Caz unic la Iași: un bărbat care a donat un rinichi fiului acum 10 ani a avut nevoie el însuși de un organ. „Am întâlnit asta doar în literatura de specialitate”

Caz unic la Iași: un bărbat care a donat un rinichi fiului acum 10 ani a avut nevoie el însuși de un organ. „Am întâlnit asta doar în literatura de specialitate”
Publicat: 05/05/2022, 18:13

Medicii de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași au tratat un caz pe care l-au mai întâlnit doar în literatura de specialitate până acum. Un bărbat de 66 de ani, din orașul Roman, a avut nevoie de urgență de un transplant de rinichi și l-a primit chiar atunci când starea sa de sănătate s-a agravat atât de mult încât medicii erau pregătiți să îl treacă pe dializă.

Însă acest bărbat a mai suferit o operație de transplant în urmă cu 10 ani: a dat unul dintre cei doi rinichi ai săi fiului, ajutându-l astfel să aibă o șansă nouă la viață.

„Nu a mai fost un caz similar până acum, este o situație pe care am întâlnit-o doar în literatura de specialitate. Și-a ajutat fiul să treacă peste un episod de insuficiență renală, iar acum a ajuns și el în pragul ședințelor de dializă. Urma să le înceapă chiar de săptămâna viitoare. Pentru el este o șansă pe care a primit-o după ce el la rândul lui a dat o șansă copilului său”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Celălalt transplant de rinichi realizat în această săptămână în Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a fost în cazul unui bărbat de 58 de ani, din Botoșani, care făcea dializă din 2021. Intervențiile chirurgicale au fost posibile în urma prelevării de organe care a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași. Ambii pacienți au fost operați în cursul zilei de miercuri, 4 mai 2022, iar medicii spun că intervențiile au decurs bine și sunt acum supravegheați în Compartimentul de Transplant.

„Mulțumim familiei donatorului care, prin acest gest, a reușit să dea această șansă pacienților și să le schimbe complet viața. Aș vrea să mulțumim și colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie care au grijă de pacienții aflați în moarte cerebrală și care depun un efort susținut în ultimele săptămâni pentru a identifica donatorii și a facilita ca aceste intervenții să se realizeze în cele mai bune condiții medicale. Este o muncă foarte mare și din partea lor și le mulțumim”, a completat conf. dr. Ionuț Nistor. În total, de la începutul anului, la Iași au fost făcute 24 de transplanturi de rinichi.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
A MURIT marea actriță. Doliu în televiziune. Dumnezeu să o odihnească!
Legea asociațiilor de bloc în 2024. Obligațiile și drepturile proprietarilor de apartamente
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...