Când vom reveni la normalitate? Medic infecționist: „Luna aprilie va fi una dominată de acalmie pandemică, reprezentând premisele sfârșitului pandemic”

Când vom reveni la normalitate? Medic infecționist: „Luna aprilie va fi una dominată de acalmie pandemică, reprezentând premisele sfârșitului pandemic”
Sursa: Shutterstock
Publicat: 17/02/2022, 15:34

Numărul persoanelor confirmate cu COVID este din ce în ce mai mic, iar rata de incidență este în scădere, un singur județ având o creștere a incidenței în ultimele 24 de ore. Ministrul Sănătății, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și medici infecționiști au anunțat deja că finalul fazei acute a pandemiei este tot mai aproape și în scurt timp vor fi ridicare mai multe restricții.

Și medicul infecționist Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, spune că cifrele arată că s-a ajuns la vârful valului cinci, iar acest lucru se vede și din numărul persoanelor internate.

Joi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași mai sunt internați 130 de pacienți cu forme medii ale bolii și trei pacienți cu forme severe, care au nevoie de îngrijire în secția de Terapie Intensivă. În secția exterioară a unității medicale, Spitalul Modular de la Lețcani, sunt îngrijiți opt pacienți cu forme medii și 20 în Terapie Intensivă.

„În momentul de față, suntem într-o fază de platou cu tendință de scădere a numărului de pacienți SARS-CoV-2 pozitivi”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicul este de părere că aprilie va fi o lună cu puține cazuri, asemănătoare cu decembrie 2021. De asemenea, până la finalul anului, cel târziu până la începutul anului 2023, lumea se va obișnui cu toate aspectele pe care le presupune infectarea cu SARS-CoV-2.

Luna aprilie, din punctul meu de vedere, va fi una dominată de acalmie pandemică, va fi asemănătoare lunii decembrie, reprezentând premisele sfârșitului pandemic.

Specialistul spune că, la fel ca și în cazul gripei – deși nu există nicio asemănare între cele două patologii -, va exista prevenție, aceasta fiind reprezentată de vaccin.

”În momentul de față, dispunem de vaccin antigripal, așa cum dispunem și de vaccinul anti-COVID-19. Administrarea acestora va fi opțională, va fi într-o singură doză, așa cum este normal”, a afirmat dr. Florin Roșu.

Medicul mai spune că indiferent de măsurile care vor fi reglementate legislativ, trebuie să continuăm să respectăm măsurile de protecție existente.

În Iași, numărul persoanelor care au fost confirmate cu COVID este în scădere în ultima săptămână. Dacă săptămâna trecută, în primele patru zile, în intervalul 7 – 10 februarie, au fost depistați confirmați pozitiv 3.528 de ieșeni, în primele patru zile ale acestei săptămâni, au fost confirmate 2.016 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2.

România a anunțat joi 15.374 cazuri noi de COVID-19, cu peste 2.000 mai puține decât în ziua precedentă, și 125 decese.

În cei doi ani de pandemie, România a avut aproape 2,7 milioane de cazuri de COVID și peste 62.000 decese. Aproape 85% dintre persoanele infectate cu COVID s-au vindecat. În spitale mai sunt acum peste 9.700 de pacienți cu COVID, dintre care 1.119 la Terapie Intensivă.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?