Prima pagină » Actualitate » Calendar Ortodox, 23 aprilie 2025, cruce roșie: ce să NU faci de Sfântul Gheorghe. Rugăciune pentru iertarea păcatelor

Calendar Ortodox, 23 aprilie 2025, cruce roșie: ce să NU faci de Sfântul Gheorghe. Rugăciune pentru iertarea păcatelor

Calendar Ortodox, 23 aprilie 2025, cruce roșie: ce să NU faci de Sfântul Gheorghe

Calendar Ortodox, 23 aprilie 2025, cruce roșie: iată ce să nu faci de Sfântul Gheorghe. Miercuri, 23 aprilie, este prăznuit cel numit și „purtătorul de biruință”.  Este o sărbătoare marcată cu o cruce roșie în calendar, ceea ce înseamnă că, potrivit rânduielilor bisericești, nu se îndeplinesc anumite activități. Vezi mai jos rugăciunea pentru iertarea păcatelor care poate fi rostită de Sf. Gheorghe.

Anual, în data de 23 aprilie 2025 este prăznuit Sfântul Gheorghe. Este o zi marcată cu o cruce roșie în Calendarul Ortodox, iar rânduielile bisericești arată că nu pot fi îndeplinite anumite activități. Tot la această dată, peste un milion de cetățeni din România își serbează onomastica.

Calendar Ortodox, 23 aprilie 2025, cruce roșie: ce să nu faci de Sfântul Gheorghe

În funcție de regiunile țării, creștinii respectă anumite obiceiuri sau se ghidează în urma unor superstiții. De exemplu, în ziua de 23 aprilie, în anumite zone, locuințele sunt decorate cu plante, acestea reprezentând un simbol al renașterii naturii. Tot în ziua în care este prăznuit Sfântul Gheorghe, există un obicei în care oamenii se scaldă într-o apă curgătoare, înainte ca soarele să răsară. Se spune că cei care respectă această tradiție vor fi protejați întregul an.

Tot pe 23 aprilie, oamenii merg pe câmp pentru a aduna plante de leac și cine doarme de Sfântul Gheorghe va fi somnoros. Se mai spune că dacă este rouă multă, atunci se anunță a fi un an îmbelșugat.

Se spune că nu este bine să lucrezi pământul și nici nu trebuie să fie rostite cuvinte grele. De altfel, se spune că nu este bine să dai bani, alimente sau orice alt lucru din casă.

Rugăciune către Sfântul Gheorghe

„Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și carele de purtătorii de nevoință ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii.

Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunei mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului.

De aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl. Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin”, este rugăciunea care poate fi rostită de Sfântul Gheorghe, arată Jurnalul.ro.

Citește și:

Tradiții și superstiții românești în a treia zi de Paște. Ce semnificație sacră are MARȚEA Albă din Săptămâna Luminată

În ce zile din Săptămâna Luminată NU ai voie să speli rufe. Când pot fi reluate activitățile casnice

Când nu se fac BOTEZURI în 2025. Află ce scrie în calendarul ortodox

Anafura de Paște: Când se mănâncă și ce simbolizează

Sursă foto: Shutterstock

A căpătat experiență în trustul Intact Media Group și a activat, ulterior, în echipa Kanal D. În 2019 s-a alăturat trustului Gândul Media Network, semnând articole în CIAO, VERDICT, CANCAN ... vezi toate articolele

Citește și