Ce măsuri ar trebui luate în cazul senatoarei Diana Șoșoacă, după ce ar fi blocat vaccinarea într-o comună în scenariul roșu? Răspunsul lui Raed Arafat

Ce măsuri ar trebui luate în cazul senatoarei Diana Șoșoacă, după ce ar fi blocat vaccinarea într-o comună în scenariul roșu? Răspunsul lui Raed Arafat
Senatoarea Diana Șoșoacă, la un protest în Piața Victoriei, din martie / Sursa foto: Mihai Pop - caracter ilustrativ
Publicat: 09/09/2021, 17:40
Actualizat: 09/09/2021, 18:36

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a fost întrebat de jurnaliști, joi, la finalul ședinței de guvern, când a prezentat cigrele îngrijorătoare privind evoluția pandemiei de COVID-19 în România – cum comentează cazul recent în care a fost implicată senatoarea Diana Șoșoacă.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, doctorul Vasile Cepoi, senatoarea Diana Şoşoacă a organizat un protest la centrul de vaccinare din Răchiteni, localitate din Iași care se află în scenariul roșu din cauza numărului mare de cazuri de COVID, astfel, accesul în acest centru a fost blocat.

„Avem probleme, ultima situaţie nedorită este intervenţia doamnei senator Şoşoacă la Răchiteni, care a blocat o acţiune de vaccinare a persoanelor care şi-au exprimat această dorinţă, prin prezenţa ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acţiune ilicită”, explică doctorul Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.

„Există posibilitatea să se ia măsuri”

„Nu comentez pe doamna Șoșoacă, să știți. Dacă aveți orice alt subiect, dar nu mă puneți să comentez de doamna”, a spus inișial șeful DSU, ca răspuns la întrebarea jurnaliștilor pentru un comentariu privind faptele senatoarei AUR.

„Dar e o situație destul de bizară…”, a insistat un jurnalist.

„Știu și se vor lua măsuri. Autoritățile au fost sesizate și există posibilitatea să se ia măsuri și vor fi luate măsuri conform legii. Mai mult decât asta nu vreau să comentez astfel de comportamente, chiar…”

„Există prevederi legale când cineva face așa ceva și știu că DSP Iași a făcut o sesizare. De aici, colegii de la poliție o să facă treaba lor mai departe cum prevede legea, dar nu stăm să comentăm oameni aici și actele lor”, a conchis Raed Arafat.

În cadrul briefingului de presă, șeful DSU a prezentat principalele cifre ale evoluției pandemiei de COVID-19 din România – numărul cazurilor confirmate a crescut de aproape 70 de ori, de la 31 în 1 iulie la 2.226, joi – subliniind: „Nu putem învinge pandemia decât împreună, asta este clar, și, reiese din datele extrem de clarre  INSP, vaccinarea e singura soluție pentru reducerea mortalității, a infectării și a reduce ca un pacient să ajungă în stare critică la terapie intensivă”.

Cum a reacționat CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a reacționat, printr-un comunicat e presă, ,miercuri, după acțiunea senatoarei Diana Șoșoacă, dezaprobând ferm orice acțiune care afectează procesul de vaccinare.

„Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național. CNCAV dezaprobă ferm acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil și sigur, în beneficiul cetățenilor, a sănătății publice”, se arată în comunicatul CNCAV.

CNCAV a transmis că, încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare și-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătății publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 reclamă recunoaștere, respect și apreciere din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate.

„În acest sens, ne manifestăm întreaga susținere și încurajăm sesizarea imediată a instituțiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare și siguranței personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel național. Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate”, au conchis reprezentanții CNCAV.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația