Când va începe testarea pentru COVID în farmacii. Secretar de stat: E foarte important ca testul să fie recoltat corect

Când va începe testarea pentru COVID în farmacii. Secretar de stat: E foarte important ca testul să fie recoltat corect
Când va începe testarea pentru COVID în farmacii. Secretar de stat: E foarte important ca testul să fie recoltat corect / Foto: Pixabay.com
Publicat: 06/04/2021, 09:13

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, luni seara, că testarea pentru COVID în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru fiind făcut și instructajul farmaciștilor.

Andreea Moldovan a declarat, la Digi24, că nu este deloc imposibil, dar este foarte important ca testarea COVID în farmacii să fie făcută corect.

Farmaciile vor fixa costul de testare

Kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că „va fi competitiv și rezonabil”.

„A fost o situație care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecție pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid. Am fost eu echipată cea care a recoltat aceste teste. Mi s-a spus că cei în cauză cu siguranță nu și-ar fi recoltat testul atât de corect cum am făcut-o eu, pentru că l-am colectat corect, ceea ce n-a fost cel mai plăcut lucru. Nu neapărat până la lacrimi, dar respectând toate indicațiile și având tehnica deja dobândită, pentru că am făcut de multe ori acest lucru. Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o știe face și să facă așa cum trebuie”, a mai spus secretarul de stat.

Testarea rapidă în farmacii, în termen de o săptămână

Moldovan a subliniat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns specialista, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.

Ordinul este deja în transparență decizională și se dorește ca testele să fie la îndemâna oricui are suspciuni de infecție COVID, chiar și cu simptome minime.

„De la început au fost mulți farmaciști care și-au exprimat dorința să testeze. Va fi un ajutor mare și deja suntem întrebați când va începe trainingul pentru farmaciști, cum se va desfășura tot acest proces. Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în școli un număr mare de informații disponibile, pe care le utilizăm și pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare și se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciștilor”, a conchis Andreea Moldovan.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult