Aplicațiile Facebook, Messenger și Instagram au devenit funcționale în România. Mark Zuckerberg a pierdut 6,6 miliarde de dolari în câteva ore! (Update)

Aplicațiile Facebook, Messenger și Instagram au devenit funcționale în România. Mark Zuckerberg a pierdut 6,6 miliarde de dolari în câteva ore! (Update)
Facebook, Instagram și WhatsApp, picate în toată lumea!
Publicat: 05/10/2021, 01:39
Actualizat: 05/10/2021, 01:47

Facebook a picat luni seara, iar utilizatori din întreaga lume raportează că serviciul nu funcționează. Probleme sunt și cu WhatsApp și Instagram.

Update: Aplicațiile Facebook Inc. au început să revină la normal. Facebook funcționează pe mobile și pe desktop, Instagram este din nou utilizabil, iar pentru unii utilizatori și WhatsApp este operațional în cursul nopții de luni spre marți.05

Potrivit Reuters, în jurul orel 00:45, unii dintre utilizatorii Facebook au putut să refolosească aplicația. Ulterior, toate cele patru aplicații au devenit funcționale după șase ore de când au fost raportate primele probleme.

VKontakte, reteaua de socializare din Rusia a picat si ea, potrivit unor utilizatori de Telegram din Statele Unite.

Update: Alte doua platforme detinute de companie au picat pe langa Facebook, Instagram si WhatsApp. Este vorba de Oculus – platforma dedicata realitatii virtuale si Workplace – intrumentul online de colaborare in companii.

Update: Doua surse din interiorul echipei de securitate a companiei au comentat pentru New York Times cauzele acestei crize!

Potrivit sursei citate, exista posibilitatea ca intreruperea serviciilor la nivel global sa fi fost provocata de un atac cibernetic! Declaratiile au fost facute la adapostul anonimatului, deoarece nu au fost autorizate sa vorbeasca public!

Mai mult, angajatii gigantului spun ca tehnologia din spatele aplicatiilor afectate – Facebook, Instagram, WhatsApp si Messenger – este suficient de diferita pentru ca un atac sa nu le afecteze simultan.

Update 23.05. Un fost angajat al Facebook face dezvăluiri și condamnă compania ca fiind periculoasă: Încurajează discursul de ură pentru a obține profit

Denunţătorul din spatele mai multor dezvăluiri recente a apărut la un post de televiziune şi a adus o serie întreagă de acuze grave companiei conduse de Mark Zuckerberg. (Citiți aici continuarea…)

Update 22:59. Potrivit contului de Twitter, @Mzansi PR, Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a pierdut 6,6 miliarde de dolari, din cauza faptului că Facebook, Instagram și WhatsApp nu funcționează, ajungând pe locul șase în clasamentul miliardarilor Forbes.

Update 22:26. După ce Facebook, Instagram, WhatsApp şi Facebook Messenger au picat în întreaga lume, Facebook anunță că lucrează pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil, scrie Mediafax.

„Suntem conștienți de faptul că unele persoane au probleme cu accesarea aplicațiilor și produselor noastre. Lucrăm pentru ca lucrurile să revină la normal cât mai repede posibil și ne cerem scuze pentru orice inconvenient”, este mesajul postat de Facebook pe Twitter.

Facebook, WhatsApp şi Instagram, toate trei funcţionând pe aceeaşi infrastructură, nu mai funcţionează la nivel mondial de la puţin peste 18.00, ora României.

Acţiunile companiei, listată la bursa de la New York, sunt în scădere cu 5,8%.

Potrivit Reuters, nu s-a putut confirma imediat problema care afectează serviciile, dar mesajul de eroare de pe pagina web a Facebook Inc sugerează o problemă cu sistemul de nume de domeniu (DNS).

Experţii în securitate care au urmărit situaţia au declarat, pentru Reuters, că întreruperea ar fi putut fi declanşată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greşeli interne, deşi teoretic ar fi posibilă şi sabotarea de către cineva din interior.

Un hack din exterior este văzut de experţii citaţi ca fiind mai puţin probabil. Un atac cibernetic care ar putea copleşi unul dintre cele mai populare site-uri din lume ar necesita fie coordonarea între grupuri criminale puternice, fie o tehnică foarte inovatoare, mai scrie agenţia internaţională de ştiri.

Facebook a picat luni seara, iar utilizatori din întreaga lume raportează că serviciul nu funcţionează. Probleme sunt şi cu WhatsApp şi Instagram.

Cele trei aplicații – care sunt deținute de Facebook și rulează pe o infrastructură partajată – toate au încetat complet să funcționeze cu puțin înainte de ora 17:00 (ora 12:00 EST). Alte produse care fac parte din aceeași familie de aplicații, cum ar fi Facebook Workplace, au încetat, de asemenea, să funcționeze.

UPDATE 21.12. Conform mai multor utilizatori de pe Twitter, domeniul Facebook nu mai apare drept „înregistrat”, fiind disponibil pentru a fi cumpărat. Aparent, DNS-ul Facebook a dispărut complet, scrie go4it.ro.

Update – Primele declarații ale companiilor

Într-un mesaj pe Twitter, Facebook transmite: „Suntem conștienți că unii oameni au probleme în a accesa aplicațiile și produsele noastre. Lucrăm la remedierea lucrurilor cât de rapid posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Și Instagram a transmis tot pe Twitter că „Instagram și prietenii au parte de niște probleme acum, și s-ar putea să aveți probleme în utilizarea lor. Aveți răbdare cu noi, ne ocupăm de ele!”.

Într-un mesaj pe Twitter transmis la scurt timp după raportarea penei, WhatsApp a spus „Suntem conștienți că unii oameni se confruntă cu probleme folosind WhataApp în acest moment. Lucrăm la remedierea lor și vom publica o actualizare aici cât de curând posibil. Mulțumim pentru răbdare!”.

Platforma cu aproape 3 miliarde de utilizatori lunari traversează una dintre cele mai grave crize de reputație din ultimele două săptămâni, din cauza dezvăluirilor unui denunțător.

Fost inginer de produse Facebook, Frances Haugen a divulgat numeroase documente interne, inclusiv către Wall Street Journal, și a acuzat grupul că „(alege) profit în detrimentul siguranței” utilizatorilor săi, într-un interviu difuzat de CBS duminică.

Pe Wall Street, prețul acțiunilor Facebook, deja scăzut la începutul sesiunii, și-a accelerat pierderile și a scăzut cu aproape 6%.

Messenger a transmis pe Twitter că „Mercur retrograd a scos ce-i mai bun din noi. Lucrăm la rezolvarea problemei cât de curând posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Utilizatori din întreaga lume raportează pe site-ul downdetector probleme cu Facebook-ul, scrie Mediafax.

Se pare că mai mulți utilizatori au probleme și cu WhatsApp și Instagram, ambele deținute de Facebook.

Paginile de Facebook, WhatsApp și Instagram nu se încarcă nici pe varianta desktop, dar nici pe telefoane.

Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.

Potrivit Business Insider, Downdetector în SUA primise mai mult de 86.000 de reclamații privind pana suferită de Facebook.

În România, numărul reclamațiilor pe Downdetector era de aproape 5.000, apogeul fiind atins în jurul orei 19:00.

În iunie și aprilie anul acesta, platformele gigantului social media au scăzut în mod neașteptat din cauza unei „probleme de configurare a rețelei”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult