Update: Bugetul Capitalei a fost aprobat / Nicușor Dan a cerut o tăiere uriașă de 600 de milioane de lei de la Termoficare

Update: Bugetul Capitalei a fost aprobat / Nicușor Dan a cerut o tăiere uriașă de 600 de milioane de lei de la Termoficare
Nicușor Dan și Aurelian Bădulescu se contrează la fiecare ședință CGMB / Foto Mediafax
Publicat: 07/05/2021, 18:39
Actualizat: 07/05/2021, 19:05

Consiliul General al Municipiului București se întrunește vineri pentru votul proiectului de buget. Dezbaterea are loc la mai bine de o săptămână după ce proiectul a fost respins de către cei de la USR – PLUS. În noua variantă, bugetul este mai mic cu un miliard de lei și ajunge în total la aproximativ 6 miliarde de lei.

  • Noua dezbatere are loc vineri, de la ora 15.30, și sunt mari șanse ca proiectul să treacă
  • USR PLUS a reușit să taie un miliard de lei din bugetul propus de Nicușor Dan
  • Unde se vor duce cele 6 miliarde de lei

Update: Bugetul Capitalei a fost aprobat cu 34 de voturi „pentru”. De asemenea, a fost aprobat și amendamentul propus de Nicușor Dan, prin care se taie 600 de milioane de lei de la termoficare.

Update 17:40: Primarul Nicușor Dan a propus un amendament prin care se face o rectificare față de proiectul inițial, și prin care se taie aproape un miliard de lei. Cei mai mulți bani se taie de la proiectele finanțate cu fonduri europene, printre care și modernizarea sistemului de termoficare, de unde se taie suma de 600 de milioane de lei. Peste 100 de mlioane de lei se mai taie de la proiectul privind achiziția de autobuze electrice. „Este vorba de fonduri europene, pe care nu este realist să estimăm că le vom plăti în acest an, putem să revenim cu rectificare în momentul în care aceste proiecte de achiziții vor evolua (…) Sunt doar amânări de plată, le vom cheltui anul viitor”, a precizat Nicușor Dan

Update 16:15: Ședința CGMB de vineri a debutat cu scandal. Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, i-a solicitat primarului general Nicușor Dan mai multe precizări legate de ajutorul pentru persoanele cu handicap, dar a fost întrerupt de președintele de ședință, Sorin Purcărea (PNL). Intervenția lui Purcărea nu a fost deloc pe placul lui Aurelian Bădulescu: „De ce intervi dumneata mereu când vorbesc eu cu primarul? Ai părul alb în cap (…) Așa sunt eu, mai evervescent. Ce vrei, să fiu tăntălău ca dumneata?”, a spus Bădulescu. De altfel, Bădulescu i-a transmis lui Nicușor Dan că nu-l poate numi primar.

Știrea inițială

Primarul General, Nicuşor Dan, a convocat vineri, 7 mai, ședinţa extraordinară de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru aprobarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul 2021.

Aceasta este a doua întâlnire în mai puțin de 10 zile, după ce miercurea trecută proiectul de buget propus de Nicușor Dan a fost respins.

Ședința de vineri va avea loc vineri la Primăria Capitalei.

Un miliard de lei tăiați de USR PLUS

Consilierii USR PLUS au anunțat vineri că noua variantă de buget este redusă cu aproximativ un miliard de lei, față de ce a anunțat inițial Nicușor Dan. Potrivit surselor Gândul.ro, rectificarea s-a făcut în mare parte de la fondurile europene, adică aproape 600 de milioane de lei. Practic, se taie aproape toi banii de la proiectele care sunt pe fonduri europene, pe motiv că acești bani nu ajung în 2021. Este vorba de proiecte precum termoficarea, autobuze electrice sau piste pentru biciclete.

Cu toate acestea, noul buget rămâne unul cosnsitent, de aproape 6 miliarde de lei. Acești bani ar putea debloca marile proiecte de infrastructură, care în prezent sunt trase pe dreapta din lipsă de fonduri.

În cazul în care consilierii nu vor aduce amendamente, acestea vor fi sectoarele unde se vor investi bani în 2021, așa cum s-a prevăzut în proiectul inițial:

  • Pasajul Doamna Ghica, în prezent abandonat, va primi o alocare de 38.9 milioane de lei iar lucrările vor fi făcute în colaborare cu Primăria Sectorului 2
  • Arena Națională va fi finanțată cu 1,6 milioane lei pentru proiectare, execuție lucrări sistem de irigație automatizat și amenajare suprafețe verzi. Suma de 300.000 lei va merge pentru înlocuirea și punerea în funcțiune a componentelor sistemului electromecanic pentru videocub/acoperiș retractabil
  • Vor fi finalizate lucrările la parcarea de tip park & ride de la Cora Pantelimon, tot în sectorul 2
  • Pentru Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea se alocă 47 milioane lei.
  • Consolidarea clădirilor cu risc seismic (se va lucra pe cele 12 șantiere deschise și vor fi deschise altele)
  • Planul Urbanistic General, pentru o dezvoltare corectă și echilibrată a orașului
  • Proiectul pentru semaforizarea inteligentă în București
  • Vor fi investite 25 de milioane de lei în reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5, de pe Bulevardul Elisabeta
  • Lucrări de reabilitare la două spitale din subordinea primăriei (Spitalul Cantacuzino și Spitalul Theodor Burghele)
  • lucrările de reabilitare a Teatrului Ion Creangă

În proiectul inițial este prevăzută și suma de aproape 1,6 miliarde le lei pentru modernizarea rețelei de termoficare, din care mare parte sunt fonduri europene.

Bugetul inițial a fost respins de USR PLUS

Până în prezent consilierii USR – PLUS nu au comunicat ce proiecte vor fi afectate de tăierea de un miliard de lei anunțată de ei.

Proiectul în forma propusă săptămăna trecută de către Nicușor Dan a fost respins de către cei de la USR – PLUS.

„Acest buget nu reprezintă voința bucureștenilor. Avem estimate venituri de aproape 7 miliarde de lei, am fost surprins să văd această sumă, pentru că în toate discuțiile pe care le-am avut cu primarul au fost avansate sume de 4,5 – 5 miliarde de lei. Atunci când am văzut proiectul de buget, am cerut notele de fundamentare (…) Răspunsul a fost că primarul a interzis accesul consilierilor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilor”,  declara viceprimarul Horia Tomescu (USR-PLUS) săptămăna trecută.

Vineri, 7 mai, atât consilierii USR PLUS cât și edilul Capitalei au anunțat că s-a ajuns la un acord în ceea ce privește bugetul pe 2021. În cazul în care totuși nu va trece acest proiect, Capitala ar putea intra de luni în incapacitate de plată.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Lupte groaznice pe frontul de nord. Un soldat ucrainean spune că sunt atât de multe...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
Primele imagini cu Kate Middleton după operația abdominală! Ipostaza inedită în care a fost surprinsă...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Lovitură uriașă pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Anunțul a fost făcut astăzi, 19...
Instanțele cântăresc azi cine e președintele PMP și decid ce se întâmplă cu Forța Dreptei
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut...