Câte felii de pâine trebuie să mânânci în fiecare zi, ca să nu te îngrași

Câte felii de pâine trebuie să mânânci în fiecare zi, ca să nu te îngrași
Sursa FOTO: Pexels
Publicat: 24/09/2022, 19:56
Actualizat: 24/09/2022, 19:59

Câtă pâine e bine să mănânci zilnic este poate întrebarea pe care ne-o punem cel mai frecvent când vine vorba de alimentație. Pâinea a fost și este un aliment de bază pentru multe populații de pe glob, inclusiv pentru români. 

Consumul zilnic depinde de mai mulți factori cum ar fi tipul de pâine consumat, tipul de dietă pe care o urmăm, stilul de viață, de vârstă, sex, greutate. Pâinea face parte din marea categorie a carbohidraților, unul dintre cei trei mari macronutrienti, alături de proteine și grăsimi. Într-o alimentație echilibrată, carbohidrații reprezintă circa 50-60% din totalul caloriilor zilnice.

Prin urmare, într-o zi ar trebui să luăm din pâine circa 1000-1200 kcal. Considerând că 100 de grame de pâine conțin în medie circa 250 kcal, ar înseamna că am putea să consumăm zilnic peste 400 g de pâine. În realitate, de-a lungul zilei consumăm și alți carbohidrați ca sursă de energie precum zahăr, cartofi, orez, paste, mămăligă, fulgi, cuscus, alte cereale boabe etc.

Așadar, cantitatea de pâine zilnică ar trebui stabilită în funcție de restul carbohidraților consumați, potrivit smartliving.ro.

Cum calculezi

Cantitatea maximă recomandată de nutriționiști este de 250 de grame pe zi. Ei estimează 50 grame de pâine este echivalentul a două felii. Deci numărul maxim este de 10 felii de pâine pe zi.

În contextul unei alimentații sănătoase, la micul dejun ar trebui să consumăm undeva între 300-400 din totalul zilnic de kilocalorii. Dacă mâncăm, de exemplu, un iaurt natural, adică undeva până în 100 kcal, adăugând două felii de pâine, adică circa 50 de grame, adăugăm astfel încă circa 125 kcal. Până la totalul de 300-400 putem deci să mai mâncăm și altceva: fie 1 ou – circa 150 kcal, 20 g unt sau o lingura de gem sau o felie de brânză.

Dacă alegem fulgi de cereale, avem deja un aport suficient de cereale, Deci, putem renunta la pâine, pentru un mic dejun echilibrat, integrând cu proteine, din lapte sau iaurt, seminţe, apoi cu fructe.

În același fel, putem calcula cantitatea de pâine la prânz sau cină. Prânzul și cina trebuie să aducă undeva între 500 și 700 kcal, iar gustările dintre mesele principale circa 100-200. Există numeroase aplicații care facilitează acest tip de calcul, în cazul în care ținem să avem alimentația strict sub control.

În același timp, dacă am făcut exces într-o zi, soluția e ca a două zi să reechilibrăm balanță printr-un deficit comparabil. Așadar, dacă am mâncat ieri 300 kcal în plus din pâine, astăzi încerc să scad circa 300 kcal din totalul alimentelor consumate eliminând preponderent pâinea.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase