Cetatea Brașovului a trecut oficial în administrarea Ministerului Finanțelor. Care sunt planurile pentru monumentul istoric

Cetatea Brașovului a trecut oficial în administrarea Ministerului Finanțelor. Care sunt planurile pentru monumentul istoric
Cetatea Brașovului / Sursa foto: Facebook - Allen Coliban
Publicat: 31/03/2023, 19:20

Cetatea Braşovului, un monument istoric construit pe parcursul mai multor secole, începând din veacul al XIV-lea, care a fost de-a lungul timpului garnizoană, închisoare militară, depozit, restaurant, a intrat cu acte în administrarea Ministerului Finanțelor Publice, după ani de procese. Hotărârea de Guvern adoptată miercuri, privind înscrierea sa în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și darea acestuia în administrarea Ministerului Finanțelor, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

După aproximativ nouă ani de litigii, Cetatea Brașovului, un monument istoric emblematic ajuns de izbeliște, este pe cale să fie preluată în administrare de autoritățile locale, după ce statul român a intrat în proprietatea obiectivului, iar acesta a fost dat, săptămâna aceasta, în administrarea Ministerului Finanțelor, conform procedurilor locale.

Clădirea de pe Dealul Cetății din Brașov, monument istoric denumit generic „Complex Cetate”, a avut șase proprietari în ultimul secol. Litigiile au început după ce, în 2014, fostul Oficiu Național de Turism (ONT), care ajunsese să o administreze, a anunțat că vrea să o vândă, date fiind cheltuielile enorme de întreținere.

Toată această saga a dreptului de proprietate și a numeroaselor termene în instanță este cuprinsă în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern prin care complexul, cu o valoare de inventar de peste 2 milioane de lei, a intrat în administrarea Ministerului Finanțelor.

Cronologia proprietarilor

Documentul are la bază sentința civila nr. 169/3.10.2016, pronunțată în dosarul nr. 1.886/62/2015 de Tribunalul Brașov, devenită definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 2.150/8.11.2022, care a parafat dreptul de proprietate al statului.

Cetatea Brașovului a avut, pe rând, la mai mulți proprietari:

1927 – Statul Român: Imobilele ce constituie Cetăţuia Braşov, potrivit evidenţelor de publicitate imobiliară şi documentelor aflate în păstrarea Arhivei Naţionale, au devenit proprietatea Statului Român din anul 1927, în conformitate cu prevederile Decretului Regal nr. 972 publicat în Monitorul Oficial nr. 79/9.04.1927. Ulterior, au fost transcrise în cartea funciară nr. 1 Braşov, fiind identificate prin nr. topografice 2068/1 şi 2068/2/4, având descrierea Cetăţuie şi Casa de Pulbere, proprietar al acestora fiind Statul Român.

1932 – Municipiul Brașov: În baza Legii nr. 16/1932, în data de 5.04.1938, s-a încheiat contractul de schimb între Municipiul Braşov şi Statul Român, prin Ministerul Apărării Naţionale, imobilul trecând în proprietatea municipiului Braşov, în schimbul cazarmei “Regele Ferdinand I” din Braşov.

1938 – Statul Român: În baza Decretului-lege nr. 87, publicat în Monitorul Oficial nr. 19/1938, imobilul a trecut în proprietatea Statului Român.

1940 – Ministerului Forțelor Armate: Ulterior, acest imobil a fost repartizat Ministerului Forțelor Armate, alături de alte imobile, conform Jurnalului Consiliului de Miniştri, dispunându-se intabularea dreptului de proprietate al Ministerului Apărării Naţionale, cu titlu de expropriere, imobilul fiind înscris în cartea funciară nr. 23769 Braşov.

În anul 1952, prin Decizia nr. M5194/1952 a Ministrului Forţelor Armate, imobilul având descrierea „Cetăţuie şi Casă de pulbere” a fost dat în folosinţa Ministerului Afacerilor Interne, exclusiv în considerarea destinaţiei acestui imobil de închisoare militară, fără a se înscrie dreptul de folosinţă transmis în evidenţele de publicitate imobiliară.

Conform actului de carte funciară nr. 5225/1956, imobilul evidenţiat în cartea funciară nr. 23769 Braşov sub nr. topografice 2068/1 şi 2068/2/4, având descrierea “Cetăţuie şi Casă de pulbere”, s-a transcris în cartea funciară nr. 26310 Braşov, pe numele aceluiaşi proprietar, Ministerul Apărării Naţionale.

1956 – Statul Român: În anul 1965, Notariatul de Stat Braşov – Cartea Funciară – a dispus, conform art. 7 din Constituţie şi dispoziţiilor Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 506/1961, să se rectifice dreptul de proprietate înscris în cartea funciară, în sensul că imobilul constituie obiectul dreptului de proprietate al Statului Român, fiind în administrarea operativă a Ministerului Apărării Naţionale.

1974 – ONT Carpați Brașov: Prin Ordinul ministrului de Interne nr. 470 şi prin adresa nr. 10944 a ONT Carpaţi Braşov, imobilul a trecut în administrarea operativă a ONT Carpaţi, dreptul de administrare astfel constituit fiind evidenţiat în cartea funciară. ONT Carpaţi Braşov s-a transformat în SC Postăvarul SA Braşov, iar ulterior în SC AroPalace SA, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 15/1990 şi ale Hotărârii de Guvern nr. 1041/1990.

1991 – SC Postăvarul SA, actuala SC Aro-Palace SA: Prin Ordinul Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, s-a prevăzut că imobilele indicate în lista anexă, între care, la poziţia 10, este menţionat bunul imobil din litigiu, sub denumirea Complex Cetate din strada Cetăţii nr. 5 constituie obiectul dreptului de proprietate al SC Postăvarul SA, actuala SC Aro-Palace SA, aceasta efectuând demersurile dreptului de proprietate în cartea funciară, conform documentului guvernamental.

De ce s-a ajuns la judecată

Punctul de cotitură s-a produs în 19 februarie 2014, când SC Aro-Palace SA a trimis municipiului Braşov o înştiinţare, în sensul prevederilor privind protejarea monumentelor istorice, prin care aducea la cunoştinţă intenţia de a înstrăina imobilul, în vederea exercitării dreptului de preempţiune, precizând că Ministerul Culturii şi Cultelor şi Consiliul Judeţean Braşov au transmis că nu sunt interesate să exercite dreptul de preempţiune.

La acea dată, Consiliul Local al Municipiului Braşov a hotărât exercitarea de către municipiul Braşov a dreptului de preempţiune la cumpărarea imobilului, format din castel şi incintă bastion, dar, prețul fiind prea ridicat, de 5 milioane de euro, conform presei locale, a determinat autoritățile locale să sesizeze instanţele judecătoreşti.

Câțiva ani mai târziu, în noiembrie 2017, s-a înscris provizoriu dreptului de proprietate al Statului Român în cartea funciară a imobilului Complex Cetate şi a terenului aferent de 5.002 metri pătrați, în baza hotărârilor judecătoreşti ale Tribunalului Braşov și Curții de Apel Braşov în acelaşi dosar.

În prezent, în CF nr. 130755 este intabulat dreptul de proprietate al Statului Român, prin Ministerul Finanțelor, asupra imobilului Complex Cetate, având destinația de construcții administrative și social-culturale.

Abia după ce Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv în acest caz, în noiembrie anul trecut, s-a procedat la înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Finanțelor.

Astfel, s-a trecut la preluarea efectivă a imobilului. În acest sens, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, în numele Ministerului Finanțelor, reprezentant al Statului Român, a preluat imobilul de la Aro Palace SA Brașov, în 10 martie 2023.

Care sunt pașii următori

După ce HG nr. 281/29 martie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, Ministerul Finanțelor este de drept administratorul monumentului istoric, conform procedurilor legale.

Asteptăm ca autoritățile locale să convoace o ședință a Consiliului Local Brașov, pentru a adopta hotărârea prin care să aprobe și apoi să ne solicite preluarea administrării acestui obiectiv. A fost anunțată intenția autorităților locale să preia în administrare, așteptăm să se concretizeze”, au declarat, pentru Gândul, oficiali ai Ministerului Finanțelor Publice.

Allen Coliban: „În scurt timp, Cetățuia Brașov va reveni brașovenilor”

Primarul Brașovului, Allen Coliban, anunța, în 27 martie, pe Facebook, demersurile făcute pentru a prelua administrarea monumentului istoric.

„Începem dialogul cu Guvernul pentru transferul Cetățuii la Municipiul Brașov. Astăzi are loc o primă întâlnire la Guvern, având ca temă transferul Cetățuii Brașovului către autoritățile locale. Personal, am avut discuții legate de acest subiect cu domnul ministru Câciu (Adrian Câciu, ministrul Finanțelor – n.r.). Mi-a prezentat soluția găsită de Ministerul de Finanțe, respectiv aceea a transferului Cetățuii în doi pași – mai întâi către Ministerul de Finanțe, urmat de un HCL și de transferul către Municipiul Brașov. (…)

Sunt convins că, în scurt timp, Cetățuia Brașov va reveni brașovenilor. Iar pentru asta trebuie recunoscute meritele brașovenilor, ale autorităților și tuturor celor care au făcut orice fel de acțiuni care să ne apropie de acest rezultat pe care ni-l dorim cu toții – Cetățuia să redevină a Brașovului”, a mai arătat Allen Coliban.

După ce HG a fost aprobată de Executiv, edilul-șef al Brașovului a spus: „Ne așteptăm ca Cetățuia să se întoarcă acasă”. Tot pe contul de Facebook, Allen Coliban preciza că, în paralel cu demersurile formale prin care Cetățuia se va întoarce la municipalitatea Brașov, a început acțiunile de curățare a zonei.

„Echipele fac curățenie, toaletează vegetația din jurul Cetățuii și de pe Dealul Straja. În imagini se vede și degradarea zidurilor. Va trebui să intervenim rapid și sper că momentul la care Cetățuia să redevină a brașovenilor și a municipalității brașovene să fie foarte aproape”, preciza Allen Coliban.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...