Varza murată reprezintă o sursă bogată de probiotice și vitamine. Ea poate să ajute digestia, să stimuleze imunitatea și să ofere beneficii pentru sănătate. În plus, este și ușor de făcut.
Varza fermentată în apă cu sare a devebit un fel de mâncare popular printer culturi, chiar și la noi. Datorită procesului de fermentare, varza murată oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât varza proaspătă.
Ea conține mulți nutrienți importanți pentru menținerea unei sănătăți optime. Are puține calorii, însă e bogată în fibre. Ea mai are și proteine, precum și o doză bună de sodiu, vitaminele C, B6, K1, fier, folați, cupru și potasiu. Fermentarea duce la apariția probioticelor, care sunt importante pentru sănătatea digestive și ajută la o mai bună absorbție a nutrienților.
Specialiștii estimează că microbiomul intestinal conține peste 38 de trilioane de microorganisme care joacă un rol cheie în digestie. Varza murată sprijină sănătatea florei intestinale, jucând rolul unei bariere împotriva toxinelor și bacteriilor dăunătoare. Probioticele din varză murată pot să reducă și să prevină diareea generată de consumul de antibiotic sau să reducă simptomele asociate cu boala intestinală inflamatorie.
Bacteriile din flora intestinală joacă un rol important în puterea de apărare a sistemului imunitar, iar varza fermentată contribuie la un echilibru în intestine. Ea stimuleză, de asemenea, producția de anticorpi naturali. Consumul ei poate reduce riscul de a dezvolta infecții, precum răceală comună sau infecții ale tractului urinar. Ea mai ajută și la o rapidă recuperare. Vitamina C și fierul contribuie la un sistem imunitar sănătos.
Un consum regulat de varză murată poate să ducă la pierderea kilogramelor în plus. Este bogată în fibre și are puține calorii, fapt care duce la senzația de sațietate. Oamenii de știință sunt de părere că anumite probiotice din varză pot avea capacitatea să reducă cantitatea de grăsime pe care corpul o absoarbe din dietă.
De asemenea, varza murată poate să reducă riscul anumitor tipuri de cancer, să ajute la menținerea sănătății inimii, să reducă stresul și să mențină sănătatea creierului, contribuind și la oase mai puternice.
CITEȘTE ȘI: