Câte zile rămân în sânge substanțele active din canabis și cocaină. Polițiștii rutieri trag un semnal de alarmă

Câte zile rămân în sânge substanțele active din canabis și cocaină. Polițiștii rutieri trag un semnal de alarmă
Un șofer băut și drogat a provocat un accident rutier, în centrul Capitalei, în timp ce era urmărit de polițiști
Publicat: 16/11/2021, 18:17
Actualizat: 16/11/2021, 18:37

Polițiștii rutieri atrag atenția asupra faptului că drogurile rămân în corp mai multe zile la rând, iar consecințele legale sunt aceleași, chiar dacă efectul halicinogen a dispărut. În același timp, spun anchetatorii, numărul șoferilor depistați sub influența dogurilor este din ce în ce mai mare. Numai în București, în zilele de weekend, se poate ajunge și până la 15 cazuri pe zi.

Creșterea numărului de consumatori de droguri, la nivelul întregii țări, se face simțită și în statisticile Poliției Rutiere, care înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de șoferi prinși la volan sub influența stupefiantelor.

Potrivit unor surse din Poliție, numai în București, cu un singur DrugTest, sunt depistați, de luni până vineri, în jur de patru sau cinci șoferi care au consumat substanțe cu efect halucinogen, în timp ce de vineri noapte și până duminică cifra se învârte în jurul valorii de 10-15 persoane pe zi.

Polițiștii susțin că substanța activă din canabis rămâne în sânge și trei sau patru zile după ultimul consum, în timp ce cocaina poate fi depistată cu aparatul DrugTest și după două zile. Oamenii legii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că indiferent dacă drogurile mai au sau nu efect, legea se aplică la fel de dur, iar șoferii se aleg cu dosare penale și anularea permiselor de conducere.

Fuma canabis la volan, în fața polițiștilor

Dintre acestea, spun polițiștii, cele mai multe consumă canabis, dar există și destule persoane care ies pozitive la cocaină. Surse din Poliție au afirmat, pentru Gândul, că, recent, a fost oprit un bărbat care fuma canabis la volan, ca și cum ar fi fost vorba despre o țigară tradițională. La controlul asupra autoturismului, s-a găsit o pungă în care se aflau câteva sute de grame de substanță, despre care șoferul ar fi spus, senin, că este în vederea consumului propriu.

Un accident produs, recent, în Capitală, de către un șofer care consumase droguri, a avut loc, duminică, în centrul Capitalei, pe bulevardul Magheru.

În jurul orei 09:00, polițiști din cadrul Brigăzii Rutiere, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în intersecția Bd. Aviatorilor/Piața Victoriei au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism care circula pe Bd. Aviatorilor. Conducătorul autovehiculului nu s-a conformat semnalului efectuat și și-a continuat deplasarea către Piața Romană, încercând să se sustragă. În acest context, polițiștii au procedat la urmărirea conducătorului autovehiculului, care la intersecția Bd. Gheorghe Magheru/Str. George Enescu a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu un stâlp de pe trotuarul situat pe sensul opus de mers”, au transmis reprezentanții Brigăzii Rutiere.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,99 mg/l în aerul expirat, conform polițiștilor. De asemenea, acesta a fost testat și cu aparatul DRUGTEST, rezultatul fiind pozitiv pentru o substanță, care ar fi cocaină.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult