Mega-dosarul DNA „Băieții deștepți din Energie”. Directorul CET Sud, supărat că nu primea mai repede 10.000 €! La ce TRUC a apelat pentru a lua MITA

Mega-dosarul DNA „Băieții deștepți din Energie”. Directorul CET Sud, supărat că nu primea mai repede 10.000 €! La ce TRUC a apelat pentru a lua MITA
Publicat: 21/02/2024, 08:00

Unul dintre funcționarii cu rang înalt cercetați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru luare de mită – în mega-dosarul „Băieții deștepți din Energie” – este directorul Centralei Termoelectrica București (CET Sud), Dorin Adrian Ecobescu. Acesta a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupție, după ce ancheta de proporții a fost finalizată, și plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, împreună cu directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă.

În exclusivitate națională, Gândul a obținut informații spectaculoase din culisele „afacerilor” derulate de „generalul” Ion Macovei – intermediarul „băieților deștepți din Energie”, în numele și pentru afaceristul Ion Eugen Petru, iar seria dezvăluirilor continuă pe relația afacerist – directorul CET Sud, Dorin Adrian Ecobescu.

  • Ion Macovei dădea de înțeles că ar avea pe umeri gradul de general atunci când discuta cu „ținte” aflate la conducerea unor companii energetice mari din România. (mai multe detalii AICI)
  • „Generalul” Macovei a fost arestat preventiv după ce unul dintre directorii pe care i-a contactat – și i-a oferit, pentru a-l „convinge” să colaboreze, o mită de jumătate de milion de euro – a refuzat mita impresionantă și l-a dat pe mâna DNA. (informații detaliate AICI).
  • În urma interceptărilor, procurorii DNA l-au surprins pe „generalul” Ion Macovei discutând chiar cu unul dintre directorii unei companii energetice „vizate”. Macovei se lăuda cu relația pe care ar fi avut-o cu Iulian Dumitrescu (președintele CJ Prahova), plasat sub control judiciar de DNA, dar și cu sora acestuia și cu „mâna dreaptă” a lui. (informații senzaționale AICI)
  • O tranșă din mita de 500.000 de euro a fost dată chiar în fața unui restaurant din Parcul Herăstrău (toate detaliile AICI)

În scenariul devoalat filă cu filă de procurorii anticorupție au intrat, fără să realizeze că sunt filați și interceptați, și Dorin Adrian Ecobescu (directorul CET Sud), Iosif Chircă (directorul Scursalei Electrocentrale Rovinari) și omul de afaceri Ion Eugen Petru, unul dintre „băieții deștepți din Energie”.

Ca să facă „jocurile”, directorul CET Sud a cerut afaceristului Ion Eugen Petru 10.000 de euro

Din informațiile obținute de Gândul, în exclusivitate națională, reiese că directorul Dorin Adrian Ecobescu a intrat sub „lupa” DNA încă din luna august a anului 2023. Procurorii anticorupție au obținut de la judecători un mandat de supraveghere tehnică prin care era autorizată monitorizarea permanentă a lui Ecobescu.

Măsurile dispuse de magistrați, la solicitarea procurorilor anticorupție, s-au concretizat, astfel, prin, filaje, obținere de imagini foto și video, ascultare și supraveghere prin satelit, iar Dorin Adrian Ecobescu a fost urmărit, cum se spune, pas cu pas.

DNA a intrat, astfel, pe firul „afacerii”,  obținând dovezile care confirmau că afaceristul Ion Eugen Petru plănuia să îi ofere directorului CET Sud o mită de 10.000 de euro.

În urma cercetărilor efectuate, DNA l-a acuzat pe afaceristul Ion Eugen Petru că, în perioada 08.07.2022/14.08.2023 – în calitate de administrator al SC TECHNO MONTAJ SRL -, „a dat, în mod direct, suma totală de 10.000 de euro (7.000 de euro într-o zi din intervalul 08.07.2022 – 10.08.2023, în județul Ilfov/Mun. București și 3.000 de euro în data de 14.08.2023, în județul Ilfov) directorului Adrian Ecobescu, funcționar public, director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea de formalități privind derularea unei relații comerciale între SC ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA (ELCEN) și SC TECHNO MONTAJ SRL, suma în cauză fiind pretinsă anterior în acest scop de funcționarul ECOBESCU ADRIAN DORIN, într-o zi din intervalul 08.07.2022 – 10.08.2023”.

Traseul mitei de 10.000 de euro, „refăcut” de procurorii DNA

În data de 10 august 2023, la ora 15:34, afaceristul Ion Eugen Petru și o angajată au purtat o convorbire telefonică în care, în mod contextual, s-a abordat din nou subiectul mitei extrase din fondurile SC TECHNO MONTAJ SRL „cu titlu de dividende”, urmând ca suma să fie remisă, „în scop ilicit” de afacerist în data de luni –  14 august 2023.

În timpul convorbirii din data de 10 august 2023, afaceristul Ion Eugen Petru i-a cerut angajatei să mai scoată din fondurile societății SC TECHNO MONTAJ SRL, tot cu titlu de dividende, încă  5.000 lei . Suma respectivă trebuia schimbată în euro și „pasată” unui funcționar de la CET Sud – unitate ELCEN – în ziua de 14 august.

În dosarul întocmit de procurorii anticorupție se precizează că „ținta” de la CET Sud era chiar  Dorin Adrian Ecobescu, director al punctului de lucru CET SUD.

Datele privind tranzacțiile financiare obținute în dosar – banca a fost contactată și a oferit DNA informațiile complete, iar procurorii au „refăcut” toate traseele financiare suspecte – au confirmat că s-au retras din conturile SC TECHNO MONTAJ SRL sumele precizate în discuțiile dintre Ion Rugen Petru și angajata sa, pentru a fi remise în scop ilicit către „generalul” Macovei și către Dorin Adrian Ecobescu.

Indicații prețioase și „un fax de trei rânduri” cu o solicitare tranșantă, pregătită din timp

În data de 16 august 2023, la două zile după întîlnirea din 14 august, dintre „generalul” Ion Macovei – intermediarul „băieților deștepți din Energie” și afaceristul Ion Eugen Petru, acesta din urmă a fost sunat (la 11:07) de un angajat ELCEN.

Acesta i-a dat o „indicație” lui Ion Eugen Petru, respectiv să redacteze o adresă scurtă către ELCEN, adresă prin care „SC TECHNO MONTAJ SRL să solicite plata în avans a unor facturi și să o trimită pe adresa de email a directorului general al ELCEN”.

Astfel, procurorii DNA au concluzionat că – din modul în care angajatul ELCEN s-a exprimat – existase deja o promisiune privind urgentarea plăților facturilor emise de SC TECHNO MONTAJ SRL și că adresa pe care societatea urma să o întocmească reprezenta doar o simplă formalitate – „Băgați un fax de trei rânduri prin care solicitați plata un pic în avans a unor facturi, nu știu ce, cu… din diverse motive pe care le înșirați”.

Dorin Adrian Ecobescu, „liniștit” și asigurat că va primi și ultima tranșă din mită

Revenim în data de 14 august 2023, o zi de luni, orele prânzului, atunci când omul de afaceri Ion Eugen Petru a purtat o discuție telefonică cu Dorin Adrian Ecobescu, directorul CET Sud. Din această conversație rezultă – potrivit interceptărilor DNA, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate – că Dorin Ecobescu îl aștepta la locuința sa pe Ion Eugen Petru.

  • ECOBESCU ADRIAN DORIN: Bună ziua! Pe unde sunteți, dom’le?
  • ION EUGEN PETRU: S… Am intrat pe centură. Tocmai trec pe lângă sediul FAN CURIER acuma!
  • ECOBESCU ADRIAN DORIN: Bine. Mă-mbrac și eu și vin.
  • ION EUGEN PETRU: Da da. V-aștept! Bine.

Imediat după această scurtă convorbire, la ora 13:50, afaceristul Ion Eugen Petru l-a sunat pe un angajat al său și i-a transmis că urmează să se întâlnească cu Dorin Adrian Ecobescu, motiv pentru care ar vrea să știe dacă mai este ceva de „discutat” cu acesta. Angajatul i-a răspuns că nu sunt probleme, deocamdată.

Procurorii DNA au descoperit că angajatul respectiv era la curent cu scopul întâlnirii, iar Ion Eugen Petru urma să-i dea lui Dorin Adrian Ecobescu o mită consistentă.

Mai mult, acest angajat a confirmat și o altă informație extrem de importată, anume aceea că Dorin Adrian Ecobescu, directorul CET Sud, s-a arătat „supărat” pentru că nu primise, încă, întreaga sumă despre care se vorbise inițial. Angajatul a susținut, potrivit procurorilor anticorupție, că „l-a liniștit personal pe Dorin Adrian Ecobescu” și i-a promis că „va fi rezolvată problema privind restul de plată”.

Directorul CET Sud se „zburlea” la mituitorii săi și „bombănea” toată ziua!

Interceptările realizat de DNA au creionat și un „portret” al directorului CET Sud, Dorin Adrian Ecobescu, iar procurorii au constatat că acesta era un personaj „pretențios”, care nu refuza mita, dar dorea și ca lucrările executate sub „bagheta” sa să fie de calitate.

  • ION EUGEN PETRU: Ăăă… zi-mi, că mă văd cu Ecobescu, ăsta… Ce mai e pe-acolo, ce…? E ceva cu el de vorbit, sau?
  • Angajat: Păi ce să…? N-ai ce să…?
  • ION EUGEN PETRU: N-am ce, nu?
  • Angajat: Ce-a fost de vorbit… Da. Nu… Nu e de vorbit nimica. E-n regulă. Nu…
  • ION EUGEN PETRU: Deci nu sunt probleme deocamdată.
  • Angajat: Nu sunt, nu. Am… Na. A fost și taică-tu, am fost cu el când am stat atunci de vorbă. N-avem.
  • ION EUGEN PETRU: Da. Mi-a zis că s-a cam…
  • Angajat: S-a zburlit rău. Hă, hă, hă!
  • ION EUGEN PETRU: … zburlit.
  • Angajat: O să râzi!
  • ION EUGEN PETRU: Da, păi să rezolv cu el ce avea…
  • Angajat: I-am zis eu: «Hai, dom’le, că se rezolvă! Nu te mai agita atâta!» Știi?
  • ION EUGEN PETRU: Îhm…
  • Angajat: «Păi da, da’ știi…», că nu știu ce și nu știu cum! Știi? Da.
  • ION EUGEN PETRU: Bun. Păi atunci, să văd ce zi…
  • Angajat: Te… Te vezi cu el și asta este. Da. C-am fost și pe la PROGRESUL cu taică-tu, m-am dus și…
  • (…)
  • Angajat: Da. Achită sau… Descurcă-te cu el, să nu mai…
  • ION EUGEN PETRU: Da. Păi da. Da.
  • Angajat: … bombăne pe-acia toată ziua!

Mita confirmată, Dorin Adrian Ecobescu nu a mai făcut „talente”, dar se temea că îi sunt interceptate telefoanele!

Interceptările realizate de DNA confirmă că Dorin Adrian Ecobescu – directorul CET Sud – a pretins și primit „sume de bani necuvenite de la Ion Eugen Petru, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu în calitate de director al CET SUD”.

Fiind întrebat de Ion Eugen Petru cum a decurs întâlnirea cu directorul (cu referire la Dorin Adrian Ecobescu)) și dacă acesta „s-a mai liniștit” și „a mai făcut talente” în urma primirii restului de bani din suma pretinsă, angajatul a răspuns că nu s-a mai întâmplat acest lucru.

Totodată, angajatul respectiv a povestit și că l-a întrebat, în mod direct, pe Dorin Adrian Ecobescu dacă ,,s-a rezolvat problema” – cu referire clară la remiterea restului de bani de către Ion Eugen Petru, moment în care Dorin Adrian Ecobescu i-a dat de înțeles că nu poate răspunde explicit la întrebare, fiindu-i teamă că îi sunt interceptate telefoanele.

În timpul aceleiași discuții, Ion Eugen Petru și angajatul său și-au exprimat opinia că Dorin Adrian Ecobescu, atunci când a afirmat că urmează să plece în concediu, a invocat doar un simplu pretext pentru a urgenta remiterea restului de bani din suma totală pretinsă – „A zis că ne… ne emoționează, ne… (…) Ia uite-l, bă, săracu’, pleacă fără… (…)…buget.”

Angajatul a afirmat, din nou, că a fost de față când Dorin Adrian Ecobescu, înainte de remiterea restului de bani, s-a arătat supărat față de Ion Dumitru (tatăl lui ION EUGEN PETRU și asociat al SC TECHNO MONTAJ SRL) pentru faptul că i se dăduse parțial suma pretinsă – ,,S-a dat la taică-tu! Eram acia cu el”.

Același angajat, potrivit interceptărilor DNA din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate, angajatul a menționat că, totuși, Dorin Adrian Ecobescu le-a oferit de fiecare dat sprijin atunci când au avut nevoie – ,,Da’ de ajutat, ne-ajută, așa… Adică nu este… Tot ce i-am cerut m-a servit. De ce să…”

Cum a „grăbit” directorul CET Sud primirea ultimei tranșe din mita de 10.000 de euro!

Nemulțumit că nu primea mai repede ultima tranșă din mita promisă – respectiv 3.000 euro din suma totală de 10.000 euro -, directorul CET Sud a invocat o plecare intempestivă în concediu.

Procurorii anticorupție au stabilit că suma de 10.000 de euro fusese pretinsă de Ecobescu „exclusiv pentru sine, în vederea utilizării în scopuri personale”.

Elocventă este, din nou, discuția dintre afaceristul Ion Eugen Petru și angajatul său, interceptată de procurorii DNA. Ion Eugen Petru l-a întrebat pe angajat care este motivul pentru care Dorin Adrian Ecobescu dorește să se întâlnească cu el, context în care a afirmat că directorul CET Sud ,,vrea și… și una și alta”.

Angajatul i-a confirmat lui Ion Eugen Petru presupunerea că Dorin Adrian Ecobescu dorea completarea livrărilor cu o anumită cantitate de țeavă. Astfel, se arată în dosarul DNA transmis instanței de judecată, această discuție indică faptul că afaceristul Ion Eugen Petru era nemulțumit de atitudinea lui Dorin Adrian Ecobescu care, pe de o parte, a primit bani cu titlu de mită, iar pe de altă parte avea în același timp pretenția ca SC TECHNO MONTAJ SRL să realizeze lucrările contractate la un nivel maxim de calitate.

Subiectul a fost abordat de Ion Eugen Petru și cu tatăl său, Ion Dumitru, în cadrul discuției telefonice purtate în aceeași zi de 06 octombrie 2023, din care rezultă că Dorin Adrian Ecobescu a pretins livrarea a încă două țevi și a solicitat să se întâlnească săptămâna următoare cu Ion Eugen Petru.

De asemenea, și Ion Dumitru – tatăl afaceristului Ion Eugen Petru – s-a arătat nemulțumit de faptul că Dorin Adrian Ecobescu avea aceste pretenții în condițiile în care i se remisese o sumă însemnată de bani:=.

  • ION DUMITRU: E, îți aduc, dom’le, când oi avea mașină, ți-aduc! Merg două mașini, îi dau… deci o mie de lei să îi duc lui țeavă! ‘Pă ce că i-am dat o groază de… de bani…!!, a spus tatăl afaceristului Ion Eugen Petru, interceptat de DNA.

DNA: „Această înțelegere ar fi avut drept consecință câștigarea licitației în condiții neconcurențiale și afectarea prețului de adjudecare a contractului”

În mega-dosarul întocmit de DNA s-a dispus „punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de Adrian Dorin Ecobescu și Iosif Chircă pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de luare de mită corelative celor două infracțiuni de dare de mită săvârșite de unul dintre cei doi administratori menționați”.

  • Procurorii anticorupție notează în ordonanță că primul administrator ar fi dat celuilalt afacerist în numerar și prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate suma totală de 514.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat.
  • Totodată, el i-ar fi dat în mod direct suma totală de 10.000 de euro lui directorului CET Sud, Adrian Dorin Ecobescu, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.
  • Același administrator, în contextul inițierii la data de 7 iulie 2023, de către o societate comercială cu capital majoritar de stat, a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17 august 2023 o înțelegere asupra prețului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii.

Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare”, se precizează în comunicat.

  • Potrivit DNA, tot primul administrator menționat, la instigarea unui alt suspect, în data de 20 decembrie 2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro lui Iosif Chircă, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.
  • Cu privire la al doilea administrator, procurorii spun că ar fi promis – în data de 1 septembrie 2023 – președintelui Directoratului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată.

„El ar mai fi promis un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având ca obiect tot servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziție directă, și ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcționarului public suma totală de 45.000 lei și 12.000 euro, în cinci tranșe, până la data de 21 ianuarie 2024”, au mai precizat procurorii anticorupție.


Citește și:

Cum a deturnat controversatul milionar Adrian Tărău mega-contractul strategic de 500 milioane € privind construcția gazoductului Tuzla-Podișor!

Clotilde Armand bate la ușile bătrânilor cu Poliția Locală după ea. „Își face campanie cu sprijinul polițistului” / „Nu are voie să intre în blocuri”

Investigația ANRE privind manipularea pieței: Tranzacții la 16 secunde, spălare de bani și posibile înțelegeri între „băieții deștepți” din energie (SURSE)

„Băieții deștepți” din energie, amendați de ANRE cu peste 200 mil. €. Patru furnizori ar fi manipulat piața / REACȚIA Tinmar Energy

Cum a fost DENUNȚAT primarul din Botoșani chiar de către soțul candidatei care a primit subiectele la concurs. Relația dintre consilieră și edil

Groapa de gunoi Mestecăniș și „interesele” lui Gheorghe Flutur, pe filiera Valeriu Stoica. SCANDAL după decizia CJUE: „Bătălia nu s-a terminat, mergem până-n pânzele albe”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...