Biden și Putin au început discuțiile despre Ucraina, pe fondul temerilor de război

Biden și Putin au început discuțiile despre Ucraina, pe fondul temerilor de război
Biden și Putin au început discuțiile despre Ucraina, pe fondul temerilor de război/ SURSA FOTO: reuters.com
Publicat: 07/12/2021, 19:03

Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au început marți discuții virtuale pe tema Ucrainei și a altor subiecte, a anunțat televiziunea de stat rusă, pe fondul temerilor occidentale că Moscova intenționează să își atace vecinul din sud.

Biden îi transmite lui Putin că Rusia și băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancțiuni economice de până acum dacă invadează Ucraina, au declarat oficiali americani înainte de conferința video.

Oficialii au declarat că sancțiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci rusești și capacitatea Moscovei de a converti rublele în dolari și alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zecile de mii de soldați masați în apropierea graniței ucrainene.

Kremlinul a declarat înainte de întâlnire că nu se așteaptă la niciun progres și a negat că ar avea astfel de intenții, precizând că poziția trupelor sale este una defensivă.

Moscova și-a exprimat o nemulțumire majoră față de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei – o fostă republică sovietică care a înclinat spre Occident de când o revoltă populară a răsturnat un președinte pro-rus în 2014 și față de ceea ce numește expansiunea târâtoare a NATO.

De asemenea, Moscova a pus sub semnul întrebării intențiile Ucrainei și a declarat că vrea garanții că Kievul nu va folosi forța pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 în favoarea separatiștilor pro-ruși, scenariu pe care Ucraina l-a exclus.

„Căutăm relații bune și previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenționat niciodată să atace pe cineva, dar avem îngrijorările noastre și avem liniile noastre roșii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Făcând apel la toată lumea să își păstreze „capul limpede”, Peskov a declarat că este vital ca Putin și Biden să vorbească, având în vedere ceea ce a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa. citeste mai departe

Ministrul ucrainean al apărării amenință că va avea loc un „masacru cu adevărat sângeros” 

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a declarat pentru CNN că va avea loc un „masacru cu adevărat sângeros” dacă Rusia decide să invadeze Ucraina și a avertizat că „și rușii se vor întoarce în sicrie”, pe fondul mișcărilor de trupe la granița țării.

„Dacă pot să-l sfătuiesc pe președintele Biden, aș dori ca el să-i spună domnului Putin că nu ar trebui să existe linii roșii din partea Kremlinului. Linia roșie este aici în Ucraina și lumea civilizată va reacționa fără ezitare”, a declarat Reznikov pentru CNN, într-un interviu exclusiv pentru CNN.

Oficialii americani și occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acumularea de forțe ruse la granița cu Ucraina, secretarul de stat Antony Blinken afirmând săptămâna trecută că SUA „trebuie să se pregătească pentru toate situațiile”.

Noi fotografii din satelit publicate de Business Insider arată forțe armate rusești adunate în locații strategice din vestul Rusiei, lângă granița cu Ucraina și într-un loc din Crimeea, pe fondul zvonurilor că Rusia va invada țara vecină.

Imaginile, pe care Insider le-a obținut de la Maxar Technologies, arată trupe tactice de luptă rusești, inclusiv personal și echipamente, cum ar fi tancuri, artilerie și transportoare blindate, aflate în zona Pogonovo și Yelnya în Rusia și Novoozernoye în Crimeea. Imaginile au fost făcute în luna noiembrie.

Rusia a masat trupe de-a lungul graniței cu Ucraina

Rusia a masat trupe de-a lungul graniței cu Ucraina pentru a efectua o invazie rapidă și imediată,a construit inclusiv linii de aprovizionare, cum ar fi unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit, în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, au declarat pentru CNN două surse din serviciul de informații americane.

Kremlinul spune că nu intenționează să atace Ucraina

Kremlinul neagă că plănuiește să atace și susține că sprijinul NATO pentru Ucraina – inclusiv aprovizionarea sporită de arme și pregătirea militară – constituie o amenințare tot mai mare pentru flancul vestic al Rusiei.

Cu privire la motivele Kremlinului, Reznikov a declarat pentru CNN că el crede că mișcările Rusiei au ca scop răspândirea fricii și neliniștii în Ucraina și împiedicarea acesteia să aspire la aderarea NATO și UE.

Kremlinul cere un angajament legal conform căruia NATO nu va fi extins spre est pentru a include Ucraina și că infrastructura militară NATO, precum sistemele de rachete, nu va fi construită în țară.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Decizie pentru toți românii care locuiesc la BLOC. Va fi obligatoriu pentru Asociația de Proprietari
Noi reguli de circulație. Acești români sunt predispuși la amenzi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare