Îngrijorarea lui Putin și rolul rezervat Belarusului într-un ”scenariu de război”. Blinken: ”O naţiune nu poate dicta alteia cu cine se poate asocia”

Îngrijorarea lui Putin și rolul rezervat Belarusului într-un ”scenariu de război”. Blinken: ”O naţiune nu poate dicta alteia cu cine se poate asocia”
Secretarul de stat Antony Blinken/ Foto – Profimedia Images

Antony Blinken, secretarul de stat american, se află la Kiev, acolo unde a avut deja întâlniri cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu cu ministrul de externe, Dmitro Kuleba. În timpul vizitei, Blinken a reafirmat din nou angajamentul SUA faţă de integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în faţa ameninţării Rusiei.

În același timp, însă, îngrijorarea crescândă față de amenințarea trupelor rusești masate la granița Ucrainei se menține, iar experții încearcă să ”descifreze” eventuale scenarii care s-ar putea desfășura în perioada următoare.

Washingtonul este de părere că Vladimir Putin poate ordona trupelor rusești să invadeze Ucraina în orice moment, iar ipotezele de lucru sunt din ce în ce mai multe.

După încheierea Războiului Rece, țările care au făcut parte din sfera de influență a URSS, cu unele excepții, au dorit să se alăture UE și NATO, ceea ce a stârnit nu numai îngrijorare, ci și iritare la Kremlin.

”Din punct de vedere geografic, există un lanţ muntos care traversează Europa, Munţii Carpaţi. De la Marea Baltică până la Carpaţi există teren plat, iar prin această zonă au trecut Napoleon şi francezii, Hitler şi germanii şi mulţi alţii care au invadat Rusia din acea direcţie. Rusia este foarte îngrijorată, din acest punct de vedere, a explicat jurnalistul Tim Marshall, expert în geopolitică.

Scenarii de război: ”Acum, Putin pare mai ambiţios”

De data aceasta, Vladimir Putin pare mult mai ambițios decât în 2014, atunci când a anexat Peninsula Crimeea, spune jurnalistul Tim Marshall. De-a lungul timpului, președintele rus a acționat în așa fel încât să își asigure o poziție cât mai bună în zona respectivă.

Acum, Putin ar putea să transforme regiunea Donbass în zonă-tampon (ocupând și anexând regiunea), apoi venind din Crimeea și făcând o ”legătură” care să ofere siguranță. Însă una dintre ”mutările” cele mai importante ale liderului de la Kremlin ar fi să își mute trupe și în Belarus, acolo unde se sprijină pe legătura cu Alexandr Lukașenko, iar ulterior să înconjoare capitala Kiev.

”Rusia vrea fie să blocheze acel spaţiu prin ocupaţie, sau dacă nu, acolo unde terenul se deschide către şes, cel puţin să domine regiunea. În 2014, reacția sa a fost să ocupe şi să anexeze Crimeea, parte din Ucraina, cu portul său de apă caldă Sevastopol, care dă flotei ruse acces afară din Marea Neagră, în Mediterană şi de acolo la marile rute oceanice ale lumii. Totodată, a încurajat războiul civil în regiunea Donbas pentru a crea o mică zonă-tampon. Acum, Putin pare mai ambiţios. Dacă va fi o invazie, există patru scenarii. Ocuparea şi anexarea totală a regiunii Donbas. Apoi, să urce din Crimeea şi să unească tot acest teritoriu, ca zona tampon să fie mai consistentă. Apoi, de acolo, să meargă de-a lungul Mării Negre până la Odessa, care este un oraş în care se vorbeşte limba rusă. Astfel, anexează întreaga coastă şi blochează accesul Ucrainei la mare”, a adăugat jurnalistul, potrivit Antena 3.

”Cea mai ambiţioasă mişcare, dincolo de scenariile preliminare, ar fi să aducă trupe în Belarus, ţară prietenă a Rusiei. Apoi să coboare din Belarus, prin mlaştinile Pripet, care sunt îngheţate iarna, şi să încercuiască capitala Kiev”.

Jurnalistul Tim Marshall, expert în geopolitică

Blinken: O provocare la adresa unora dintre principiile de bază care asigură întregul sistem internaţional”

Secretarul de stat american a spus, și la Kiev, că de mai multe luni de zile este urmărită cu maximum de atenție situația de la granița Ucrainei cu Rusia, iar acumularea de trupe rusești este ”semnificativă”.

Totodată, Antony Blinken a declarat că există ”planuri în vigoare” pentru suplimentarea numărului de militari ruși, ceea ce echivalează cu o sporire a forței de atac în cazul unei invazii. Vladimir Putin poate ordona o astfel de invazie într-o ”perioadă foarte scurtă de timp”.

”În ultimele luni am avut o atenţie sporită asupra Ucrainei din cauza acumulării semnificative de forţe ruse pe care am văzut-o la graniţa Ucrainei. Nicio provocare, niciun motiv, cu excepţia faptului că sunt acolo forţe semnificative. Şi ştim că există planuri în vigoare pentru a spori aceste forţe şi mai mult, într-o scurtă perioadă de timp. Iar acest lucru îi dă preşedintelui Putin capacitatea, de asemenea într-un timp scurt, să întreprindă acţiuni agresive viitoare împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la Kiev.

”Ceea ce face Rusia este să lanseze o provocare la adresa unora dintre principiile de bază care asigură întregul sistem internaţional şi care sunt necesare în încercarea de a păstra pacea şi securitatea. Principii ca acela că o naţiune nu poate schimba graniţele alteia cu forţa. Principii ca acela că o naţiune nu poate dicta alteia alegerile sale, inclusiv cu cine se poate asocia”

Antony Blinken


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere