Macron condamnă atacurile ”mișcării teroriste Hamas”, dar insistă că operațiunile antiteroriste nu trebuie să înlocuiască eforturile de pace

Macron condamnă atacurile ”mișcării teroriste Hamas”, dar insistă că operațiunile antiteroriste nu trebuie să înlocuiască eforturile de pace
Publicat: 12/10/2023, 22:26

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat vehement, joi seară, atacurile comise de ”mișcarea teroristă” Hamas, dar a insistat că acțiunile de combatere a terorismului nu trebuie să înlocuiască eforturile pentru o soluție diplomatică în conflictul israelo-palestinian.

”Hamas este o mișcare teroristă care încearcă distrugerea și moartea poporului israelian. Atacurile Hamas sunt o invazie bruscă, sângeroasă, plină de ură orbească, marcată de o cruzime absolută. Noi, francezii, știm că nimic nu poate justifica terorismul. Hamas este o mișcare teroristă, vrea distrugerea și moartea poporului israelian. Acest război este purtat de teroriști contra unei națiuni. Noi împărtășim doliul Israelului”, a declarat Emmanuel Macron, într-un discurs televizat rostit joi seară.

Președintele Franței a cerut Israelului să aibă o ripostă proporționată, prin evitarea victimelor civile.

”Israelul are dreptul să se apere, dar în mod punctual, prin protejarea populațiilor civile. Riposta Israelului trebuie să fie puternică și corectă”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde, semnalând susținere pentru soluția coexistenței a două state în conflictul israelo-palestinian.

”Lupta pentru eliminarea terorismului nu trebuie să înlocuiască eforturile de pace. Securitatea statului Israel, lupta hotărâtă pentru eliminarea terorismului și respectarea aspirațiilor legitime ale tuturor sunt, din punctul de vedere ale Franței, un ansamblu inseparabil. Cei care confundă cauza palestiniană cu justificarea terorismului comit o eroare morală, politică și strategică”, a insistat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: Franța depune eforturi pentru eliberarea ostaticilor

Președintele Franței a anunțat că 13 cetățeni francezi au fost uciși în atacurile comise de militanții palestinieni pe teritoriul Israelului. Bilanțul anterior era de 12 morți și 17 dispăruți.

”Franța face tot posibilul pentru readucerea acasă în siguranță a ostaticilor francezi, Franța nu își abandonează niciodată fiii”, a subliniat Macron.

Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică au exprimat solidaritate cu Israelul, dar au cerut Guvernului Benjamin Netanyahu să aibă o ripostă proporționată în Fâșia Gaza, prin evitarea victimelor civile. ”Israelul are dreptul să se apere. Pe măsură ce conflictul continuă, protecția civililor este esențială”, a declarat joi seară Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

La rândul său, Guvernul Germaniei a avertizat joi că o invazie militară israeliană pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza va conduce la escaladarea confruntărilor în Orientul Mijlociu.

Bilanțul atacurilor lansate de grupurile fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic asupra Israelului a ajuns la 1.200 de morți, iar alte aproximativ 2.500 de persoane au fost rănite.

În Fâșia Gaza, bombardamentele israeliene s-au soldat cu cel puțin 1.417 morți și 6.238 de răniți, conform Ministerului local al Sănătății. Pe teritoriul Israelului au fost uciși circa 1.500 de combatanți palestinieni.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania reafirmă solidaritatea cu Israelul, dar se teme că o invazie în Fâșia Gaza va genera escaladarea confruntărilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic