LIVE | Război în Israel, ziua 6: Blinken merge în Qatar, în efortul de a obține eliberarea ostaticilor din Gaza / Netanyahu: „Îi vom zdrobi”

LIVE | Război în Israel, ziua 6: Blinken merge în Qatar, în efortul de a obține eliberarea ostaticilor din Gaza / Netanyahu: „Îi vom zdrobi”
Antony Blinken a ajuns în Israel / Sursa foto: X
Publicat: 12/10/2023, 10:36
Actualizat: 12/10/2023, 22:33

Ziua șase de confruntări militare între Gaza și Israel. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că ţara sa a „trecut la ofensivă”, avertizând că „orice membru al Hamas este un om mort”. La rândul lui, preşedintele american, Joe Biden, a declarat că atacul de sâmbătă a fost „răul pur” şi o „campanie de cruzime pură împotriva poporului evreu”. „Tăcerea înseamnă complicitate”, a spus Biden.

UPDATE ora 22.40

Parlamentul Israelului (Knesset) a aprobat, joi seară, formarea unui Guvern de uniune pentru situații de urgență și a unui Cabinet de război. Premierul Benjamin Netanyahu a ajuns la un acord în acest sens cu unul dintre liderii opoziției, Benjamin Gantz, dar ideea a fost respinsă de Yair Lapid, un alt lider al opoziției. Cabinetul israelian de război va avea cinci membri suplimentari, în baza acordului cu opoziția.

UPDATE ora 22.30

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat vehement, joi seară, atacurile comise de ”mișcarea teroristă” Hamas, dar a insistat că acțiunile de combatere a terorismului nu trebuie să înlocuiască eforturile pentru o soluție diplomatică în conflictul israelo-palestinian.

UPDATE ora 21.45

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a somat, joi, grupul islamist Hamas să elibereze ostaticii israelieni. ”Israelul are dreptul să se apere. Pe măsură ce conflictul continuă, protecția civililor este esențială. Nicio națiune sau organizație ostilă Israelului nu ar trebui să profite de situație sau să escaladeze conflictul. Aliații au condamnat atacurile comise de Hamas împotriva civililor și au cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO.

UPDATE ora 21.25

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a prezentat joi secretarului de Stat american, Antony Blinken, imagini grafice care ar prezenta, potrivit Guvernului israelian, copii omorâți de militanți Hamas în comunități din sudul Israelului.

UPDATE ora 20.45

Marea Britanie va trimite două nave militare în estul Mării Mediterane și va efectua zboruri de patrulare în spațiul aerian israelian, în cadrul asistenței militare acordate Israelului, afirmă surse citate de publicația The Times.

UPDATE ora 19.50

Doi agenți de poliție israelieni au fost răniți, unul fiind în stare gravă, în urma unui schimb de focuri cu un islamist palestinian, în Ierusalimul de Est. Atacatorul a fost împușcat.

UPDATE ora 19.00

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că Statele Unite nu au avut informații în prealabil despre un plan al mișcării Hamas de a comite atacuri de o asemenea amploare în Israel.

UPDATE ora 18.20

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va deplasa vineri în Qatar, în eforturile de a avea contacte cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas, în scopul eliberării ostaticilor.

UPDATE ora 17.30

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat, joi, atacurile împotriva civililor comise atât de mișcarea fundamentalistă Hamas, cât și de Israel. ”Trebuie să trecem la acțiuni politice pentru oprirea ocupației și obținerea păcii. Respingem acțiunile de ucidere a civililor, ale ambelor părți”, a declarat Mahmoud Abbas, citat de agenția de presă palestiniană Wafa.

UPDATE ora 17.00

Guvernul Germaniei a avertizat, joi, că o invazie militară israeliană în teritoriul palestinian Fâșia Gaza va conduce la escaladarea confruntărilor în Orientul Mijlociu, reafirmând însă sprijinul pentru Israel, în conflictul cu grupurile islamiste palestiniene.

UPDATE ora 16.30

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 1.417 morți și 6.238 de răniți, potrivit noilor date raportate de Ministerul local al Sănătății.

UPDATE ora 15.45

Statele Unite mențin angajamentul ferm pentru apărarea Israelului, a afirmat joi secretarul de Stat american, Antony Blinken, condamnând ferm atacurile grupurilor islamiste din Fâșia Gaza și avertizând națiunile ostile să nu se implice în conflict.

UPDATE ora 15.00

Autoritățile siriene au raportat, joi, atacuri aeriene, atribuite Israelului, asupra aeroporturilor din Damasc și din Alep, informează surse militare siriene, citate de presa locală.

UPDATE ora 14:07: A început „răzbunarea” lui Bibi Netanyahu. Crucea Roșie condamnă atacurile Hamas, dar trimite avertizări ambelor părți

Situația umanitară din Fâșia Gaza va deveni „imposibil de gestionat foarte repede”, a declarat joi, pentru AFP, Fabrizio Carboni, Director regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru Orientul Apropiat și Mijlociu.

În Gaza, oficialii au raportat că peste 1.200 de persoane au fost ucise în loviturile de represalii israeliene.

Comentariile oficialului CICR au venit în timp ce Israelul a lovit teritoriul controlat de Hamas, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni. Reacția Israelului a survenit atacului Hamas de sâmbătă, care a ucis peste 1.200 de oameni.

Crucea Roșie face un apel la ambele părți să curme suferința civililor.

UPDATE ora 13:50: Primele imagini cu tânăra ucisă în Israel, cu origini româneşti. Bruna avea numai 24 de ani

O tânără cu origini româneşti se numără printre victimele atrocităților comise de Hamas în Israel. Moartea ei a fost confirmată într-un mesaj cutremurător transmis de familie.

„Cu adâncă durere ne luăm rămas bun. Copilul nostru a devenit o mică stea în Univers. Te vom iubi mereu!”, a anunţat familia tinerei într-o postare pe Facebook.

(Vezi AICI poze cu Bruna…)

UPDATE ora 12:55: Germania va oferi ajutor militar Israelului. Scholz: este responsabilitatea noastră

Cancelarul german, Olaf Scholz, a vorbit, joi, despre responsabilitatea istorică a Germaniei pentru securitatea Israelului.

Într-un discurs din legislativul german, Scholz a atacat rolul Iranului în regiune, dar a spus că nu există nicio dovadă a sprijinului real al Iranului în atacul de weekend al Hamas.

Deși nu avem dovezi tangibile că Iranul a oferit sprijin concret și operativ acestui atac laș al Hamas, este clar pentru noi toți că fără sprijinul iranian în ultimii ani, Hamas nu ar fi fost capabil de aceste atacuri fără precedent asupra teritoriului israelian.

UPDATE ora 12:30 – Miting pentru susținerea Israelului, în Parcul Izvor din București

Ambasada Israelului la București organizează joi, de la ora 14.00, un miting pentru susținerea Israelului, după atacurile Hamas.

„Vă rugăm să ne fiți alături la mitingul „Solidari cu Statul Israel” pentru a susține poporul israelian în lupta împotriva terorismului. Israelul va învinge!”, a transmis Ambasada Israelului la București.

UPDATE ora 11:30: Ministerul de Externe: Alţi 239 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel

Ministerul de Externe anunţă, joi, că alţi 239 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, prin intermediul a patru curse aeriene.

La rândul său, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, anunţă că numărul celor care au revenit în ţară a depăşit 2.000.

„2.035 cetăţeni români au revenit din Israel. Continuăm eforturile noastre pentru a aduce în siguranţă cetăţenii români”, a transmis, joi, ministrul de Externe.

UPDATE ora 10:33: Antony Blinken a ajuns în Israelul

Secretarul de stat american Antony Blinken vizitează Israelul în semn de solidaritate. Washington dă astfel un semn clar de susținere pentru aliatul SUA care a lansat represalii dure împotriva Hamas, în Fâșia Gaza.

Blinken face, joi, o vizită-fulger în cadrul căreia este posibil să se întâlnească cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Statele Unite susțin Israelul. Le asigurăm sprijinul astăzi, mâine – îl vom asigura în fiecare zi”, le-a declarat Blinken reporterilor chiar înainte de plecare. „Suntem hotărâți să asigurăm Israelului tot ce are nevoie pentru a se apăra”.

UPDATE ora 10:00: Prof. univ. dr. Dan Dungaciu: „Israelul este obligat să facă o invazie la ora actuală”

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, director general Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta consideră că armata israeliană încă nu a intrat în Fâșia Gaza, pentru că probabil mai sunt cetățeni de extras.

Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

UPDATE ora 09:17: Ambasadorul Israelului la Berlin, despre ”animalele însetate de sânge” ale Hamas: ”De la izolare la ERADICARE, să distrugem infrastructura teroristă”

Ron Prosor – ambasadorul Israelului la Berlin – a declarat că infrastructura teroristă reprezentată de gruparea Hamas trebuie distrusă, de data aceasta, pentru totdeauna.

Ron Prosor a mai spus că întreaga lume occidentală trebuie să fie de partea Israelului în această luptă care nu se mai poartă cu mănuști.

Vorbind pentru podcastul transatlantic Power Play al Politico, diplomatul israelian a avertizat că militanții grupării armate palestiniene ”vor plăti un preț” pentru recentul lor atac terorist împotriva Israelului, care a provocat moartea a peste 1.200 de oameni în ceea ce ambasadorul Israelului la Berlin a numit ”cea mai mortală zi pentru evrei, de la Holocaust”.

(Detalii suplimentare AICI…)

Ron Prosor – ambasadorul Israelului la Berlin

UPDATE ora 08:44: Ministrul de Externe britanic, surprins de un raid aerian în Israel

James Cleverly, ministrul de Externe britanic, se afla într-o vizită oficială în sudul Israelului, când a fost surprins, de un raid aerian.

În imaginile postate pe rețelele sociale, se poate observa cum James Cleverly este îndrumat spre buncăr, iar sirenele sună pe fundal.

Ministrul de Externe britanic a sosit miercuri în Israel în semn de solidaritate cu acesta în urma atacurilor Hamas.

(Mai multe detalii și video AICI…)

UPDATE ora 08:00: EXCLUSIV | Situație disperată pentru o familie din Republica Moldova, care stă în Israel: ”Nu putem ieși din țară deoarece nu avem acte pentru copii”

UPDATE ora 07:30: Netanyahu anunță că Israelul a trecut la ofensivă. „Orice membru al Hamas este un om mort”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri seara că ţara sa a „trecut la ofensivă”, avertizând că „orice membru al Hamas este un om mort”, notează AFP.

UPDATE ora 07:00: Liderii saudit şi iranian au discutat despre războiul dintre Israel şi Hamas

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, au discutat telefonic despre războiul dintre Israel şi Hamas, a informat joi presa de stat saudită, primul apel de la o apropiere surpriză în martie între Riad şi Teheran, notează AFP.

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite a primit miercuri un apel telefonic de la liderul iranian în cursul căruia au discutat despre „situaţia militară actuală din Fâşia Gaza şi în jurul acesteia”, a indicat agenţia oficială de presă saudită (SPA).

Prinţul moştenitor saudit i-a spus preşedintelui iranian că Riadul „comunică cu toate părţile internaţionale şi regionale pentru a pune capăt escaladării în curs”, potrivit SPA. El a subliniat, totodată, „poziţia fermă a regatului în favoarea cauzei palestiniene”, a subliniat comunicatul.

Agenţia oficială de presă iraniană, IRNA, a relatat, al rândul său, că cei doi lideri au discutat despre „necesitatea de a pune capăt crimelor de război împotriva Palestinei”, titrează Agerpres.

Hamas a lansat sâmbătă un atac surpriză asupra Israelului care, potrivit forţelor israeliene, a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.200 de persoane, printre care mulţi civili, au fost ucise în raidurile aeriene israeliene efectuate ca represalii, au informat joi autorităţile locale.

Îngrijorarea creşte cu privire la soarta a cel puţin 150 de ostatici – israelieni, dar şi străini şi cetăţeni cu dublă cetăţenie – deţinuţi în Gaza de Hamas.

Biden: Atacul Hamas asupra Israelului, „cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace”

Joe Biden s-a adresat miercuri unei mese rotunde de lideri evrei la Washington, unde a descris atacul sângeros al Hamas asupra Israelului ca fiind „cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace”, scrie The Guardian.

Preşedintele american a declarat că atacul de sâmbătă a fost „răul pur” şi o „campanie de cruzime pură împotriva poporului evreu”.

„Tăcerea înseamnă complicitate”, a spus Biden. „Refuz să tac”. El a spus că a vorbit din nou cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi că SUA „suplimentază” asistenţa militară suplimentară pentru Forţele de Apărare ale Israelului, scrie News.ro.

El a spus că SUA „lucrează la fiecare aspect” al crizei ostaticilor din Israel, dar că „ideea că voi sta aici în faţa voastră şi vă voi spune ce fac este bizară”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Un fost campion național s-a stins din viață în accidentul de la Corbu. Apropiații sunt...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Putin a semnat ordinul. Decizia va rămâne în ISTORIE. S-a terminat
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc...
×