V-ați întrebat vreodată ce ascunde obiceiul de a bea ceai cu lapte? Acest stil provine de la britanici și datează încă din secolul al XVIII-lea. Totuși, ce efect ar putea avea asupra organismului? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce recomandă consumul ceaiului în acest mod.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce poate să ascundă obiceiul de a consuma ceai cu lapte. Acest stil este împrumutat de la britanici și datează de câteva secole. Desigur, este respectat chiar și în prezent, îndeosebi în Marea Britanie, Irlanda, Scoția, dar și în India, Sri Lanka, Hong Kong și unele părți ale Canadei. Există două moduri prin care poate fi consumată băutura: fie ceaiul este infuzat direct în lapte, fie se prepară mai întâi ceaiul, apoi se adaugă laptele.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fhot-masala-chai-tea-with-milk-poured-over-close-u-2023-11-27-05-11-55-utc-1280x853.jpg)
Dr. nutriționist Mihaela Bilic există de ce ar trebui adăugat laptele în ceai / sursă foto: Envato
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a precizat motivul real pentru care acest obicei este adoptat de tot mai multe persoane. De exemplu, ceaiul negru conține taninuri, iar consumul acestuia ar putea contribui la reducerea absorbției fierului din suplimente sau alimente în organism. De aceea, atunci când se adaugă lapte în ceaiul negru, fierul va rămâne neafectat (fiind ajutat de proteinele din lapte).
„De ce pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real. Încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute. Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a notat Mihaela Bilic.
Ce se întâmplă în organism dacă se consumă câte o linguriță de ulei de măsline, zilnic
Mănânci conserve de ton din supermarket? Mihaela Bilic a spus adevărul: Ce conțin, de fapt
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ