Certificatul verde la locul de muncă. Anunțul lui Raed Arafat: Am auzit că sunt amendamente, se lucrează

Certificatul verde la locul de muncă. Anunțul lui Raed Arafat: Am auzit că sunt amendamente, se lucrează
Certificatul verde la locul de muncă. Anunțul lui Raed Arafat: Am auzit că sunt amendamente, se lucrează
Publicat: 27/10/2021, 07:05
Actualizat: 27/10/2021, 07:22

Șeful DSU Raed Arafat spune că, din cunoștințele sale, în Parlament se discută pe marginea proiectului privind accesul la locul de muncă, în sistemul public, nu și în cel privat, pentru cei care se vaccinează sau se testează pe banii lor. Arafat estimează că legea ar urma să fie adoptată în următoarele săptămâni.

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (măsurile luate recent privind accesul în baza certificatului verde, la unele activităţi – n.r.) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal, acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament.

Arafat: Probabil că și privatul va face același lucru

Nu am fost să aud ce se discută acolo, dar aşteptăm să vedem forma finală. Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la TVR, potrivit antena3.ro.

Românii nevaccinați se testează din banii lor

Arafat a mai apus că înainte testarea se făcea pe banii angajatorului, pentru că nu existau vaccinuri anti-COVID. Totodată, există cazuri „extrem de rare” când nu se recomandă vaccinul.

Potrivit acestuia, restricțiile ar urma să fie impuse în câteva săptămâni. „Eu ştiu că este în regim de urgenţă, deci ar trebui în 2-3 săptămâni, poate şi mai repede, să treacă”.

Arafat a lăudat inițiativa românilor de a se vaccina, din ultima vreme.

Sub 7% dintre cei vaccinați care s-au infectat cu COVID au dezvoltat forme severe ale bolii.

Proiectul de act normativ prevede ca personalul în cadrul unităților sanitare publice și private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, transmite sursa citată.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult