Cătălin Cherecheș, o nouă tentativă de tergiversare a extrădării în România. Ce argumente aduce în fața instanței din Germania

Cătălin Cherecheș, o nouă tentativă de tergiversare a extrădării în România. Ce argumente aduce în fața instanței din Germania

Fostul edil Cătălin Cherecheș a recurs recent la o nouă strategie pentru a împiedica extrădarea sa în România. Surse judiciare afirmă că acesta a depus un memoriu la Parchetul  General din Munchen prin care acuză faptul că judecătoarea din România era incompatibilă când l-a condamnat la închisoare. Cătălin Cherecheș a depus și documente anexa la acest memoriu, astfel că judecarea extrădării va fi amânată cel puțin pentru două săptămâni.

Un argument similar a fost folosit de Cătălin Cherecheș, în 19 noiembrie, pe când era încă primar în Baia Mare, când încerca, cu câteva zile înainte de termenul de pronunțare a condamnării, să strămute dosarul la o altă instanță egală în grad, după cum arătau documentele apărării, consultate de Gândul. Atunci era a doua tentativă, după cea din septembrie de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a edilului-șef din Maramureș de a muta procesul de la Curtea de Apel Cluj, unde din completul format pentru a da o soluție în dosarul său face parte și judecătoarea a cărei mamă ar fi negociat cu soacra lui Cherecheș, a colaborat la flagrant și a fost martor și denunțător în cazul dosarului de corupție.

Cătălin Cherecheș încearcă a doua oară să schimbe completul de judecată de la Cluj, după ce soacra acestuia „a picat” în flagrantul realizat de Direcția Națională Anticorupție și este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită. Totul se întâmpla cu doar câteva zile înainte de termenul stabilit pentru pronunțarea, din 24 noiembrie, în dosarul aflat în apel al primarului care a primit o condamnare la fond 5 ani cu executare, aceasta urmând să fie decisă inclusiv de judecătoarea care a denunțat fapta soacrei lui Cherecheș, conform datelor din dosar.

Apărarea voia să mute instanța și pentru că judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan a rămas în complet după ce, în 9 noiembrie, colegii acesteia i-au respins cererea de abținere. Cătălin Cherecheș a încercat mutarea dosarului și printr-o acțiune înregistrată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în 26 septembrie, acțiune respinsă, cu majoritate, ca nefondată, de judecătorii supremi.

Decizie în așteptare

Acest complet, din care a făcut partea judecătoarea Georgiana Rodica Farcaş Hîngan, a pronunțat, pe 24 noiembrie, condamnarea lui Cătălin Cherecheș. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Fostul edil a reușit să fugă din țară, iar pe 24 noiembrie, pe numele persoanei Cătălin Cherecheș a fost emis un mandat european de arestare.

Pe 28 noiembrie e fost identificat în Germania, unde se află în prezent în arest, până la decizia finală a instanței privind cererea de extrădare a autorităților române.

Cătălin Cherecheș se află arestat în penitenciarul din Munchen. Condițiile în care ar fi încarcerat în țară, dacă va fi extrădat, Cătălin Cherecheș – condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, fugit în Germania, unde se află în arest – se conformează normelor cerințelor europene privind condițiile de cazare, susține conducerea Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în scrisoarea -consultată de Gândul, care a fost transmisă instanței germane chemate să decidă dacă fostul primar din Baia Mare va executa sau nu pedeapsa în țară.

Citiți și:

Garanțiile ANP pentru autoritățile din Germania: Cătălin Cherecheș ar fi încarcerat singur într-un spațiu de 7,9 mp, cu 8 ore pe zi în afara camerei

VIDEO | Când va fi adus în țară Cătălin Chercheș? Alina Gorghiu: „Fugarii sunt o prioritate pentru statul român. Justiția se va face până la capăt”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ