Erdogan îi invită pe Putin și Zelensky în Turcia: ”Dacă vor să se întâlnească și să-și rezolve problemele și dezacordurile”

Erdogan îi invită pe Putin și Zelensky în Turcia: ”Dacă vor să se întâlnească și să-și rezolve problemele și dezacordurile”
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei | Foto – Profimedia Images
Publicat: 19/01/2022, 17:38

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, se oferă să fie mediator în criza dintre Rusia și Ucraina, invitându-i pe președinții Putin și Zelensky să se așeze la masa negocierilor.

După ce Consiliul NATO-Rusia s-a încheiat fără ca vreuna dintre părți să facă vreo concesie, Serghei Lavrov – ministrul de Externe al Rusiei –  declarând că la Kremlin sunt așteptate, cât mai repede, răspunsuri scrise în legătură cu garanțiile de securitate cerute de Vladimir Putin, președintele Turciei propune o nouă rundă de negocieri, de data aceasta la nivel Rusia-Ucraina.

”Neînțelegerile” dintre cele două țări ar putea fi ”soluționate”, a transmis  Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale din Turcia, iar Recep Tayyip Erdogan poartă deja negocieri.

”Turcia este pregătită să acționeze în orice rol pentru a reduce tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Președintele Erdogan poartă negocieri atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky. De fapt, chiar i-a invitat pe amândoi să vină în Turcia, dacă vor să se întâlnească și să-și rezolve problemele și dezacordurile”, a declarat purtătorul de cuvânt, preluat de agenția TASS.

În decembrie, Erdogan a vorbit, la telefon, cu Vladimir Putin

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, va merge în Ucraina, în următoarele săptămâni, pentru a discuta, în acest context tensionat, cu președintele Volodimir Zelensky. De altfel, președintele turc a declarat – de mai multe ori – că și-ar dori să medieze criza dintre Rusia și Ucraina.

În luna decembrie a anului trecut, Erdogan a vorbit, telefonic, cu liderul de la Kremlin, acesta din urmă insistând în a transmite că tensiunile sunt provocate de administrația de la Kiev, fiind vorba despre ”o politică distructivă menită să perturbe Acordurile de la Minsk”.

Tensiunea este în creștere, în continuare, la granița dintre Rusia și Ucraina, ambele părți acuzându-se reciproc și lansând ipoteza unor ”provocări” care nu au cum să ducă la detensionarea situației. Rusia neagă, cu vehemență, o eventuală invadare a Ucrainei, în timp ce Washingtonul, prin vocea purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că ”agenți operativi” ruși – pregătiți pentru sabotaje – se află deja pe teritoriul ucrainean.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a aflat, miercuri, la Kiev, declarând că Ucraina este sprijinită de SUA în această criză care induce o îngrijorarea crescândă.

Ceea ce face Rusia este să lanseze o provocare la adresa unora dintre principiile de bază care asigură întregul sistem internaţional şi care sunt necesare în încercarea de a păstra pacea şi securitatea. Principii ca acela că o naţiune nu poate schimba graniţele alteia cu forţa. Principii ca acela că o naţiune nu poate dicta alteia alegerile sale, inclusiv cu cine se poate asocia”, a declarat Blinken la Ambasada SUA din Kiev.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult