Când expiră condimentele și în cât timp ar trebui consumate aceste ierburi aromatice, de fapt? Condimentele sunt nelipsite din lumea gastronomiei, iar utilizarea lor în diverse preparate poate să potențeze gustul și să ofere o experiență culinară aparte. Însă, în cât timp ar trebui condimentele consumate, după ce se deschid pachetele sau recipientele în care se vând? Iată informațiile mai jos, în articol.
V-ați întrebat când expiră condimentele? Ierburile aromatice pot oferi un gust incredibil mâncării, însă trebuie să fii atent și la perioada în care recipientul sau pachetul cu condiment este deschis. Deși unele produse vin deshidratate și cu gust potențat, acestea au un termen de valabilitate.
Condimentele dau gustul mâncării / sursă foto: Shutterstock
Unele dintre condumente, precum turmericul, scorțișoara sau rozmarinul au proprietăți antioxidante și oferă preparatului un gust deosebit. De altfel, astfel de condimente conțin și proprietăți antiinflamatoare, însă își pot pierde calitățile în timp. Dacă recipientele în care se află condimentele sunt lăsate deschise, atunci acestea ar putea să își piardă din gust și pot intra în contact cu diverse impurități. De asemenea, dacă aceste condimente nu se depozitează corespunzător, atunci ar putea să își piardă din aromă sau să li se schimbe textura.
Însă, când expiră condimentele? În cazul condimentelor și ierburilor proaspete, depozitarea este de maximum o săptămână. Există posibilitatea să fie nevoie ca acestea să fie depozitate la rece, în frigider. Pe de altă parte, în cazul ierburilor uscate, depozitarea poate fi între 1 – 3 ani. În acest sens, condimente precum cimbrul, oregano, rozmarinul, mărarul uscat, pătrunjelul uscat, coriandrul, menta, busuiocul, măghiranul sau frunzele de dafin pot rezista pe o perioadă îndelungată.
În cazul condimentelor măcinate, termenul de valabilitate ar fi de 2-3 ani, arată a1.ro.
Printre aceste condimente se află turmericul, boiaua, cardamomul, scorțișoara sau praful de usturoi. Pe listă se mai adaugă pudra de ghimbir sau pudra de ardei iute.
De ce să pui sare pe jar, înainte să faci mici pe grătar, de 1 Mai. Truc pentru un gust perfect
Ce poți face cu varza murată rămasă din iarnă. Cum să o păstrezi în stare bună, în borcan sau butoi
Sursă foto: Shutterstock (caracter ilustrativ)