Observatorii spun că aceste sărbători vor fi cele mai scumpe din ultimii 20 de ani. Unele alimente sunt mai scumpe și cu 30% față de anul trecut. De la ouă și brânză, până la carne de miel, pască și cozonac, toate s-au scumpit. În încercarea de a găsi cele mai bune prețuri, oamenii iau la pas fiecare magazin cu mai bine de 2 săptămâni înainte de Paști.
La o stână din localitatea suceveană Dumbrăveni, producătorii au încercat să țină prețurile aproape de cele de anul trecut. Ouăle bio costă un leu bucata, iar kilogramul de carne de miel se vinde cu 40 lei.
În perioada sărbătorilor pascale, consumul de ouă crește cu aproximativ 50% iar în contextul scumpirilor înseamnă cel puțin 20 lei în plus, cheltuiți doar pe ouă. În piețe. Cele mai mari scumpiri sunt la produsele lactate, brânza în special, care costă mai mult cu aproape 10% față de anul trecut.
Kilogramul de brânză a ajuns să coste în piețele din Suceava exact cât kilogramul de carne de miel. O familie cu patru membri va plăti, așadar, pentru un kilogram de brânză și unul de carne de miel aproape 100 lei.
Și verdețurile de sezon sunt mai scumpe anul acesta. Ceapa verde, pătrujelul sau mărarul costă între 2 și 3 lei legătura, iar o salată proaspătă ajunge și la 6 lei bucata. Prețurile mari îi fac pe oameni să alerge după reduceri, iar atunci când găsesc astfel de oportunități congelează alimentele. Astăzi 200 pe brânză, pe smântână.
Cozonacul este la 80 lei și are undeva la un kilogram 700, păscuța este la 55 lei, resturile sunt 80 lei kilogramul. Fermierii și comercianți dau vina pe costurile de producție și spun că acestea nu au cum să nu se reflecte în prețul produsului finit.