice care au avut loc în Belarus, după realegerea lui Lukashenko.

Activiștii consideră că Svetlana Tikhanovskaya, care conduce acum opoziția bielorusă din Lituania, unde se află în exil, este adevărata câștigătoare a alegerilor prezidențiale din august 2020.

În martie 2021, procurorii bieloruși au acuzat-o pe Tikhanovskaya că ar fi plănuit „acte de terorism, ca parte a unui grup organizat”, informează Belta, agenția de știri controlată de guvernul Lukashenko, scrie english.alarabiya.net.

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko | Foto – Profimedia Images

Lukashenko spune că Rusia „prin definiţie nu poate pierde războiul”

Preşedintele Belarusului, Alexander Lukkashenko, ia apărarea invaziei ruse din Ucraina într-un interviu acordat joi agenţiei Associated Press, dar spune că nu se aştepta ca acest conflict care durează de zece săptămâni „să treneze aşa”. El s-a exprimat de asemenea împotriva folosirii de arme nucleare în Ucraina, dar nu a spus dacă preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să lanseze un astfel de atac.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult