Bilanțul cutremurului devastator din Haiti: Cel puțin 724 de morți și 2.800 de răniți. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare

Bilanțul cutremurului devastator din Haiti: Cel puțin 724 de morți și 2.800 de răniți. Operațiunile de salvare sunt în curs de desfășurare
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/08/2021, 20:10
Actualizat: 11/09/2021, 13:50

Cel puțin 724 de persoane au murit, iar peste 2.800 au fost rănite, în urma cutremurului cu magnitudine 7,2 care a avut loc sâmbătă în Haiti, au anunțat duminică autoritățile, conform BBC.

Salvatorii caută printre dărâmături, în încercarea de a găsi supraviețuitori. Case, biserici și școli s-au prăbușit în urma cutremurului. Cel puțin 2.800 de oameni au fost răniți, în timp ce numărul dispăruților nu este cunoscut, conform oficialilor din Haiti.

Haiti trece deja printr-o criză politică după asasinarea președintelui, luna trecută

Dezastrul agravează problemele cu care se confruntă națiunea săracă, care trece deja printr-o criză politică după asasinarea președintelui său, luna trecută.

Seismul – de magnitudine 7,2 potrivit Institutului american de geofizică (USGS) – s-a produs la ora locală 08.30 dimineața (12.30 GMT), epicentrul fiind localizat la 12 kilometri de orașul haitian Saint-Louis-du-Sud și la aproximativ 160 de kilometri de capitala Port-au-Prince. Totodată, potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri.

Prim-ministrul a declarat o stare de urgență de o lună pentru întreaga țară și a spus că nu va cere ajutor internațional până când nu se cunoaște amploarea daunelor. El a spus că unele orașe au fost aproape complet distruse, iar guvernul avea oameni în orașul de coastă Les Cayes pentru a ajuta la planificarea și coordonarea răspunsului.

„Cel mai important lucru este să recuperezi cât mai mulți supraviețuitori de sub dărâmături”, a spus Henry. „Am aflat că spitalele locale, în special cel din Les Cayes, sunt copleșite de oameni răniți”.

El a spus că Crucea Roșie Internațională și spitalele din zonele neafectate ajută la îngrijirea răniților și a făcut apel la unități haitiene.

„Nevoile sunt enorme. Trebuie să avem grijă de răniți și fracturați, dar să oferim și hrană, ajutor, adăpost temporar și sprijin psihologic ”, a spus el.

Mai târziu, în timp ce urca într-un avion cu destinația Les Cayes, Henry a spus că dorește „solidaritatea structurată” pentru a se asigura că răspunsul a fost coordonat pentru a evita confuzia care a urmat cutremurului devastator din 2010, când ajutorul a fost lent pentru a ajunge la rezidenți după ce au ajuns până la 300.000 de morți.

Președintele SUA, Joe Biden, a autorizat un răspuns imediat

Președintele SUA, Joe Biden, a autorizat un răspuns imediat și l-a numit pe administratorul USAID, Samantha Power, ca înalt oficial care coordonează efortul SUA de a ajuta Haiti. USAID va contribui la evaluarea pagubelor și va ajuta la reconstrucție, a spus Biden, care a numit Statele Unite drept „un prieten apropiat și durabil pentru poporul Haiti”.

Un număr tot mai mare de țări au oferit ajutor, inclusiv Argentina și Chile, care au declarat că se pregătesc să trimită ajutor umanitar.

Un parlamentar a fost ucis de cutremur

Printre cei uciși în cutremur s-a numărat Gabriel Fortuné, un parlamentar și fost primar în Les Cayes. A murit împreună cu alți câțiva când hotelul său, Le Manguier, s-a prăbușit, a relatat ziarul haitian Le Nouvelliste.

Pe mica insulă Ile-a-Vache, la aproximativ 10,5 kilometri de Les Cayes, cutremurul a afectat o stațiune la malul mării, populară printre oficiali haitieni, lideri de afaceri, diplomați și lucrători umanitari. Fernand Sajous, proprietarul stațiunii Abaka Bay Resort, a declarat prin telefon că nouă din cele 30 de camere ale hotelului s-au prăbușit, dar a spus că erau vacante la acel moment și că nimeni nu a fost rănit.

Oamenii din Les Cayes au încercat să scoată oaspeții din dărâmăturile unui hotel prăbușit, dar, odată cu apusul soarelui, au reușit să recupereze doar trupul unei fetițe de 7 ani a cărei casă se afla în spatele facilității.

Rapoartele despre spitalele copleșite vin în timp ce Haiti se luptă cu pandemia și lipsa resurselor pentru a face față acesteia. Chiar luna trecută, țara a 11 milioane de persoane a primit primul său lot de vaccinuri coronavirus donate de SUA, printr-un program al Națiunilor Unite pentru țările cu venituri mici.

Richard Hervé Fourcand, fost senator haitian, a închiriat un avion privat pentru a muta persoanele rănite din Les Cayes în Port-au-Prince pentru asistență medicală. El a declarat pentru Associated Press că spitalul din Les Cayes era la capacitate.

Cutremurul a avut loc, de asemenea, la puțin peste o lună după ce președintele Jovenel Moïse a fost ucis, trimițând țara în haos politic. Văduva sa, Martine Moïse, a postat pe Twitter un mesaj prin care solicita unitatea între haitieni.

Eforturile de salvare au fost îngreunate de o alunecare de teren declanșată de cutremur care a blocat un drum major care leagă orașele Jeremie și Les Cayes, afectate de dureri, potrivit agenției de protecție civilă din Haiti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU