Prima pagină » Actualitate » Caz de BOTULISM, boală cu potențial letal, în Dâmbovița. O femeie, în stare gravă, după consumul de conserve preparate în gospodărie / Ce spun medicii

Caz de BOTULISM, boală cu potențial letal, în Dâmbovița. O femeie, în stare gravă, după consumul de conserve preparate în gospodărie / Ce spun medicii

Caz de BOTULISM, boală cu potențial letal, în Dâmbovița. O femeie, în stare gravă, după consumul de conserve preparate în gospodărie / Ce spun medicii

Caz de botulism înregistrat în județul Dâmbovița. Este vorba despre o femeie de 53 de ani, internată la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. Deteriorarea stării de sănătate a acesteia a venit după consumul de conserve preparate în propria gospodărie. Suspiciunea de botulism a fost stabilită rapid de medicii infecționiști, pe baza simptomatologiei, cât și a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.

Femeia consumase de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie

În concret, în data de 13 mai 2025, femeia în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgență în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicații alimentare grave.

Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat inițial greață, vărsături și dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc, preparată sub forma de conservă în propria gospodărie.

În scurt timp, starea femeii s-a agravat – la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome – aceasta acuzând simptome, precum vedere încețoșată, diplopie – vedere dublă –  slăbiciune musculară și dificultăți la înghițire – semne neurologice caracteristice botulismului, o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Botulismul alimentar, considerat o urgență medicală majoră, din cauza potențialului său letal

Simptomele botulismului alimentar pot să apară în cateva ore sau la câteva zile de la ingestie și sunt legate de cantitatea de toxină ingerată.

Medicii susțin că, inițial, pot apărea simptome digestive usoare, ignorate de pacienți – vărsături, greață, dureri abdominale – ulterior în evoluție putând să apară și fenomene neurologice – ptoza palpebrală, vedere incețosată, diplopie (vedere dublă), tulburări de deglutiție, secreție salivară deficitară, culminând posibil cu stop cardiorespirator și exitus.

Personalul medical recomandă:

  • respectarea strictă a procedurilor de sterilizare termică în prepararea conservelor casnice;
  • evitarea consumului de conserve care prezintă miros sau aspect modificat;
  • păstrarea alimentelor în condiții igienice și la temperaturi corespunzătoare.
  • prevenția întotdeauna este esențială.

Sursă foto: Gândul

CITIȚI ȘI:

ACCIDENT naval pe Dunăre. Două persoane dispărute, după ce două ambarcațiuni mici și o barjă s-au ciocnit

Momente de PANICĂ într-o localitate din Dolj. Un carusel a luat foc la bâlciul organizat de autoritățile locale / Reacția Poliției Dolj

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele
Autor
Absolventă a Universității “Valahia” din Târgoviște, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Maya Radu are o vastă experiență în presa scrisă, televiziune și presa online. ... vezi toate articolele

Citește și