Care este acum rata un client cu un credit de 100.000 de euro după ce Banca Centrală Europeană a majorat, din nou, dobânda cheie

Care este acum rata un client cu un credit de 100.000 de euro după ce Banca Centrală Europeană a majorat, din nou, dobânda cheie
Sursa FOTO - caracter ilustrativ: pexels.com
Publicat: 02/02/2023, 19:38
Actualizat: 02/02/2023, 19:54

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat joi, din nou, dobânda cheie până la 3%. Mai mult ca sigur, spun specialiștii, asta va duce la creşterea Euriborului, indicele in funcţie de care sunt calculate ratele în euro. Astfel, nici românii cu credite în euro nu scapă de creşterea ratelor. Oricum, diferenţele între ratele de acum şi cele de anul trecut sunt semnificative, chiar şi de câteva sute de euro.

Mulți clienți încep deja să regrete creditele luate în moneda europeană după ce ratele lor au început să crească, odată cu majorarea Euriborului. La începutul lui 2022, acest indice era situat în jurul valorii de -0,5%.

De la jumătatea anului, a crescut spectaculos. În septembrie a depăşit 1%, pentru ca 2023 să-l prindă la mai bine de 2,5%.

La jumătatea anului trecut, creditele ipotecare ale populaţiei erau la nivelul de 6,6 milioane de euro, un maxim al ultimilor doi ani.

Care este acum rata un client cu un credit de 100.000 de euro

Observatornews.ro a făcut un calcul pentru noua rată după majorarea dobânzii cheie, luând ca exemplu un împrumut de 100.000 de euro, obținut pe o perioadă de 30 de ani:

  • în urmă cu un an, atunci când Euriborul avea valoare negativă, plăteam lunar o rată de 446 de euro. Acum, când Euriborul sare de 2,5%, aceeaşi rată ajunge lunar la 630 de euro.

Dacă ajunge la 3%, pentru un împrumut de 100.000 de euro, rata lunară ajunge la 665 de euro. Iar dacă Euriborul va fi de 5%, rata urcă la peste 800 de euro.

Reacțiile unor clienți cu credite în euro:

  • „E rău. E mai rău pentru cei tineri, că ei se bazau pe aceste rate pentru case şi maşini”
  • „Acum, dacă ar fi să mă împrumut, nu m-aş mai împrumuta. Sunt vremurile care sunt nesigure”

Ce pot face cei care nu mai vor rate în euro

Alexandru Păunescu, director juridic al Băncii Naționale a României (BNR), a oferit o soluție pentru persoanele care nu mai vor rate în euro.

„Să încerce negocierea cu banca pentru a se găsi o soluţie de reeşalonare, rescadenţare, eliminarea unor costuri. În aşa fel încât să facă posibilă plata ratelor pe mai departe”, a îndemnat Alexandru Păunescu.

În ultima perioadă, tot mai mulţi români au apelat la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), pentru că nu au mai făcut faţă ratelor.

„Se întâmplă eliminarea unor comisioane, marja de dobândă este diminuată. S-a făcut o conversie valutară. Din euro au trecut în lei. Şi, evident, n-a mai fost calculată dobânda în funcţie de Euribor, ci în funcţie de IRCC”, a declarat directorul CSALB, Liviu Fenoghen.

Numai în 2022, centrul a soluţionat peste 2.600 de cereri, cel mai mare număr din ultimii şapte ani.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase