Ce a pățit o constănțeancă, după ce s-a angajat ca badantă în casa unui pensionar din Italia: „Voi, ROMÂNCELE, ați venit aici să ne…”

Ce a pățit o constănțeancă, după ce s-a angajat ca badantă în casa unui pensionar din Italia: Voi, ROMÂNCELE, ați venit aici să ne...
Publicat: 10/10/2023, 08:19

I.R., o româncă de 64 de ani din Constanța, nu va uita prea curând ziua de 3 august 2023. Ea lucrează de peste 20 de ani în Italia, la Torino, ca badantă. 3 august, ora 8.30, în cea mai cunoscută piață din Torino, Porta Palazzo, o dimineață banală, dar care i-a lăsat amintiri amare.

Aceasta a povestit pentru rotalianul.com cum a fost supusă unui episod de agresiune.

„M-am dus la piața Porta Palazzo la Torino, lângă locul de muncă. Îngrijesc un bătrân, fac curățenie, cumpărături, de mâncare. Fac totul în casă. În acea dimineață m-am oprit să-mi iau o brioșă. Apoi am început să mă uit pe tarabe, pentru a cumpăra fructe. M-am oprit la una din ele, ca să iau piersici. M-am așezat la coadă, apoi, când a venit rândul meu, am cerut vânzătoarei să-mi cântărească piersicile: două kilograme de piersici, două de lămâi. De două ori i-am cerut, cu ton politicos. Dar nicio reacție din partea ei, ca și cum nu a auzit. Prima oară nu mi-am pus întrebări, m-am așezat în față, mi-am terminat de mâncat brioșa”.

În cele din urmă, a treia oară, când nu mai era niciun alt client, românca a cerut din nou fructele dorite și a plătit. Vânzătoarea a început să umple sacoșa, apoi a luat banii.

„I-am spus să scoată două piersici, care erau pe jumătate stricate”, povestește românca din Constanța.

„Atunci a început să vocifereze, nu am înțeles ce a spus, pentru că vorbea în dialect calabrez. Le-a pus pe cele stricate deasupra, anume. Când i-am atras din nou atenția, mi-a spus să-i dau plasa înapoi. Am întrebat-o dacă are ceva împotriva mea, mi-a spus că voi, româncele, ați venit aici ca să ne furați soții. Am crezut că m-a confundat cu cineva! Nu îmi venea să cred ce spune. Mi-a aruncat banii înapoi pe tejgheaua plină, 2 euro, au căzut printre fructe. Eram șocată, dar mi-am păstrat calmul. Atunci mi-a zis du-te de aici, bolborosea furioasă”.

Un incident neplăcut: „Aiuto, aiuto!”

Badanta româncă nu își aduce aminte cum au decurs lucrurile, dar s-a trezit agresată.

„M-am îndepărtat, fără să recuperez banii sau plasa cu piersici și la un moment dat am simțit cum mă trage cineva în spate, de păr. Aveam părul prins în coadă. Nu mă așteptam să primesc pumni în spate. Mi-am pierdut echilibrul, îmi amintesc că am încercat să mă sprijin de niște lădițe, m-a scuturat de brațe, m-a împins. Am căzut. M-am trezit cu lume în jurul meu, am strigat Aiuto, aiuto!

Vânzătoarea a început să strige către un tânăr de origine africană să aducă duba și să mă încarce, să mă ducă de acolo. Îmi căzuse celularul, geanta. Niște persoane mă udau cu apă pe față, doi băieți au încercat să mă ridice. Alții întrebau ce s-a întâmplat, alții filmau cu telefonul mobil. Un domn italian a spus să rămân acolo, să nu mă ridic, că vine poliția și ambulanța”.

Românca a ajuns la spital cu ambulanța, la urgență, cu dureri

„Mă durea tot, mai ales partea dreaptă, pe care căzusem, aveam piciorul umflat, genunchiul rănit. Am făcut analize, raze, mi-au dat prognoza prima dată de șapte zile. Durerile au continuat, am ajuns din nou de două ori la spital, mi-au mai dat 10 zile, apoi o altă săptămână. Trebuia să plec în vacanță, am anulat biletele”.

Calvarul nu a luat sfârșit

Coșmarul româncei a continuat și, după aproape două săptămâni de dureri, a făcut rezonanță magnetică și a aflat că va trebui să fie operată la menisc.

Cu toate certificate medico-legale, femeia s-a dus la poliție și a denunțat cele întâmplate.

„Am martori, dar din cei care au filmat, niciunul nu a venit să arate imaginile. Erau și români acolo, dar nu au venit să depună mărturie. Noroc de domnul acela italian care a chemat poliția și a povestit. Am aflat că vânzătoarea le urăște pe românce, pentru că soțul ei a plecat cu o româncă. Dar eu am 64 de ani, mi-am văzut mereu de treaba mea, în 20 de ani de Italia nu am avut nimic cu nimeni. Mereu am spus că trebuie să fim educați și să respectăm pe toată lumea”.

Și-a luat avocat, pentru o cauză civilă

„Am cheltuit până acum peste 2000 de euro: spitale, bilete, taxi pentru că nu pot merge ca înainte. Am ratat vacanța, nu mai pot nici lucra bine. Am adunat tot și m-am dus la un avocat. Acum aștept să văd când voi avea operația”, a povestit femeia.

Badanta româncă nu a avut viață ușoară. Femeia este văduvă și a crescut singură două fete. Una din ele studiază dreptul și a încurajat-o pe mama ei să ceară dreptate pentru ce i s-a întâmplat.

După actul de violență îndurat, badanta româncă a rămas cu un gust amar. A simțit pe pielea ei ce înseamnă ura nejustificată, doar pentru că e româncă. „După 20 de ani, am ajuns să-mi fie frică să stau singură și să am coșmaruri. Tot mă întreb cum pot unii să generalizeze, să se ia de oameni nevinovați.”

În prezent, cazul româncei a fost preluat de un avocat italian de drept penal, care a asigurat-o că va reuși să obțină dreptate pentru episodul de violență al cărei victimă a fost și va primi despăgubiri pentru tot ce a îndurat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...