Ce simt supraviețuitorii de la Colectiv, la șase ani de la tragedie? Adina Apostol: „Încă am stări de anxietate, atacuri de panică, depresii și nu pot să dorm”. Evenimentele zilei

Ce simt supraviețuitorii de la Colectiv, la șase ani de la tragedie? Adina Apostol: „Încă am stări de anxietate, atacuri de panică, depresii și nu pot să dorm”. Evenimentele zilei
Victimele din Club Colectiv, comemorate, la 6 ani de la tragedie (FOTO: Alexandrea Pandrea / GÂNDUL)
Publicat: 30/10/2021, 11:01
Actualizat: 30/10/2021, 13:35

Sâmbătă se împlinesc șase ani de la tragedia de la Clubul Colectiv, în urma căreia 65 de persoane și-au pierdut viața și peste 160 au fost rănite. În amintirea lor, din începând cu anul 2019, la data de 30 octombrie este marcată în România Ziua pacientului cu arsuri, iar cu această ocazie, sâmbătă au loc mai multe evenimente comemorative.

Adina Apostol este unul dintre supraviețuitorii incendiului de la Colectiv din 30 octombrie 2015, iar la șase ani de la tragedie ea încă se confruntă cu anxietate și atacuri de panică, pentru care merge la psihiatru și psiholog, și se duce constant în Bruxelles pentru a-și face intervențiile necesare probabil toată viața, relatează ziare.com.

„Cred că totul în viața asta se întâmplă cu un scop”

Tragedia i-a dat peste cap viața: și-a schimbat profesia, lucrează la o asociație neguvernamentală, unde ajută copii cu arsuri și cancere și lucrează și în cabinetul său de estetică, unde ajută tinere cu cicatrici și probleme ale pielii.

„Cred că niciunul dintre cei care au fost la Colectiv nu își va reveni vreodată complet”, a povestit Adina Apostol într-un interviu acordat Ziare.com, dar concide: „Cred că totul în viața asta se întâmplă cu un scop”.

Pandemia a pus dificultăți în calea intervențiilor, decontate de stat, în străinătate. „Eu, de pildă, voi avea nevoie de intervenții pe tot parcursul vieții. Asta pentru că pielea, nemaiavând colagen, se face foarte tare și te deranjează la încheieturi. Oricât te hidratezi, tot ai nevoie de proceduri și de intervenții. Statul decontează în continuare operațiile dar nu e un cadou, ci e rezultatul insistențelor noastre și a faptului că am fost foarte vocali. An de an, după ce a expirat ordonanța dată de guvernul tehnocrat, am mers în audiențe la Ministerul Sănătății pentru a ne cere drepturile”, a spus Adina Apostol.

Ea a vorbit și de procesul Colectiv, care nu s-a încheiat nici în prezent. „Se încearcă schimbarea încadrării juridice a primarului Piedone și lucrurile nu au avansat în vreun fel. Suntem dezamăgiți pentru că așteptăm, de șase ani, să se ajungă la o sentință finală și lucrurile o tot iau de la zero. Nu știu ce se urmărește dar e clar că ceva nu e în regulă”, a spus ea, pentru ziare.com.

Programul evenimentelor

Adina Apostol a anunțat că va participa la adunarea/flashmob-ul anunțat la 17.30 în fața Curții de Apel. „Nu e normal ca lucrurile să nu avanseze din punct de vedere juridic. Nu e un protest, suntem afară, toți cu măști, suntem vaccinați, trecuți prin boală. Și apoi vom pleca la Colectiv să depunem candele”, a spus ea.

Astfel, între orele 17.00-23.00, va fi organizată o adunare publică având drept obiect comemorarea victimelor de la Clubul Colectiv. Și Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la biserica „Sf. Nicolae” și slujba parastasului, care va fi oficiată în fața Clubului Colectiv de soborul de preoți.

Evenimentul va avea loc după următorul program:

  • 17.00 – 17.30, adunarea participanților pe trotuarul din fața Curții de Apel București;
  • 17.30 – 19.00, formarea unui lanț uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din fața Curții de Apel București;
  • 19.00 – 19.15, defluirea participanților;
  • 19.15 – 19.30, pregătirea participanților pentru deplasarea în marș către Clubul Colectiv;
  • 19.30 – 20.30, deplasarea participanților pe traseul: trotuarul din fața Curții de Apel București – Splaiul Independenței – traversarea intersecției Str. Halelor/Splaiul Independenței – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecția Bd. I.C.Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Șerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerț – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final Clubul Colectiv.
  • 20.30 – 22.30, adunare publică la Clubul Colectiv;
  • 22.30 – 23.00, defluirea totală a participanților.

Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înțeles intenţia de a traversa.

Potrivit Legii nr.180/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 10 octombrie 2019, Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului cu arsuri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...