Cât va costa zacusca, la toamnă. Ar putea deveni un produs de lux, după ce multe legume s-au scumpit deja

Cât va costa zacusca, la toamnă. Ar putea deveni un produs de lux, după ce multe legume s-au scumpit deja
FOTO - caracter ilustrativ
Publicat: 20/08/2022, 20:27

Zacusca făcută în casă ar putea deveni un produs de lux, în această toamnă, după ce prețul uleiului a crescut și nici legumele nu mai sunt ieftine. Mai mult, producția de legume românești a fost compromisă de secetă, în acest an.

Prețul ardeiului gras și al vinetelor a crescut deja, dar fermierii le îndeamnă pe gospodine să se aprovizioneze încă de acum pentru că la toamnă deja nu vor mai avea același gust, vor fi mai amărui, vor avea mai multe semințe, și, cel mai probabil, preț lor va mai crește.

„Vânăta, vă garantez eu că sub 3 lei de la producător, calitatea I, nu va scădea. 3 lei e de acasă (n. red. – din fermă), între 2,5 lei și 3 lei kilogramul, în funcție de zi și de marfă. Sub 4-5-6 lei/kg nu este în piață, gogoșarul este între7,5 și 8 lei, de acasă. Încă nu au apărut culturile în câmp la noi, dar în zona noastră sunt compromise 100%, ardeiul gogoșar și kapia“, spune Ion Păunel, un producător din bazinul legumicol Pleșoiu, din județul Olt, citat de Adevărul.

Cantitatea obținută de pe un hectar de cultură este mult sub așteptări, spune el, iar asta în contextul în care, în această zonă, suprafața cultivată cu legume în câmp s-a înjumătățit în 2022, față de 2021, creșterea suprafețelor cultivate în spațiu protejat necompensând pierderea.

„Se vor recolta maximum 5 tone pe hectar, și nu de calitatea I. La ora actuală, marfa de calitatea a II-a, chiar a III-a, se vinde cu 3 lei/kg, că e kapie, că e gogoșar, de la producător. O cumpără omul, o cumpără angrosiștii, pentru că asta e, nu e alta“, a mai spus fermierul din Olt.

Legumicultorul recunoaște că sunt unele zone în țară în care aceste culturi au fost mai bune și în care acum începe recoltarea, însă oferta fermierilor rămâne în continuare mică față de cât cere piața, de aici și prețul mare.

Prețurile la ardei și vinete nu vor scădea nici în perioada următoare, crede fermierul, chiar dacă încep să apară primele legume din cultura în câmp.

Ardeiul recoltat de pe aceste suprafețe a plecat spre piață cu 6,5 lei/kg și chiar mai mult. De la producător și până în piața en-gros la preț se mai adaugă cel puțin 1 leu/kg, iar cei care cumpără din en-gros îl vor pune, cel mai probabil, pe tarabă, pentru consumatorul final, cu peste 10-12-14 lei/kg.

„Nici cel care-l vinde cu 8 lei/kg, să știți, nu se îmbogățește, vorbesc de producător, pentru că foarte mari suprafețe au fost compromise. Să menții o plată sănătoasă a necesitat costuri“, a completat Păunel.

Aspectul care îi salvează pe producătorii noștri, când vine vorba de ingredientele pentru zacuscă, este acela că ardeiul gogoșar nu vine din import să „strice piața“.

„Aici avem avantajul, gogoșar nu pune decât românul, se consumă doar în România“, mai spune fermierul.

Roșiile au și acestea, chiar și în sudul țării, unde se regăsesc cei mai mulți producători, conform statisticii din programul „Tomata“, prețuri „piperate”, pornind de la producător cu 4-5 lei/kg.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase