Cât de mare este pericolul unui atac nuclear din partea Rusiei? Răspunsul oficialilor occidentali

Cât de mare este pericolul unui atac nuclear din partea Rusiei? Răspunsul oficialilor occidentali
Publicat: 01/03/2022, 12:10
Actualizat: 01/03/2022, 12:14

Duminică, președintele Vladimir Putin a ordonat armatei sale să mute „forțele de descurajare” ale Rusiei – care includ arme nucleare – într-un „mod special de luptă”. Dar ce înseamnă acest lucru mai exact asta? Nu este complet clar ce se poate întâmpla, spun analiștii occidentali. Oficialii britanici spun că limbajul folosit de Putin nu este în concordanță cu înțelegerile anterioare asupra nivelurilor de alertă pentru armele nucleare rusești.

Unele voci cred că Vladimir Putin a ordonat trecerea de la cel mai scăzut nivel de alertă – „constant” – la următorul nivel „înalt”, (mai rămân alte două: „pericol militar” și „deplin”), dar acest lucru nu era sigur. Fiecare mișcare crește gradul de punere în gardă, notează BBC.

Cu toate acestea, mulți au interpretat mișcarea în primul rând ca o formă de semnalizare publică, mai degrabă decât să indice o intenție reală de a folosi astfel de arme, despre care Putin știe că va aduce represalii nucleare din partea Occidentului. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a indicat că el crede că anunțul a fost în primul rând „retoric”.

Asta nu înseamnă că nu există riscuri și situația va fi urmărită îndeaproape.

A fost un nou avertisment din partea lui Vladimir Putin?

Săptămâna trecută, Putin a avertizat într-un limbaj mai codificat că, dacă alte țări ar interveni în planurile Rusiei, acestea s-ar confrunta cu consecințe „pe care nu le-au văzut niciodată”. Acest lucru a fost interpretat pe scară largă ca un avertisment pentru NATO de a nu se implica direct militar în Ucraina.

NATO a fost întotdeauna vehementă și a spus că nu va face asta, știind că ar putea declanșa un conflict direct cu Rusia, care ar putea escalada într-un război nuclear. Avertismentul de duminică a fost, însă, mult mai direct.

Avertismentul, „un semn de furie, frustrare și dezamăgire”

Vladimir Putin a transmis că mișcarea sa a fost răspunsul la „declarațiile agresive”. Luni, Kremlinul a spus că aceasta se referă la declarațiile oficialilor occidentali, inclusiv a ministrului de Externe al Marii Britanii Liz Truss, despre posibile ciocniri și confruntări cu NATO. Oficialii occidentali cred, de asemenea, că noul avertisment a venit pentru că Putin a făcut calcule greșite cu privire la Ucraina.

Poate că a subestimat câtă rezistența cu care s-a confruntat pe câmpul de luptă din Ucraina. Și a subestimat cât de departe s-ar uni Occidentul într-un răspuns dur cu sancțiuni adresate Rusiei. Asta l-a făcut să caute noi opțiuni și mesaje mai dure.

„Acesta este un semn de furie, frustrare și dezamăgire”, a spus un general britanic recent pensionat, pentru BBC.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a sugerat că acest limbaj face parte din efortul lui Putin de a justifica războiul din Ucraina, pretinzând că nu este un agresor, ci el este cel amenințat și caută să se apere.

Privită în acest fel, alerta nucleară este o modalitate de a transmite acest mesaj către propriul său popor. O altă perspectivă este că Putin este îngrijorat de planurile occidentale de a oferi asistență militară ucrainenilor și dorește să-i avertizeze să nu facă mai mult de atât.

De asemenea, Putin arată că îi este teamă că sancțiunile globale, la care a făcut referire în anunțul său, sunt menite să provoace tulburări și să-i răstoarne guvernul. Dar mesajul general pare să fie un avertisment pentru NATO că, dacă se implică direct, evenimentele ar putea escalada.

Care sunt riscurile?

Chiar dacă amenințarea lui Putin este mai degrabă un avertisment decât o dorință reală de a folosi armele, există întotdeauna riscul ca evenimentele să scape de sub control.

Un motiv de îngrijorare este că Putin a devenit izolat și deconectat, puțini dintre consilierii săi fiind dispuși să-i spună adevărul. Unii se tem că nu mai gândește clar. Unii speră însă că, dacă ar merge prea departe, persoanele aflate la comandă ar putea să nu execute ordinele. Este posibil ca riscurile oricărui conflict nuclear să fi ușor crescute, dar rămân totuși la cote joase.

Va afla Occidentul ce face Rusia?

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat, pentru BBC, că Regatul Unit nu a văzut încă nicio schimbare în poziţia actuală a armelor nucleare ale Rusiei. Acest lucru va fi urmărit îndeaproape, confirmă surse de informații.

În timpul Războiului Rece, în Occident a fost creată un sistem uriaș de informații pentru a urmări arsenalul nuclear al Moscovei. Sateliții, comunicațiile interceptate și alte surse au fost analizate pentru a căuta orice semne de schimbare a comportamentului Rusiei – cum ar fi pregătirea armelor sau a echipajelor pentru bombardiere – care ar oferi un avertisment.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace