Prima pagină » Actualitate » Ce legumă să NU pui în supă. Deși e delicioasă, devine toxică atunci când o reîncălzești

Ce legumă să NU pui în supă. Deși e delicioasă, devine toxică atunci când o reîncălzești

Ce legumă să NU pui în supă. Deși e delicioasă, devine toxică atunci când o reîncălzești
Leguma care trebuie consumată cu moderatie in supele reincalzite, sursa foto; Envato

O supă delicioasă se prepare cu multe legume și la foc mic. Dintre toate legumele și verdețurile, unele nu sunt recomandate în cantități mari, mai ales pentru cei care sunt predispuși la anumite afecțiuni. Care este rădăcinoasa pe care ar trebui să o eviți atunci când faci supe și ciorbe.

Deși țelina este o legumă apreciată pentru gustul ei aromat și beneficiile pentru sănătate, atunci când este folosită în ciorbe sau supe și reîncălzită, poate devein periculoasă. Ea eliberează nitrați, substanțe care, în cantități mari, pot avea efecte negative asupra organismului, în special dacă supa este consumată frecvent.

Astfel, experții avertizează că țelina reîncălzită în ciorbe sau supe poate să provoace intoxicații sau alte probleme de sănătate. Nitrații prezenți în mod natural în această legumă se transformă în nitriți în timpul procesului de reîncălzire, fapt care poate afecta funcționarea unor sisteme ale organismului. Dacă este consumată în cantități mari, substanța poate să devină toxică, în special pentru persoanele cu sensibilități sau copii mici.

Adaugă țelină în canități moderate

Pe lângă riscul prezentat de nitrați, țelina conține și o substanță numită bergapten, care, în condiții de temperaturi ridicate, poate să provoace reacții alergice severe, chiar și reacții anafilactice. Acesta este motivul pentru care se recomandă un consum moderat al țelinei preparate termic, mai ales vara.

Cu toate că este o legumă nutritivă și bogată în vitamine, utilizarea sa în preparatele care sunt destinate a fi reîncălzite trebuie făcută cu precauție. Cel mai bine este să adaugi țelina în supă doar în cantități mici sau să eviți reîncălzirea mâncărurilor care o conțin. Alternativ, țelina poate să fie folosită proaspătă în salate sau în smoothie-uri, unde își păstrează proprietățile benefice, fără să fie riscul de a deveni toxică.

Dacă vreți să preparați supe sau ciorbe bogate în legume fără să vă faceți griji pentru efectele negative ale reîncălzirii, există numeroase alternative sănătoase. Puteți folosi morocovii, rădăcina de pătrunjel, cartofii, ceapa, ardeii, dovleceii.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Cât ar trebui să mâncăm, de fapt, de Crăciun. Un medic trage semnalul de alarmă
Digi24
Rapoarte ale serviciilor secrete americane dezvăluie că Putin vrea să cucerească părți din Europa, inclusiv țări care sunt membre NATO
Cancan.ro
Zodia care termină anul 2025 în genunchi. Mihai Voropchievici: Din păcate, este prea târziu
Prosport.ro
Cea mai frumoasă profesoară de matematică din România e colega lui Gabi Tamaș!
Adevarul
Secretul bine păzit al statuii lui Ioan de Hunedoara: scrisori ascunse în bocancul de bronz
Mediafax
Ce va indica noua etichetă de pe electrocasnice. Cumpărătorii vor fi primii anunțați
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
”Măgărie”. Supărare mare după ce Alessia Pop a câștigat Vocea României
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Cele mai consumate băuturi din lume au un efect crucial pentru sănătatea oaselor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Universul invizibil dezvăluie noi indicii despre materia întunecată