VIDEO | Berceanu despre rezolvarea problemei gunoiului din București : Nu văd prea mult soare și strălucire în viitor

Publicat: 19/07/2021, 22:30
Actualizat: 20/07/2021, 00:33

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a precizat că în Sectorul 1 sunt foarte multe gunoaie care provin din imobiliare, amenajări de locuințe, întrucât la nivel de sector sunt 37.000 de companii din care doar 5.000 au contract de salubritate, iar deșeurile rezultate de la cei care nu au contract ajung pe stradă, ceea ce a însemnat o adevărată mâna cerească pentru compania de salubritate. Totodată acesta a subliniat că nu prevede o schimbare a situației actuale în privința deșeurilor din Capitală.

„Ce am văzut pe străzi, am luat străzile la rând și am văzut că este foarte mult gunoi din imobiliare, din amenajări de imobile, birouri, fel și fel de materiale care rezultă din reconstrucția unui apartament, ori ce se întâmplă, avem 37.000 de companii în Sectorul 1, doar 5.000 au contract și 32.000 nu au nici un fel de contract și își duc gunoiul afară, este acel gunoi stradal pe care îl regăsim”, a spus Octavian Berceanu.

Întrebat dacă această situație întră în responsabilitatea Primăriei Sectorului 1, Berceanu a afirmat: „Primăria în primul rând, dar până acum a fost un câștig destul de mare pentru firma de salubritate care operează în acel sector, acel gunoi stradal, pentru că e o sursă bună de venit, pentru că este mult mai scump de adunat acel gunoi față de cel menajer pe care îl iei din tomberon și necesită un efort mai mare cu un cost mai mare pentru care primăria plătea”.

Șeful Gărzii de Mediu susține că a avut discuții cu primarii sectoarelor și cu primarul Capitalei și au ajuns la concluzia că trebuie schimbat ceva imediat pentru că este clar că nu se mai poate continuă în acest fel. De asemenea Berceanu susține că nu a mai văzut Bucureștiul atât de plin de gunoi și nici nu vede o rezolvare în viitorul apropiat.

„Nu am văzut niciodată Bucureștiul așa de murdar și nu văd prea mult soare în viitor și strălucire, speranța foarte mare pentru că primarii de-a lungul timpului au exersat acest obicei de a-și gospodării siguri, fără a se unii împreună astfel încât să creeze aceste Asociații de dezvoltare interurbană care sunt peste tot în țară asta și în lume și care gestionează împreună problemele mari. Moștenim trei lucruri de pe timpul lui Ceaușescu, incapacitatea de comunicare, de asociere și teamă de orice, teamă că celălalt ar putea să îți facă rău, faptul că ar putea să își urmărească doar interesul lui într-o asociere”, a declarat Berceanu, luni seară la Digi24.