Cercetătorii clujeni fac anunțul: Studiile arată că suntem pe platoul valului 4. Vom asista  la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice

Cercetătorii clujeni fac anunțul: Studiile arată că suntem pe platoul valului 4. Vom asista  la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 26/10/2021, 20:34

Cercetătorii Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca,  care derulează proiectul „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM)”, arată că modelul de previziune utilizat în cadrul cercetării estimează că în cursul acestei săptămâni România va ajunge pe platoul valului patru. Specialiștii spun că vom asista  la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice.

Astfel, începând cu primul val al pandemiei (Aprilie 2020), în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a (UBB FSEGA) s-a iniţiat un proiect de cercetare, denumit generic COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (RoEIM), care are ca obiectiv principal monitorizarea situaţiei epidemiologice şi economice în România în timp real, bazată pe actualizarea zilnică a informaţiilor, respectiv elaborarea de previziuni care să sprijine autorităţile în adoptarea măsurilor optime pentru gestionarea situaţiei create de pandemia de coronavirus.

Chiar dacă proiectul se concentrează în primul rând asupra fenomenelor economice în contextul pandemiei, informaţiile limitate şi credibile din spaţiul public privind posibila evoluţie a pandemiei în România, au determinat echipa de cercetători ai UBB să dezvolte propriile previziuni şi estimări privind evoluţia pandemiei, care să ofere o bază de încredere pentru elaborarea unor previziuni economice.

„Modelul nostru de previziune estimează că în cursul acestei săptămâni vom ajunge pe platoul valului patru, asistând la o stagnare sau chiar la o uşoară scădere a numărului cazurilor zilnice faţă de săptămâna trecută”, informează cercetătorii UBB.

Cercetătorii UBB au anticipat gravitatea noului val

În privinţa anticipării gravităţii valului 4 al pandemiei, în data de 9 septembrie 2021 cercetătorii UBB au emis un comunicat de presă care avertiza în privinţa evoluţiei ratei de incidenţă la nivelul municipiului Cluj-Napoca, care „ar putea trece de pragul de 6 la mie în prima zi a noului an universitar (6,1 la mie în data de 27 septembrie), apropiindu-se de valoarea de 8 la mie până 1 octombrie”.

Comunicatul a fost preluat atât de presa locală, cât şi de cea naţională. Pornind de la lipsa unor astfel de previziuni în spaţiul public, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul unor localităţi importante, previziunea a fost revizuită în data de 15 septembrie 2021, respectiv extinsă pentru alte centre universitare majore din România (Bucureşti, Iaşi, Timişoara). Aceste previziuni au fost, de asemenea, publicate în mass-media cu acoperire naţională. Scenariile de bază elaborate în cadrul acestei previziuni au anticipat cu o foarte bună precizie situaţia reală la începutul lunii octombrie.

„Astfel de analize arată ceea ce înseamnă o universitate (şi o facultate) de talie mondială (world-class), capabilă să integreze în relaţii bidirecţionale cazuri naţionale în analize internaţionale, cu un potenţial impact ştiinţific şi pragmatic major. Doar că analizele noastre sunt mai mult înţelese de agenţiile de presă internaţionale (ex. BBC News), decât de decidenţii din ţară”, arată Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Daniel David, care menţionează rezultatele obţinute în cadrul proiectului RoEIM.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB, Răzvan V. Mustaţă, a adăugat că prin intermediul acestui proiect cercetătorii implicați și-au asumat şi rolul de a acorda un sprijin autorităţilor naţionale şi locale pentru procesul decizional în gestionarea pandemiei.

„Informaţiile puse la dispoziţie au o frecvenţă zilnică, sunt complete şi comprehensive, având la bază un proces de cercetare autentic. Previziunile echipei noastre de cercetători şi-au dovedit până acum acurateţea şi credibilitatea. Toate informaţiile şi analizele noastre sunt publice şi accesibile oricărei autorităţi, mass-media şi oricărui cetăţean care are nevoie de informaţie pertinentă. Este clar, pentru noi toţi, că în această perioadă de criză este nevoie să avem parte de o informare corectă, reală a publicului. Devine astfel imperios necesar ca procesul decizional al autorităţilor locale şi naţionale de gestionare a pandemiei să se fundamenteze pe mai multe surse de informaţie şi nu exclusiv pe cele aparţinând autorităţilor centrale. Platforma RoEIM reprezintă o sursă de informaţii credibile, accesibilă tuturor”, spuneRăzvan V. Mustaţă.

Proiectul de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina Facebook a proiectului.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
BOMBA ANULUI despre PFIZER a venit chiar acum! La asta nimeni nu se aștepta
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...