Cazul Mercer Street: România a semnat o scrisoare pe acest subiect, adresată secretarului general al ONU

Cazul Mercer Street: România a semnat o scrisoare pe acest subiect, adresată secretarului general al ONU
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04/08/2021, 16:20

România a semnat, alături de Marea Britanie și Liberia, o scrisoare comună adresată președintelui Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general al ONU pe tema atacului împotriva navei Mercer Street, subliniind „natura deliberată” a atacului.

Scrisoarea este semnată de reprezentanții permanenți ai României, respectiv Marii Britanii pe lângă Națiunile Unite, dar și de către reprezentantul permanent al Liberiei la ONU, Liberia fiind statul de pavilion al navei, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la București.

Respectivul demers vine în urma instrucţiunilor miniştrilor de Externe ai României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Bogdan Aurescu şi Dominic Raab, se arată în comunicat.

„Prin intermediul acestui demers, România, Regatul Unit și Liberia au reiterat natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane și materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional. Totodată, cele trei state au subliniat importanța libertății de navigație, garantată de dreptul internațional. De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenția asupra faptului că asemenea acțiuni inacceptabile pot afecta pacea și securitatea internaționale și au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunității internaționale”, informează MAE.

Cazul Mercer Street, discutat și la nivelul UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat marți la telefon cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, cu privire la atacul asupra navei Mercer Street.

Ministrul Aurescu a amintit că, în evaluarea României și a altor parteneri internaționali, atacul a fost lansat de Iran. Totodată, el a condamnat din nou atacul împotriva unei ținte civile, dar și impactul acestuia asupra libertății de navigație din regiune.

Joi, 29 iulie, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu drone sinucigașe în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Recent, Statele Unite ale Americii au anunțat că vor da un „răspuns colectiv”, împreună cu aliații, împotriva Iranului după atacul asupra petrolierului Mercer Street, de săptămâna trecută, în care au fost uciși doi membri ai echipajului, un român și un britanic.

Membrii Alianței Nord-Atlantice și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile „destabilizatoare” ale Iranului și au condamnat atacul asupra tancului petrolier Mercer Street. De asemenea, NATO a transmis condoleanțe României și Marii Britanii pentru cei doi membri ai echipajului navei uciși în  atac.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase