Caz de botulism înregistrat în județul Dâmbovița. Este vorba despre o femeie de 53 de ani, internată la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. Deteriorarea stării de sănătate a acesteia a venit după consumul de conserve preparate în propria gospodărie. Suspiciunea de botulism a fost stabilită rapid de medicii infecționiști, pe baza simptomatologiei, cât și a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.
În concret, în data de 13 mai 2025, femeia în vârstă de 53 de ani dintr-o localitate rurală a fost internată de urgență în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicații alimentare grave.
Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat inițial greață, vărsături și dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc, preparată sub forma de conservă în propria gospodărie.
În scurt timp, starea femeii s-a agravat – la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome – aceasta acuzând simptome, precum vedere încețoșată, diplopie – vedere dublă – slăbiciune musculară și dificultăți la înghițire – semne neurologice caracteristice botulismului, o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Simptomele botulismului alimentar pot să apară în cateva ore sau la câteva zile de la ingestie și sunt legate de cantitatea de toxină ingerată.
Medicii susțin că, inițial, pot apărea simptome digestive usoare, ignorate de pacienți – vărsături, greață, dureri abdominale – ulterior în evoluție putând să apară și fenomene neurologice – ptoza palpebrală, vedere incețosată, diplopie (vedere dublă), tulburări de deglutiție, secreție salivară deficitară, culminând posibil cu stop cardiorespirator și exitus.
Personalul medical recomandă:
Sursă foto: Gândul
CITIȚI ȘI: