Ce amendă ar putea primi benzinăriile care au vândut carburanți în recipiente de plastic, transportate apoi în portbagaje. Ministrul Economiei: „Cei responsabili de speculă vor răspunde”

Ce amendă ar putea primi benzinăriile care au vândut carburanți în recipiente de plastic, transportate apoi în portbagaje. Ministrul Economiei: „Cei responsabili de speculă vor răspunde”
Publicat: 10/03/2022, 19:20
Actualizat: 10/03/2022, 19:26

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a subliniat, joi, în contextul panicii privind creșterea prețurilor la stațiile de benzină, că cei responsabili de specula creată miercuri seara vor răspunde pentru practici comerciale incorecte. Ceea ce a subliniat titularul mandatului de la șefia instituției este că operatorii economici au obligația să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora, în caz contrar pot primi amenzi usturătoare.

Șeful Ministerului Economiei, care coordonează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, a anunțat joi, că a dispus constituirea de echipe de control din partea ANPC care, împreună cu cei de la Fisc, să-i verifice pe toți furnizorii de combustibil care au creat panică miercuri în rândul consumatorilor din cauza creşterii artificiale/speculative, în unele benzinării, a prețului la motorina şi benzină.

Pericol de incendiu

Mai mult, în atenția ministrului au ajuns situațiile în care benzinarii au vândut clienților carburanți în condiții sau recipiente improprii.

Miercuri, într-o benzinărie din orașul Slatina, județul Olt, un bărbat a fost fotografiat când făcea „plinul” unui recipient de 1.000 de litri, spre nemulțumirea celorlalți conducători auto care așteptau la coadă. Containerul respectiv se afla într-o remorcă, iar autoturismul era înmatriculat în județul Suceava.

Unele cazuri au dus la situații cu un pericol ridicat pentru consumatori. De exemplu, un bărbat din județul Galați, care cumpărase 1.000 de litri de motorină într-un recipient de plastic, a răsturnat rezervorul chiar la ieșirea din benzinărie, pe o stradă din municipiul Tecuci.

„Verificările vor viza şi modul în care a fost comercializat combustibilul, având în vedere imaginile care au circulat în mediul online și care au surprins persoane ce au depozitat benzina sau motorina, cumpărată de la pompă, în diverşi recipienți de plastic”, a subliniat Florin Spătaru, într-o postare pe Facebook.

Prevederile legii

În mesajul să, ministru a subliniat că obligația operatorilor economici este să presteze numai servicii care nu afectează viața, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora.

Este vorba de articolul 7 din Ordonanța de Urgență nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

Conform legii, încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 30.000 lei.

Sancţiunile se pot aplica şi persoanelor juridice, potrivit legii.

Nicolae Ciucă: „Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii și economia”

Și șeful ANPC a spus, joi, când a fost întrebat ce mesaj are pentru benzinarii care au crescut prețul nejustificat, că atunci când vor fi încheiate controalele, se iau în calcul sancționarea pentru practici comerciale incorecte și că vor fi emise decizii pentru fiecare în parte. „Analizăm dacă unii dintre comercianți au majorat prețul doar pentru că au făcut-o și alții. Putem vorbi de o inițiativă de tip cartelar, nu e nicio justificare dacă vecinul a majorat prețul să o fac și eu”, a declarat Horia Constantinescu.

Șeful ANPC a fost convocat, joi, de premierul Nicolae Ciucă, alături de șefii Agenției Naționale de Administrare Fiscală, al Consiliului Concurenței, precum și ministrul Economiei, pentru a discuta despre prețurile la carburanți.

„Statul român are obligația de a-și proteja cetățenii și economia. Nu voi permite nimănui să profite de situație pentru ca din lăcomie să destabilizeze economia țării și viața cetățenilor. Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor care încalcă legea. România e o țară sigură, garanțiile trebuie să includă și stabilitatea economică”, a spus premierul. „Vor fi controlate toate companiile petroliere din România. Am cerut sancțiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate”, a subliniat șeful Executivului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Acești români se vor îmbogăți luna viitoare! Zodia care va da lovitura la Loto 6/49...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar! E știrea momentului
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Pensia minimă va crește cu aproximativ 150 de lei. Toate pensiile vor fi recalculate în...
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Cine este, de fapt, cerșetoarea din imagine. A fost o actriță cunoscută, dar acum trăiește...
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
S-A PRĂPĂDIT! Șoc în România. IOANA TUFARU...
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...