Ce se va întâmpla în Gaza după operațiunea „Rafah” și pericolul indus de „Doctrina șmirghelului”. Șeful Statului Major al IDF: „O sarcină de Sisif”

Ce se va întâmpla în Gaza după operațiunea „Rafah” și pericolul indus de „Doctrina șmirghelului”. Șeful Statului Major al IDF: „O sarcină de Sisif”
Publicat: 21/06/2024, 13:04
Actualizat: 21/06/2024, 13:15

S-au împlinit 6 săptămâni de când Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) operează în Rafah. Primul obiectiv al armatei israeliene a fost să securizeze Coridorul Philadelphi, de-a lungul graniței cu Egiptul. Acest lucru a fost realizat în trei săptămâni.

Acum, IDF se extinde în orașul Rafah, împrejurimile și cartierele sale, iar când această operațiune se va termina va apărea un mare semn de întrebare cu privire la ce va urma.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a făcut aluzie la provocările existente într-un interviu pe care l-a acordat pentru Channel 13 News. „A spune că vom face să dispară Hamas înseamnă a arunca nisip în ochii oamenilor. Dacă nu oferim o alternativă, nu vom avea decât gruparea Hamas într-un final”, a spus Hagari, citat de The Jerusalem Post.

Șeful Statului Major – general-locotenent Herzi Halevi – a declarat ceva similar luna trecută.

„Acum activăm din nou în Jabalya. Atâta timp cât nu există un proces diplomatic pentru a dezvolta un organism de conducere în enclavă care să nu fie Hamas, va trebui să lansăm campanii din nou și din nou în alte locuri pentru a demonta infrastructura Hamas. Va fi o sarcină de Sisif”, a recunoscut Herzi Halevi.

Ministrul Apărării Yoav Gallant și fostul ministru al cabinetului de război Benny Gantz au cerut, la unison, „o strategie pentru o zi după Gaza”.

Coridorul Philadelphi este o zonă tampon sub forma unui coridor de aproximativ o sută de metri lățime care se întinde pe 14 kilometri între Fâșia Gaza și teritoriul egiptean și al cărui control revine Egiptului de la retragerea unilaterală a Israelului din Fâșia Gaza în 2005.

„Nu există niciun motiv să reinventăm roata în Gaza”

Bătălia de la Rafah se va încheia, poate, chiar până la sfârșitul lunii, ceea ce va deschide calea unui mare semn de întrebare care reclamă un răspuns viabil.

Dacă IDF alege să se retragă din zonele urbane din Rafah, Israelul va rămâne în controlul a două coridoare din Gaza – Netzarim și Philadelphi. Acestea au fost zone strategice atunci când Israelul a gestionat Gaza, din 1967 până în 2005.

Așadar, Ierusalimul reproduce unele dintre metodele pe care le-a folosit în trecut, pe principiul „nu există niciun motiv să reinventăm roata în Gaza”.

Dar Israelul nu vrea să guverneze orașele din Gaza așa cum a făcut-o în 1970 și 1980. De asemenea, IDF nu vrea să pună capăt războiului și să se retragă complet. Mulți au sugerat să fie aplicată o politică similară cu cea din nordul Cisiordaniei, folosind raiduri pentru a-i ține sub control pe teroriști.

Israelul nu a operat niciodată pe deplin în El-Bureij, Nuseirat, Deir el-Balah sau Maghazi

Cabinetul de securitate, prezidat de premierul Benjamin Netanyahu, a definit distrugerea capacităților militare și de guvernare ale Hamas drept unul dintre obiectivele războiului.

Biroul premierului Netanyahu a reiterat acest lucru. Totuși, termenii „capacități militare și de guvernare” sunt destul de largi. Din această cauză, există multe momente pe parcurs și, în viitor, Israelul va putea pretinde „misiune îndeplinită”. Dar asta nu va însemna neapărat că Hamas a fost învins.

Și, odată ce Rafah va fi descoperit, vor apărea întrebări despre centrul Gazei. Israelul nu a operat niciodată pe deplin în El-Bureij, Nuseirat, Deir el-Balah sau Maghazi, deoarece controlul Hamas, acolo, era profund și continuă să fie o amenințare.

Foto – IDF


Citește și:

IDF avea informații precise despre un posibil atac Hamas încă din 19 septembrie 2023: „AVERTISMENTELE nu au fost luate în considerare”

IDF a eliberat 4 dintre ostaticii răpiți de HAMAS. Luptători Shin Bet și Yamam au participat la operațiune: „Starea lor medicală este stabilă”

IDF atacă în Rafah și demolează un complex de antrenament al HAMAS: „Tuneluri localizate, arme confiscate, mai mulți teroriști au fost uciși”

Șeful Comandamentului Nord al IDF, despre o OPERAȚIUNE militară în Liban: „Am finalizat pregătirile, Hezbollah se va confrunta cu o armată puternică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vasile Bănescu, după ”show-ul” făcut de Șoșoacă: Icoana nu face politică, nu protestează, nu validează...
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
VIDEO. Violențe între români și polițiști în Anglia. „Să vină mascații de la București, că...
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima....
Dureros: Shannen Doherty a finalizat divorțul cu o zi înainte să moară. Ce acord a...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce a scos la iveală necropsia în cazul dentistei ucise în Brăila! Ce a luat...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Aplicația ce detectează radarele mobile ale Poliției. Cum activezi funcția?
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
Un experiment răspunde DEFINITIV: Suntem SINGURI în Univers?
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
O turistă s-a speriat atunci când a ajuns la locul de cazare din București, dar...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ștefan Stan, despre momentul în care a fost victima unui accident rutier: „Aveam o mașină...
Victimele unei escrocherii! Un cuplu de români a trăit un adevărat coșmar în Grecia: "Ne-a...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Test de cultură generală. Care animal este mai lung decât balena albastră?