Ce film ar ieși! Maria, agenta FSB „româncă”, deconspirată de ucraineni, pentru că era „prea frumoasă” pentru „iubitul” pilot rus

Ce film ar ieși! Maria, agenta FSB „româncă”, deconspirată de ucraineni, pentru că era „prea frumoasă” pentru „iubitul” pilot rus
Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)
Publicat: 26/07/2022, 14:18

O iubită „de închiriat”, agent FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei), se află în centrul unei operațiuni de spionaj în care rușii și ucrainenii au încercat să se joace de-a șoarecele și pisica.

Rusia susține că a dezamorsat un plan prin care ucrainenii încercau să-i determine pe piloții lui Putin să dezerteze și să zboare cu avioanele de luptă în Ucraina.

FSB afirmă că planul ar fi fost pus la cale de agenții britanici și ucraineni, pentru a pune Kremlinul într-o lumină proastă.

Un jurnalist prestigios spune însă că s-a întâmplat tocmai invers și rușii au suferit o rușine uriașă.

Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

„Românca” Maria, pionul care a schimbat totul

Apariția subită a Mariei – o femeie frumoasă „plantată” de FSB – le-a demonstrat, de fapt, agenților ucraineni, că are loc o operațiune deficitară, orchestrată de Lubyanka (clădirea care găzduiește sediul FSB), a declarat jurnalistul Christo Grozev, coordonator în cadrul biroului de investigații Bellingat din Marea Britanie.

Ofițerii de la Kiev „au încercat să recruteze piloți militari ruși, oferindu-le bani și garantându-le cetățenia în una din țările UE”, a susținut FSB, condus cândva chiar de Putin.

Piloții ruși ar fi obținut chiar și 2 milioane de dolari, dacă acceptau să fugă în Ucraina, la bordul aparatelor de luptă.

Aghiotanții lui Putin au susținut că au interceptat comunicații text-voce între „un angajat al Directoratului Principal de Contrainformații din Ministerul Apărării ucrainean și un pilot „rus”.

Planul presupunea plata unui avans de 4.000 de dolari, pentru a-l convinge pe pilotul rus să zboare cu un avion de luptă Su-24, Su-34 sau Tu-22MZ în Ucraina. Tu-22M3 este un bombardier strategic nuclear.

Banii au fost transferați de curieri femei, care ar fi reținute acum în orașul rus Kazan.

Pașapoarte de România și Slovenia au fost pregătite pentru iubita unuia dintre piloți, susțin rușii.

Dar Grozev – acuzat de ruși că a luat parte la acțiunea ucraineano-britanică – are alt punct de vedere.

„Folosind dovezi false, FSB m-a acuzat de implicarea într-o deturnare de avioane”, a spus Grozev.

Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

Viața bate filmul: Agenți tripli, pașapoarte false și iubite…false

„Este adevărat că am fost implicat în schema de domeniul science fiction-ului, cu agenți tripli, pașapoarte false și iubite false – dar în calitate de regizor de documentare!

Da, am investigat una din cele mai demențiale misiuni de contrainformații din toate timpurile…

În timp ce Rusia afirmă că a deconspirat planul, de fapt operațiunea a fost o umilință pentru FSB, demascând neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contrainformații, metodele lor de lucru și detalii despre bunurile lor ascunse”.

Jurnalistul a promis că va dezvălui totul într-un documentar de mare impact.

„În aprilie, Ucraina a adoptat „legea privind predarea armelor contra recompensă”. Agenții ucraineni i-au abordat pe piloții ruși cu oferte bazate pe această lege.

Am aflat despre inițiativă și ne-am asigurat un loc în față, pentru a face un documentar despre această misiune.

Câțiva piloți militari ruși au fost abordați și au trimis chiar și imagini din avioanele de vânătoare.

Negocierile au decurs exact cum trebuie, între recrutorii ucraineni și piloții ruși, dar tonul s-a schimbat rapid, sugerând că piloții vorbesc acum în numele FSB, nu al lor, personal.

Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

Nu iubita, ci…„iubita”

„Un indiciu că FSB a interceptat comunicațiile a venit după ce unul dintre piloții ruși a declarat, brusc, că nu mai dorește ca iubita, ci „iubita” lui să nu mai iasă din țară.

Mi-a luat 5 minute să descopăr cine era „iubita” pilotului (mult prea frumoasă pentru el), o tânără care lucrează ziua ca antrenor de fitness și noaptea ca iubită „de închiriat”, sub controlul FSB.

Serviciile secrete ucrainene au descoperit și ele acest lucru.

Pilotul nu știa nimic despre „prietena” lui”, a explicat Grozev.

„Dar am descoperit și că în aceste negocieri între „prietenul” ei și ucraineni, aceasta a discutat și cu un ofițer FSB.

Un alt indiciu a venit când un alt pilot i-a întrebat brusc pe ucraineni cum ar putea să-l sedeze pe copilotul său.

Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

„Războiul” informațiilor fake

În acest moment, mi-am dat seama că operațiunea originală s-a încheiat și totul se transformase într-un „dublu joc operațional”, în care ambele tabere încercau să extragă cât mai multe informații, hrănindu-se, în același timp, reciproc, cu informații fake”, a mai spus jurnalistul.

Ucrainenii le-au dat piloților hărți false și viceversa.

„La un moment dat, ucrainenii au convins FSB să o trimită pe una din iubitele piloților – alături de o întreagă echipă FSB – la Minsk, unde ar fi urmat să se întâlnească cu partea ucraineană.

FSB a așteptat degeaba 4 zile. Jocul s-a sfârșit când FSB și-a dat seama că nimeni nu va onora întâlnirile. Și ucrainenii au descoperit că nu vor pune mâna pe niciun pilot rus. Este ca un film nebunesc”, a conchis acesta, potrivit Daily Mail.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult