Cătălin Apostolescu, medicul care era de gardă în ziua incendiului de la Matei Balș: „Nu am văzut în acea seară instalații de încălzire” / Ce spune despre intervenția pompierilor

Cătălin Apostolescu, medicul care era de gardă în ziua incendiului de la Matei Balș: „Nu am văzut în acea seară instalații de încălzire” / Ce spune despre intervenția pompierilor
Medicul Cătălin Apostolescu, directorul medical de la „Matei Balș”. Sursă foto: Gândul
Publicat: 02/02/2021, 22:32
Actualizat: 02/02/2021, 22:36

Dr. Cătălin Apostolescu, medicul care era de gardă în ziua incendiului de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Matei Balș” și purtător de cuvânt al acestui spital, a oferit noi detalii despre ziua tragediei. El a precizat că nu a văzut aparate de încălzire în salonul respectiv, care oricum sunt interzise încă din 2017 în spital, dar nici temperatura în clădire nu era cea mai scăzută.

Nu era nici foarte frig, nici foarte cald, iar instalația de oxigen era prin pereți. Optimă nu era temperatura, dar nici una în care oamenii să sufere de frig la propriu. Nu știu să fi fost alte aparate de încălzire… există dispoziție, din 2017, că nu sunt permise alte aparate de încălzire. Eu nu am văzut în acea seară instalații de încălzire. A ars un singur salon, iar cel care era față în față a fost distrus mai degrabă de suflu, de căldură. Când căldura a topit și s-au spart geamurile, a fost un suflu în primele zece minute, a declarat dr. Apostolescu, la România TV.

El a făcut referire și la intervenția pompierilor, din acea dimineață, dar și la controversele iscate de găsirea unui cadavru, într-o toaletă din salon, la câteva ore după izbucnirea flăcărilor.

Până au venit pompierii, s-a respectat planul de dezastre. Pompierii au intrat și au stins focul, iar în momentul în care au intrat au observat niște cadavre, apoi au căutat să vadă dacă mai sunt victime și atunci au găsit pe al patrulea. A fost o procedură firească, nu a fost nicio bizarerie”, este concluzia medicului Cătălin Apostolescu.

Bilanțul incendiului de la Spitalul „Matei Balș”, de vineri, a ajuns la zece morți, însă medicul Apostolescu susține că cele mai recente decese nu ar avea legătură cu faptele de atunci, pentru că unii pacienți cu Covid-19, care fuseseră transferați ulterior la alte spitale, erau – oricum – foarte bolnavi și mai degrabă asta le-ar fi adus sfârșitul.

Decesele care s-au întâmplat în afara spitalului, unii dintre ei aveau chiar forme severe. Urmează să se stabilească dacă decesul lor a fost provocat de incendiu sau de Covid”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș”.

Cătălin Apostolescu, medicul-erou, mărturii de la incendiu: Am auzit țipete de ajutor. Am încercat să ajut oamenii prin balcon

Medicul infecționist Cătălin Apostolescu a povestit, recent, la Antena 3 despre ce s-a întâmplat înainte de tragedie și cum s-au mobilizat cadrele medicale pentru a salva viețile pacienților.

Cătălin Apostolescu a spus că a auzit, la un moment dat, niște strigăte, iar imediat a observat că în secție era un fum foarte gros, așa că a decis să ajute pacienții prin balcon.

Astfel, a reusit să ajute câțiva pacienți să iasă prin ferestre, însă nu a reușit să le deschidă pe cele de la alte saloane, din exterior. Colegii săi au reușit să salveze mai mulți pacienți, în acest timp.

Întâi am auzit o voce de bărbat, am presupus că este pacient, pentru că știam personalul. După aceea, la foarte scurt timp am auzit țipete de ajutor, o voce feminină, am ieșit din cameră, dar deja în secție era un fum foarte gros și nu am putut să mai înaintez. Atunci am ales varianta să încerc să ajut oamenii prin balcon. Eram undeva la 8-10 metri de salon. În momentul acela a fost imposibil să-mi dau seama care este sursa incendiului pentru că fumul era foarte-foarte gros. Doar fumul împiedica vizibilitatea, curentul l-am oprit după aceea. La început nu a fost nicio explozie, a fost o bubuitură mai târziu, după vreo 3-4 minute. Ieșisem deja pe balcon și apelasem pompierii. Erau unii pacienți care încercau să iasă, evident că i-am ajutat și, după aceea, am încercat să deschid și alte ferestre, dar mi-a fost imposibil pentru că se dechid numai pe dinăuntru și nu aveam cum să le forțez. Am încercat să intru prin altă parte, iar nu am putut din cauza fumului. Între timp, colegii începuseră să evacueze din pacienți”, a spus dr. Cătălin Apostolescu.

Medicul care a fost de gardă în noaptea incendiului de la „Matei Balș”, audiat de procurori. Ce a spus Cătălin Apostolescu la ieșire

Medicul Cătălin Apostolescu, care este și purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș”, a fost audiat timp de peste două ore, în ancheta privind incendiul de vineri.

La ieşirea de la audieri, medicul le-a declarat jurnaliștilor că personalul medical a făcut tot ce le-a stat în putință pentru a îi scoate pe pacienți cât mai repede din saloane.

De asemenea, medicul Apostolescu a spus că aceștia nu au putut sparge ferestrele deoarece sunt din termopan și a mulțumit Colegiului Medicilor pentru că i-au oferit sprijin juridic.

Vreau să mulţumesc pentru sprijinul pe care îl primesc de la Colegiul Medicilor prin faptul că mi-au asigurat un avocat”, a adăugat medicul Cătălin Apostolescu.

 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase