Ce spune medicul Adrian Marinescu despre redeschiderea școlilor și prioritizarea vaccinării părinților. „Avem nevoie de un proces de educație care să continue”

Ce spune medicul Adrian Marinescu despre redeschiderea școlilor și prioritizarea vaccinării părinților. „Avem nevoie de un proces de educație care să continue”
FOTO:: GÂNDUL.RO
Publicat: 08/02/2021, 12:08
Actualizat: 06/04/2021, 14:34

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din București a vorbit despre condițiile în care măsurile de siguranță sanitară implementate de autorități, odată cu redeschiderea școlilor. Totodată, Marinescu a făcut declarații despre prioritizarea vaccinării părinților.

Care sunt componentele care ar trebui să echilibreze lucrurile

Întrebat dacă măsurile implementate de autorități sunt suficiente și ce ar mai putea face elevii sau părinții pentru a spori siguranța sanitară, Adrian Marinescu a declarat că două măsuri ar trebui să echilibreze lucrurile, anume vaccinarea persoanelor vulnerabile și testare în toate școlile din România.

„Sigur că, indiferent câte măsuri ne-am lua, nu sunt niciodată suficiente. Sunt două componente care vin cumva în plus și ar trebui să ajute sau să echilibreze lucrurile. E vorba de vaccinare în primul rând – știu că sunt încă discuții că nu s-a făcut suficient de repede, dar, totuși, persoanele vulnerabile din rândul profesorilor, părinții elevilor, care de asemenea au o anumită vârstă, au boli cronice, dacă n-au reușit să se vaccineze până acum, o vor face cât de curând. A doua componentă se referă la testare – sigur, putem să discutăm că testele rapide antigenice au și ele unele minusuri, dar până la urmă faptul că ele vor fi la dispoziție pentru toate școlile din România, să sperăm că așa va fi, e un lucru bun, adică practic se poate monitoriza mai ușor.

Ar mai fi ceva de spus. Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a adăugat medicul.

Adrrian Marinescu, despre prioritizarea vaccinării părinților

Referitor la cei care susțin că ar trebui prioritizată vaccinarea părinților în actualul context, Adrian Marinescu a afirmat:

„E clar că noi toți am vrea să ne vaccinăm cât se poate de repede și cred că toți reprezintă o prioritate, și profesorii pe de o parte, și părinții sau bunicii elevilor, numai că din păcate numărul de doze, cum bine știți, este limitat și obținerea lor într-un interval foarte scurt e aproape imposibilă. Să sperăm că, având mai multe variante de vaccin, vom reuși, totuși, să reducem această perioadă și să avem o capacitate de producție corespunzătoare”.

Adrian Marinescu:  Avem nevoie de un proces de educație care să continue

Întrebat ce mai trebuie să știe părinții despre riscurile Covid la școală, medicul a spus că riscul persistă nu doar în unitățile de învățământ, ci și în alte locuri. În ciuda acestor lucruri, reputatul medic spune că procesul de educație trebuie să continue.

„Că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia. Poate va dura suficient de mult încât să se încurce foarte mult lucrurile dacă am ține școlile în variantă online. Cred că trebuie să gândim echilibrat și să vedem exact cum se va întâmpla de acum încolo, cu noua tulpină, felul cum vor evolua lucrurile, adică echilibrul de acum, într-adevăr, e un echilibru fragil. Avem mai puține cazuri, dar nu știm ce va fi peste o lună sau peste două luni. Lucrurile vor fi gândite pas cu pas în funcție de partea epidemiologică”, a declarat medicul Adrian Marinescu la B1 TV.

Școlile din România s-au redeschis, luni, 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...